NEREDI U ATENI

Samo Grčka može zatražiti da se postupak protiv hrvatskih navijača prebaci u Hrvatsku

Stotinu i dva navijača zagrebačkog Dinama uhićena su nakon što je u huliganskom nasilju u Ateni ubijen 29-godišnji navijač AEK-a

Prema međunarodnom pravu, prebacivanje postupka u Hrvatsku može zatražiti samo Grčka i to u slučaju da su joj osumnjičenici nedostupni, odnosno ako su u Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji

 Ronald Gorsic/Cropix

Prebacivanje u Hrvatsku postupka protiv hrvatskih navijača, osumnjičenih za nerede u Ateni u kojima je ubijen suparnički grčki navijač, može zatražiti samo Grčka, izjavio je u četvrtak hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Stotinu i dva navijača zagrebačkog Dinama uhićena su nakon što je u huliganskom nasilju u Ateni ubijen 29-godišnji navijač AEK-a. Bad Blue Boysi strahuju da im u zatvorima prijeti odmazda i preko svojih roditelja traže od hrvatskih vlasti da ih zaštite i što prije vrate kući.

Prema međunarodnom pravu, prebacivanje postupka u Hrvatsku može zatražiti samo Grčka i to u slučaju da su joj osumnjičenici nedostupni, odnosno ako su u Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji.

"Sve je na Grčkoj", rekao je novinarima Malenica. "Očekujemo od grčkih vlasti pravično suđenje i da se postupak provede u što kraćem roku", dodao je.

Po njegovim riječima, grčko pravosuđe nije od Zagreba tražilo podatke iz kaznene evidencije za uhićene hrvatske državljane ili one koji su se eventualno vratili u Hrvatsku.

No, za potrebe obrane nekih od njih podatke je zatražilo hrvatsko veleposlanstvo u Ateni. Tako je utvrđeno da 47-ica nisu, a jedanaestorica jesu ranije počinili kaznena djela, no Malenica nije mogao precizirati koja.

Uvjeravajući da vlada čini sve što je u njezinoj moći, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je iz Zagreba u Atenu otišao službenik koji govori grčki jezik i koji bi trebao dodatno unaprijediti komunikaciju s grčkim vlastima.

"Jako smo zadovolji s tom komunikacijom. Vjerujemo u ono što dolazi od grčih vlasti, a ne u ono što dolazi iz medija. Grčka je pravna država u kojoj je pravosuđe neovisno", istaknuo je.

Sugerirajući da su navijači djelomično sami krivi za situaciju u kojoj su se našli, šef hrvatske diplomacije je podsjetio da su unaprijed znali da ne mogu ući na stadion AEK-a i da su pokušali skriti da dolaze u Grčku.

"Ne želimo se upuštati u kvalifikacije jesu li i za što krivi. Ono što je bitno je zaštita hrvatskih državljana, tko god oni bili i što god oni radili moraju dobiti konzularnu pomoć i pravnu zaštitu", rekao je Grlić Radman.

"Je li postupak prespor? Teško nam je to komentirati. Prirodno je i ljudski da želimo da se to što prije riješi", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:47