UTRKA ZA VEĆINOM

Šef IDS-a: Grbinu te riječi ne služe na čast!; Orešković: Pogledajte novu propagandnu obmanu HDZ-a...

Sve događaje o pregovorima o sastavljanju nove Vlade pratimo iz minute u minutu

Andrej Plenković, Ivan Penava, Zoran Milanović

 Ilustracija: Vesna Veselić//

Ključni događaji

- HDZ blizu dogovora s DP-om?

- Ressler: ‘Ne vjerujem da će DP promijeniti HDZ i odvesti ga udesno‘

- Ivan Rimac: ‘Milanović je pogriješio...‘

- Plenković i Milanović na svečanom doeku Rafalea

- Sinčić: ‘Mogli smo sastaviti Vladu...‘

- Dalija Orešković HDZ-u: ‘Što je šaka domoljublja, naspram punih vreća?‘

- Paus: ‘Odustajanje SDP-a od Milanovića nema veze s IDS-om‘

- Mrak Taritaš: ‘Još uvijek se nadam da možemo stvoriti saborsku većinu‘

- Vučemilović: ‘HDZ ozbljno pregovara samo s DP-om‘


NOVO 12:07 Dalija Orešković odgovorila je na sinoćnju objavu HDZ-a na Facebooku koji je napisao da je ona i dalje ‘zaslijepljena mržnjom i gubitničkim kompleksima‘.

- Show me the numbers, rekao je svojevremeno moj prezimenjak, bivši premijer Orešković. Ne postoji "uvjerljiv izborni poraz ljevice", kao što ne postoji niti izborna pobjeda HDZ-a. Tjedan dana je prošlo od izbora. Gdje ti je vladajuća većina, Plenkoviću? U prošlom sazivu koristili smo posprdno ‘look at the numbers‘, kada je činjenicama trebalo razbiti HDZ-ove deluzije, obmane i demagogiju, a brojevi kažu da HDZ ne samo da nema pobjednički broj mandata, već niti pobjednički broj glasova građana na izborima. Dvije trećine birača izjasnio se da traži njegovu smjenu i oslobađanje države koruptivnih okova. Promatrano u mandatima, HDZ je pojedinačno u najvećem padu, pa pitam, kome se to HDZ ruga?

Brojke kažu da HDZ do vlasti može samo tako da dio dojučerašnje oporbe promijeni stranu, dakle kupovinom i trgovinom, istim karcinomom koji ubija našu državu, prevarom i izdajom povjerenja onih koji su izašli na birališta.

Među ljudima čista obraza i istinskih principa, bila bi puno veća udaljenost između njih i slizavanja s koruptivnom vlasti, od udaljenosti u svjetonazorima između političkih grupacija koje sada imaju priliku postaviti nove temelje hrvatske države.

No nije Hrvatska svima na prvom mjestu. Što je šaka domoljublja, naspram punih vreća? Slasnije je okupirati, nego se boriti za nacionalne interese. A što se samih pregovora s HDZ-om tiče, kao lakmus papir pokazuju posrtanje već u prvom koraku. Nitko nema pravo stranačka pitanja i koalicijske pregovore obavljati u službenim prostorijama Vlade Republike Hrvatske. Zlouporabom do osobne koristi, moto je HDZ-ove vlasti, tko god bili koalicijski partneri. Pala je maska sa svih propagandnih obmana. S jučerašnjim komentarom koji je isprovocirao ovakvu reakciju HDZ-a, između ostalog sam i na to ukazala. Neću s time stati, poručila je ljutito Orešković.


11:38 Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista bila je gošća u N1 Studiju uživo gdje je govorila o pregovorima nakon izbora i sastavljanju Vlade.

Komentirala je i rezultate izbora:

“Rezultati su pokazali da se naše biračko tijelo odlučilo pozicionirati desno od centra jer su stranke desno od centra dobile najveći broj mandata. Iznenadio me rezultat Domovinskog pokreta, ali sam se više fokusirala na Slavoniju gdje su oni ostvarili dobar rezultat, a sada su dobili više mandata u devetoj i desetoj izbornoj jedinici. Oni su za mene iznenađenje izbora. Stranke lijevog spektra bi ostvarile bolji rezultat da je i stranka Možemo izašla s njima zajedno na izbore”, rekla je.

“Nakon osam godina osvojiti 61 mandat, to je respektabilna brojka i HDZ-u se to mora priznati”, dodala je.

Vučemilović je odgovorila na pitanje jesu li suverenisti spremni ući u koaliciju s Domovinskim pokretom i HDZ-om:

“U postizbornim križaljkama često spominju naša dva mandata kao presudna, ali ih ja ne vidim kao takve”, rekla je.

odala je kako za n ju nije opcija “podržati vladu koju slaže Zoran Milanović jer to nije u skladu s njezinim svjetonazorom”.

“Što će se događati i na koji način će Hrvatski suverenisti postupati to će odlučiti tijela stranke, razgovaramo s Mostom, objavljeni su i razgovori s Domovinskim pokretom”, objasnila je.

“Ne možete donijeti odluku ako nema konkretnih ponuda”, dodala je naglasivši da HDZ ozbiljno pregovara samo s DP-om.


10:47 U emisiji Studio 4 HTV-a gostovali su Anka Mrak Taritaš (Glas) i Dario Zurovac (Fokus).

Mrak Taritaš rekla je kako ju nije napustila nada da probaju stvoriti saborsku većinu.

- Vidimo da je nastavak dogovora između HDZ-a i Domovinskog pokreta u ponedjeljak. Do ponedjeljka će još puno vode proteći ispod Savskog mosta, pa ćemo vidjeti što i kako će biti, rekla je.

Zurovec pak smatra da je, s obzirom na relativni rezultat, HDZ s Domovinskim pokretom nešto bliži formiranju vlade.

- No to ne mora značiti ništa jer u politici se u dva dana čuda toga promijene i može otići i u jednom i drugom pravcu, rekao je.

Kad je riječ o kontaktima, rekao je kako mu nije strano razgovarati.

- U proteklom mandatu, i s obzirom na fizičku poziciju, i jednu suradnju, nešto mi je bliži SDP. To nisam nikada skrivao, rekao je.

Na pitanje je li bilo razgovora s HDZ-om, rekao je da jeste, ali ne oko formiranja većine.

- Konkretnih pregovora u smislu formiranja većine nije bilo. Osobno smatram da HDZ ima veću šansu. Imamo premijera koji je osam godina tu. Ima i tu svoju europsku prepoznatljivost i sigurno će on htjeti formirati nešto agresivnije. Što se tiče te većine, ali generalno gledajući ja kao jedan pojedinac koji je ušao, ajmo reći, u zadnjem vagonu mislim da sam daleko manje važan od jednog, recimo, DP-a ili drugih opcija poput tipa Mosta, ili Možemo!, rekao je Zurovec.


10:22 Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a o onome što očekuje komentirao je u Strasbourgu Igoru Bobiću za N1. Komentirao je i sastavljanje parlamentarne većine.

Na samom je početku otkrio kako vidi prethodni mandat i zašto je optimističan prije novih izbora.

“Prije svega, u ovo ulazimo kao tim, nakon pet teških godina za Europu, ali i pet uspješnih za Hrvatsku unutar Europske unije. Schengen, euro i cijeli niz europskih projekata značajno su promijenili Hrvatsku. Vidimo da Europa pruža prilike kakvih dosad nismo imali pa mi je drago što sam kroz pet godina mogao dati svoj doprinos”, kazao je Ressler pa dodao:

“Uz poštovanje prema drugim listama, vidimo da oporbene stranke nisu na potrebnoj razini za izazovna vremena koja dolaze. Zato vjerujem da će birači ponovno dati većinsko povjerenje kandidatima HDZ-a", rekao je.

HDZ je na zadnjim izborima dobio četiri mandata.

“Dobili smo 40.000 glasova više. Očekujemo poboljšanje i u budućnosti jer imamo snažnu listu koju predvodi predsjednik stranke”, poručio je.

Prije pet godina bio je na prvom mjestu liste, a sad je na četvrtom. Kritiziralo se da je baš to bio jedan od razloga neuspjeha.

“Ne bih se složio s kritikama jer smo dobili najviše glasova. SDP je u prvom momentu imao tri mandata, ali zbog istupanja Velike Britanije, dobili su još jedan mandat”, rekao je Ressler i naveo da se u Hrvatskoj živi bolje nego prije pet godina.

Kritizirao je oporbu i naglasio da HDZ uživa veliko povjerenje zbog svega što je napravio. A činjenicu da je Plenković prvi na listi objašnjava na jednostavan način te odbacuje mogućnost da bi premijer napustio Hrvatsku.

“Željeli smo pokazati koliko su to značajni izbori i činjenica jest da u EU parlamentu predsjednik Vlade ima renome koji nadilazi veličinu Hrvatske.”

Komentirao je i rezultate izbora u Hrvatskoj.

“Rezultati izbora su poprilično jasni i bez obzira na žestoku kampanju mržnje prema nama i našim biračima, građani su povjerenje odlučili dati HDZ-u. To zato jer vjeruju da najbolje možemo odgovoriti na konkretna pitanja koja ih muče. Sami ne možemo sastaviti vladu i započeli smo pregovore s potencijalnim partnerima. To se odnosi i na manjine, kao i Domovinski pokret, koji jest desniji i konzervativniji. Možda nismo istoznačne političke opcije, ali svjetonazorski su komplementarne, bliske i prihvatljive. Normalna je praksa da se jedni i drugi želimo izboriti za svoje politike, ali vjerujem da će se moći uspostaviti nova i stabilna vlada. Pregovori traju i mislim da bi za Hrvatsku bilo kvalitetno kad bi u većini participirali i predstavnici nacionalnih manjina. Ne vidim nekakav problem ili teško i krupno političko pitanje u tom smislu. Točno je da će se razgovarati o specifičnostima političkih programa Domovinskog pokreta, ali neće biti moguće da ugrade sve što žele”, objasnio je Karlo Ressler i spomenuo da su slične situacije u Švedskoj, Finskoj i Italiji.

Također, smatra da je bizarna ideja ljevice kako će HDZ i DP biti najdesnija vlada.

“Ne vjerujem da će DP promijeniti HDZ i odvesti ga udesno, odnosno, na “tvorničke postavke”.”


9:28 Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u četvrtak je Hini izjavio da odustajanje SDP-a od Zorana Milanovića kao mandatara nema veze s IDS-om te ustvrdio da je to pokušaj prebacivanja loptice na IDS.

Predsjednik Republike Hrvatske nije ni SDP-u prihvatljiva opcija za kandidata za premijera i njihovo odustajanje od Zorana Milanovića nema veze s IDS-om, već s raščišćavanjem situacije u koju se SDP doveo njegovim isticanjem kao kandidata na parlamentarnim izborima, ustvrdio je Paus.

Čelnik IDS-a je to izjavio osvrnuvši se na jučerašnju izjavu izjavu predsjednika SDP-a Peđe Grbina na konferenciji za medije da "za IDS Zoran Milanović nije prihvatljiv kandidat za premijera", iako se, kaže Paus, IDS o Zoranu Milanoviću kao kandidatu za premijera nikada nije službeno očitovao.

"Naš je stav jasan. Odluke hrvatskih institucija moraju se poštivati, slagali se s njima ili ne, pa jednako tako i mišljenja i upozorenja Ustavnog suda. Na poštivanju institucija počiva demokratski sustav. Vjerujem da SDP i njihov predsjednik Peđa Grbin također imaju isto stajalište, odnosno da svi moraju poštivati odluke institucija, ma kakve one bile", rekao je Paus.

U suprotnom, naveo je Paus, "upravo bi SDP bio onaj koji potkopava temelje demokratskog sustava".

"Pokušaji ‘prebacivanja loptice‘ IDS-u i hvatanje sitnih političkih bodova od strane SDP u ovoj situaciji ne služi im na čast", zaključio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Dodao je da je IDS i dalje spreman razgovarati o podršci formiranju Vlade lijevog centra ako postoji mogućnost za njezino sastavljanje.


8:34 U emisiji Studiju 4 na HTV-u gostovao je Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, koalicijski partner HDZ-a prije izbora.

Rekao je kako je svima jasno da je SDP gubitnik ovih izbora.

- Oni pokušavaju napraviti još nešto i dati nadu svojim članicama i članovima iz razloga što je evidentno da će Peđa Grbin, kao što ga već neki prozivaju unutar SDP-a, da će morati podnijeti ostavku zbog već ne znam kojeg poraza na izborima. Mi imamo samo dvije opcije. Ili će pobjednici izbora složiti većinu ili će se ići na nove izbore. Treće opcije nema. Ovo su sve pokušaji gubitnika ovih izbora da nešto naprave. Međutim, to je sve bazirano na lažnoj nadi. Jednostavno, izborna matematika je neumoljiva. Ona pokazuje da će i nama biti teško složiti većinu, rekao je.

Dodao je da se jučer krenulo u nekom boljem smjeru.

- Uvjeti su posloženi tako da se tu može složiti samo vlada liberala, manjina i Domovinskog pokreta kao netko tko ima najveći broj glasova. Jedini prijepor ostao je vezano uz samu suradnju. Vjerujem da postoji zdrav razum i dobra volja da se pronađe način modaliteta suradnje između ta tri politička bloka, rekao je.

Osvrnuo se i na odbijenicu župana Posavca, IDS-a i Fokusa.

- Mi smo liberali svi zajedno i na europske izbore idemo zajedno. S obzirom na to da sam vidio koliko je teško složiti novu parlamentarnu većinu, naravno da je logično da pokušamo razgovarati, vidjeti postoji li neki način kako bismo mogli svi zajedno formirati vladajuću većinu. Kolege, ja ih razumijem, iz sebi logičnih i opravdanih razloga ne žele sudjelovati u takvoj većini. HSLS i HNS tu su već dugo godina partneri HDZ-a. Ovi drugi imaju neka druga razmišljanja i ja ih mogu shvatiti. Jedan dio njih ne želi ni slagati ovakvu Frankenstein koaliciju na lijevoj strani jer jednostavno na lijevoj strani nemoguće je to složiti s obzirom na stranke koje bi participirale, koje nemaju apsolutno nikakvih dodirnih točaka po pitanju svjetonazora i nekih drugih bliskosti. Od krajnje ljevice do krajnje desnice takva vlada na lijevoj strani ne bi egzistirala. Tako da je logično da sam uputio taj poziv. Dobili smo odbijenicu i sada je evidentno da postoje samo dvije opcije - ili će se složiti vladajuća većina sastavljena od liberala, manjina i Domovinskog pokreta ili će se ići na nove izbore. Vidjet ćemo kakav će modalitet biti, jasni su nam i stavovi Domovinskog pokreta, jasne su nam i neke granice preko kojih mi ne možemo proći. Mislim da je najpametnije da upravo HDZ, kao najveća stranka buduće, uvjeren sam, parlamentarne većine, pregovara odvojeno sa svim ovim opcijama i da pronađu način i modalitet suradnje koji će nas sve objediniti, a da pritom niti jedna stranka neće biti oštećena. Ja razumijem DP i razumijem njihova izborna obećanja na kojima su dobili određenu podršku na izborima, i razumijem da ćemo i mi morati, svi sudionici te buduće parlamentarne većine, do određene razine popustiti, napraviti određeni kompromis jer politika je umijeće mogućeg, politika je kompromis, rekao je Hrebak.


08:31 - Zastupnik u EP-u, Ivan Vilibor Sinčić, na parlamentarnim se izborima pojavio na listi Domovinskog pokreta sa strankom Pravo i Pravda gdje je bio nositelj liste u 8. izbornoj jedinici. Ipak, s 3085 preferencijalnih glasova, nije ušao u Sabor.

Sada se oglasio na Facebooku te tvrdi da je najbolji kandidat za premijera njegov kolega Mislav Kolakušić.

“Žao mi je zbog ovog što se dogodilo Mostu. Žao mi je i zbog ovog što radi Domovinski pokret. Žao mi je i zbog Karoline.

Zajedno smo danas mogli sastavljati Vladu. Mislav je kvalitetan kandidat za premijera. Bilo bi mjesta za sve kvalitetne ljude i u Saboru i u Vladi i na listama za EP. Svi skupa sad imamo jako malo, a najmanje imaju hrvatski građani. Tragično je što nitko nije naučio na našim pogreškama, a najgore je što građani nakon svake naše pogreške, namjerne ili nenamjerne, gube vjeru u promjene i u vlastitu prosudbu.

Neću opravdavati ono što se dogodilo Živom zidu, ali mi smo krenuli u političku arenu sa velikima kad smo imali 20 godina. Nismo tada imali ni dovoljno kapaciteta ni znanja ni zrelosti. Sazrjeli smo u ovih nekoliko godina, a čini se da mnogi iskusniji od mene nisu.

Umjesto ujedinjenog suverenizma, imamo opet svađe, podjele, napade i HDZ na vlasti. Sve se to moglo izbjeći sa malo manje egoizma prije koji mjesec. Još uvijek se može. Domovinski pokret još uvijek može reći – idemo na nove izbore. Mislav nije čovjek koji odbacuje.

I svi zajedno još uvijek možemo pobijediti zločinačku organizaciju, imati svog premijera, Vladu koja će raditi u interesu Hrvatske i priliku da ne izgubimo još 4 godine i još barem 200.000 Hrvata. Pravo i Pravda na izbore izlazi samostalno.

Svaki postotak više Mislavu će dati veće šanse da izgradi što jaču stranku. Jer Vlada, ako se i sastavi, neće potrajati. A bolje od Prava i Pravde, budimo iskreni, nema. Postoji li bolji kandidat od Mislava Kolakušića trenutno?”, zapitao se Sinčić.


08:29 - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak dolaze u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

MORH je objavio da će biti organiziran svečani doček u vojarni ‘Pukovnik Marko Živković’ u Velikoj Gorici s početkom u 12:30 sati.

Na svečanosti će sudjelovati premijer Andrej Plenković, ali i predsjednik Zoran Milanović. Ovo je prvi put da će se premijer i predsjednik susresti nakon izbora.

Inače, kupnja francuskih borbenih aviona bila je predmet spora između Vlade i predsjednika Republike Zorana Milanovića. Milanović je naglasio da se kupnji Rafalea nije protivio, ali da su za kopnenu vojsku od aviona važniji drugi sustavi, oprema i streljivo. Osim toga, vladajuće je prozvao i zbog rasta kupoprodajne cijene s 990 milijuna eura na više od milijardu eura.

S druge strane, iz Vlade još od potpisivanja ugovora ističu da je riječ o najmodernijem tipu višenamjenskih borbenih aviona koji se trenutno koriste u francuskoj vojsci, koji će biti od koristi idućih 40 godina. Premijer Andrej Plenković poručio je da će Hrvatska, zahvaljujući Rafalima, imati "najjače ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe".


08:25 Politički analitičar Ivan Rimac smatra da je ta SDP-ova situacija – odustajanje od Zorana Milanovića kao mandatara i žurno konstituiranje Sabora – kompleksna iz tri razloga, piše N1.

- Prvo, upozorenje Ustavnog suda Milanovića tjera u poziciju da ne može prihvatiti mjesto mandatara bez ozbiljnog sukoba s pravosudnim tijelima. Drugo, izvjesno je da bi konstituiranje Sabora u ovom trenutku značilo ponovno postavljanje Gordana Jandorkovića za predsjednika Sabora. Time bi Milanović praktički izgubio važnu bitku i u slučaju da se angažira na mjesto premijera, privremeno mjesto predsjednika Republike u narednih 60 dana preuzeo bi netko iz HDZ-a. I treće, pokazalo se da je teško ostvariva antihadezeovska koalicija na kojoj je inzistirao SDP, objašnjava Rimac.

O tome hoće li Grbin ostati na čelu SDP-a.

- To će odlučiti tijela stranke, ali mislim da do toga neće doći barem do završetka europskih izbora. Tek najesen može doći do nekog ozbiljnog sastanka u SDP-u gdje će raspravljati o budućem vodstvu, kaže.

Na pitanje je li SDP-u za pobjedu na izborima ipak nedostajalo partnerstvo s Možemo!, Rimac kaže da dijelom jest tako, ali da to nije jedini razlog.

- Mislim da je hype nakon prosvjeda na Markovom trgu trebalo vrlo brzo formalizirati predizbornom suradnjom među strankama, ali i planom suradnje u postizbornom procesu, zaključio je.

Postavlja se i pitanje je li Milanović više odmogao koaliciji Rijeke pravde nego što joj je pomogao.

- Milanović je skrenuo pažnju na njih, međutim, njegova je greška bila što se upustio u osobna prepucavanja s pojedinim hadezeovcima nakon što su se oni oporavili od prvog šoka.


07:30 Insajderski izvještaj iz SDP-a, u stranci kipti nezadovoljstvo: Grbin sve radi po svom! Milanović? Dojadio nam je.‘

Više pročitajte OVDJE.


06:50 Peđa Grbin je tijekom sinoćnjeg gostovanja na N1 televiziji govorio o tijeku pregovora za skupljanje saborske većine.

Opširnije pročitajte OVDJE.


06:05 - Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Pošto im i s njima nedostaje ruku, priča se da će im podršku dati Vesna Vučemilović i Marijan Pavliček - rekao je izvor iz HDZ-a za 24sata.

Pavliček bio jučer na pregovorima između Mosta i DP-a te je prije sastanka rekao:

- Ovo je službeni sastanak kolega Mosta, Suverenista i Domovinskog pokreta. Idemo razmjeni mišljenja, vidjeti što i kako, pa ćemo vidjeti dalje.


05:20 Otkrivamo HDZ-ov novi plan za većinu, nazire se rješenje za glavni problem.

Više pročitajte OVDJE.


05:10 Žarko Puhovski se osvrnuo na početak pregovora o formiranju nove vlade i najavio što očekuje u danima pred nama.

- Milanović je bio gromobran oko kojeg su se mogli okupljati, ali je otišao dovoljno desno da je prihvatljiv.

Više pročitajte OVDJE.


05:07 Premda je prema neslužbenim informacijama koje je objavio RTL, Domovinski pokret zainteresiran za četiri ministarstva, što su navodno već i komunicirali HDZ-u, iz HDZ-a to demantiraju.

- Plasiraju se netočne informacije o ‘podjeli ministarstava između HDZ-a i DP-a’ i ‘imenima budućih ministara’. Nije se raspravljalo o ministrima i sastavu Vlade tijekom održanih konzultacija, rekao je HDZ-ov Marko Milić, piše N1.

Podsjetimo, ranije je objavljeno da prema preliminarnim razgovorima DP zanimaju Ministarstvo kulture, poljoprivrede, demografije i zaštite okoliša, što smatraju da treba izdvojiti iz gospodarstva kao i da demografija i useljeništvo trebaju zasebno ministarstvo.

Kao potencijalna ministarska imena spominjala su se Zlatko Hasanbegović za kulturu, Slaven Dobrović, bivši Mostovac kao ministar zaštite okoliša, što je i bio u Vladi 2015. (tada je bio ministar Okoliša i energetike) te Mario Radić kao ministar demografije.


Pregovore o sastavljanju Vlade pratili smo iz minute u minutu i jučer. Više pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:50