KRV I DALJE NA CESTI

Slavonac opisao užas na koji ga je prislila država: ‘Dali su mi pištolj, sam sam morao pobiti svinje. Nitko nije došao‘

Za smrt svinja od afričke svinjske kuge krivac je, poručuju, država koja je dozvolila da se zaraza proširi

Duško Pavlin

 /Rtl Danas

Satima su mrtve svinje ležale ispred kuća i sablaznile javnost. Dan nakon mučnih prizora, bijes mještana nije se smirio. Krv na pločnicima i dalje nije očišćenja, odgovori se čekaju, piše Danas.hr.

"Nitko nije došao, ova krv tu stoji. Niti je nama tko nešto rekao. Da nam je netko rekao ‘dajte to operite‘, nešto... Ne, to stoji i dan danas. Nitko iz općine se nije oglasio. Nitko iz ministarstva, veterinarstva...", govori Marko Majer iz Andrijaševaca.

Ogorčeni uzgajivači ne mire se sa sudbinom svojih životinja. Cijela operacija, opisuju, napravljena je aljkavo pa su veterinarima morali pomagati sami vlasnici.

Duško Pavlin prepričava kako je izgledala sama eutanazija. "Ja sam ušao sam, dali su mi pištolj, sam sam pobio svoje svinje. Civilna zaštita... nitko nije došao. Jedan momak mi je pomogao da izvučem svinje van. To nije bila nikakva dezinfekcija, oni jesu tu malo prošli, ali to je sve ništa".

Za smrt svinja od afričke svinjske kuge krivac je, poručuju, država koja je dozvolila da se zaraza proširi. Traže ostavku ministrice.

Zašto su svinje satima ležale na cesti i je li sve napravljeno po pravilima struke novinari RTL-a pokušali su istražiti na više adresa. Zvali su brojne veterinare, inspekciju, stručnjake s fakulteta, nitko pred kamere nitko ne želi.

Najbizarniji odgovor dobili su na Veterinarskom fakultetu s kojeg su nam poručili da su se dogovorili s Ministarstvom poljoprivrede da nema izjava dok hara afrička svinjska gripa.

Ni sveučilišni profesori eto ne žele se zamjeriti politici, čak ni kada se radi o javnozdravstvenom problemu iz njihove struke.

Zato su glasni politički protivnici HDZ-a.

Na vinkovačkim jesenima osvanuo je transparent s natpisom "Eutanazirajte HDZ". Prozivaju i ministra vanjskih poslova, čija obiteljska tvrtka ima monopol na zbrinjavanje zaraženih svinja.

Goran Kajkić, nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Vinkovaca, danas je oštar: "Ljudi, moramo se probuditi i zaustaviti ovu političku kugu koja se zove HDZ."

Ako se ministrica Vučković ne povuče, prosvjed bi mogao biti održan već za tjedan dana, piše Danas.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:17