PAO I JUBILARNI 30.

Samo tri Plenkovićeva ministra preživjela su sve rekonstrukcije, afere, skandale...

Za neke bi bilo bolje da nikad nisu ni stupili nogom u zgradu Vlade. Drugima građani nisu ni upamtili ime, a već su bili smijenjeni
 X/

Davor Filipović je čak trideseti, jubilarni ministar koji je odletio iz Vlade premijera Andreja Plenkovića, a medalje najizdržljivijih, koji čuvaju fotelje još iz prve Plenkovićeve postave, pripadaju Nini Obuljen Koržinek, ministrici kulture i medija, Olegu Butkoviću ministru mora, prometa i infrastrukture te Tomi Medvedu ministru hrvatskih branitelja. Većina ministara iz Banskih je dvora odlazila pod teretom afera i nesposobnosti tek su rijetki otišli svojom voljom i na bolja mjesta, piše Slobodna Dalmacija.

Za neke bi bilo bolje da nikad nisu ni stupili nogom u zgradu Vlade. Drugima građani nisu ni upamtili ime, a već su bili smijenjeni. Trećima su pak itekako upamtili ime kao primjerice Gabrijeli Žalac, no bolje bi bilo da nisu. Ona i danas aferama iz svog mandata puni novinske stupce. Plenković je Žalac dugo i gorljivo branio i kad joj je u dvorištu osvanuo Mercedes i kad je prouzročila prometnu nesreću u trenutku kada već dugo nije imala valjanu vozačku dozvolu.

image

Zdravko Marić

Davor Pongracic/Cropix

U slučaju najfriškije smjene Davora Filipovića, sad već bivšeg ministra gospodarstva, premijer je reagirao munjevito gotovo kao i sa mostovcima koje je sprašio 2017. zatraživši na sjednici Vlade od tajnice da pripremi njihove ostavke. Izbačeni su tada iz Vlade ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar pravosuđa Ante Šprlje te ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović. Problem je tada izazvao prijedlog oporbe za izglasavanjem nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, a tri Mostova ministra nisu odbacili taj prijedlog. Nakon njih, sam se povukao i četvrti ministar iz mostove kvote Ivan Kovačić, kojemu se politika zgadila pa se čovjek vratio stomatologiji.

Zdravko Marić tada je za dlaku preživio glasanje u Saboru i ostao ministar. Kasnije se sam povukao, a do dana današnjeg ne zna se zašto. Zdravko Marić bio je najdugovječniji član Vlade koji je otišao na vlastiti zahtjev, a zamijenio ga je Marko Primorac. Uz Plenkovića je dugo i Davor Božinović koji je na ministarsko mjesto došao nakon smjene Vlahe Orepića.

Afera Borg s Agrokorom fotelje je koštala Martinu Dalić, ministricu gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva. Ona je Vladu napustila 2018., a na njezino mjesto dolazi Darko Horvat. Dalić je u Podravci, a Darko Horvat ostao je upamćen kao prvi ministar koji je priveden u istražni zatvor za vrijeme obnašanja ministarske dužnosti. Pavo Barišić obnašao je funkciju ministra obrazovanja, a ‘pao‘ je 2017. zbog afere „plagijat”. Zamijenila ga je Blaženka Divjak, iz kvote HNS-a. Nju je pak zamijenio Radovan Fuchs. Marko Pavić je šetao iz resora rada i mirovinskog sustava do regionalnog razvoja i EU fondova, a nakon izbora za njega više nije bilo mjesta u Plenkovićevoj Vladi. Odlazi u saborske klupe kao i Gari Cappelli kojeg mijenja Nikolina Brnjac. Danas je Cappelli predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku.

image

Josip Aladrović

Robert Fajt/Cropix/Cropix

U srpnju 2019., nakon što su ostavke opterećeni brojnim imovinskim aferama dali prvo Lovro Kuščević, a potom i Goran Marić, došlo je do rekonstrukcije Vlade u kojoj se Plenković riješio i aferama opterećenih Gabrijele Žalac i Tomislava Tolušića te Nade Murganić kojoj se pripisivala nesposobnost za vođenje složenog resora socijale. Puno se ministara mijenjalo u resoru demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Nakon smjene Nade Murganić postavljena je na tu funkciju Vesna Bedeković koja je nakon izbora 2020. nestala s političke scene. Umjesto nje došao je Josip Aladrović koji je izletio zbog toga što ga je istraživao USKOK, a njega je onda zamijenio Marin Piletić.

Davor Ivo Stier, ministar vanjskih i europskih poslova, otišao je na vlastiti zahtjev, a zamijenila ga je Marija Pejčinović Burić koja je kasnije napustila Vladu zbog odlaska na prestižno mjesto glavne tajnice Vijeća Europe. Nju je pak zamijenio hodajući skandal Gordan Grlić Radman. Do 2020. resor pravosuđa bio je u rukama Dražena Bošnjakovića, a onda ga je zamijenio Šibenčanin Ivan Malenica.

Godine 2020. iz Vlade je otišao HNS-ovac Predrag Štromar.

image

Ivan Anušić, Andrej Plenković, Nataša Tramišak

Vlado Kos/Cropix

Plenković je smijenio i ministricu za regionalni razvoj i EU fondove Natašu Tramišak, koju nikada nije simpatizirao i koju mu je kadrovski nametnuo slavonski lobi HDZ-a predvođen Ivanom Anušićem te je zamijenio državnim tajnikom Šimom Erlićem.

Za razliku od mnogih Plenkovićevih ministara koji su otišli šutke, Tramišak je održala konferenciju za medije u kojoj je kritizirala premijera.

"Premijer mi u kratkom razgovoru koji smo jučer imali nije dao opravdane razloge za smjenu", rekla je Tramišak. "Premijer me ne želi u svom timu, ali još uvijek ne znam koji su razlozi za to", rekla je tada odlazeća ministrica.

Zbog nekretninskih afera, pedalu iz Vlade je dobio ministar zdravstva Milan Kujundžić, u čiji resor stiže Vili Beroš. Prije izbora 2020., ostavku je dao ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević. Na njegovo mjesto došao je Mario Banožić koji je prošli mjesec razriješen dužnosti nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo 40-godišnji Goran Šarić. Resor je sad u rukama Ivana Anušića.

U travnju 2022. na mjesto Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade došla je Anja Šimpraga također iz redova SDSS-a. Na mjesto u HNB-u otišao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, kojega je zamijenio sad već smijenjeni Davor Filipović.

Premijer je smijenio i Ivana Paladinu, opterećenog aferama. Na njegovu funkciju ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine došao je Branko Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:04