BUČA KAO OKIDAČ

SAD prvi protjerao ruske diplomate, Hrvatska među zadnjima: Samo ove dvije države EU-a to dosad nisu učinile

Neke države počele su s protjerivanjem ruskih diplomata i prije otkrivenih zločina u Buči, i to većinom zbog špijunaže
 Zeljko Puhovski/Cropix

Broj protjeranih ruskih diplomata u Europskoj uniji od početka ruske agresije na Ukrajinu do jučer popeo se na oko 400, a od toga ih je više od trećine protjerano nakon otkrivenih ratnih zločina u Buči, gradu nedaleko od Kijeva.

No, neke države počele su s protjerivanjem ruskih diplomata i prije otkrivenih zločina u Buči, i to većinom zbog špijunaže, djelovanja protiv interesa države ili zbog sigurnosnih razloga.

SAD je prvi u svijetu, već četvrti dan invazije, odlučio protjerati 12 ruskih diplomata koji su djelovali unutar Ujedinjenih naroda, i to zbog špijunaže.

Finska na začelju

Vrlo brzo, već 2. ožujka, Bugarska je bila prva država članica Europske unije koja je iz istih razloga protjerala dvoje ruskih diplomata. Nešto više od dva tjedna kasnije, 18. ožujka, "podebljala" je broj za njih još 10. Istog dana i tri baltičke države, Estonija, Litva i Latvija, odlučile su se za isti potez i protjerale su ukupno 10 ruskih diplomata. Diplomate su protjerali zbog "povezanosti s aktivnostima koji nisu u skladu s diplomatskim statusom".

Ukrajini susjedna Poljska, koja je dosad protjerala najveći broj ruskih diplomata, 23. ožujka proglasila je 45 osoba iz ruskog veleposlanstva persona non grata zbog sumnje da rade za rusku tajnu službu.

Najdalje je pak otišla Litva, koja je odlučila protjerati ruskog veleposlanika iz Vilniusa, a, uz Latviju, jedina je država koja je zatvorila neka diplomatska predstavništva Ruske Federacije.

To je spuštanje razine diplomatskih odnosa za jedan stupanj, ali ne i prekid diplomatskih odnosa.

Njemačka je najavila protjerivanje 40 ruskih diplomata, Francuska 35, kao i Slovačka koja je protjerala isti broj zbog sumnji na špijunažu.

Nama susjedna Slovenija protjeruje čak 33, a Italija je najavila da će proglasiti 30 ruskih diplomata persona non grata, i to iz sigurnosnih razloga. Španjolska će učiniti, kako je najavila, isto za njih 25.

Među posljednjim državama koje su se odlučile za protjerivanje ruskog diplomatskog osoblja, uz Hrvatsku, bila je Finska koja je prije tri dana protjerala tri diplomata.

Kolateralna žrtva

Malo prije nje to je učinila i Austrija, koja je četiri ruska diplomata proglasila persona non grata "zbog djelovanja nespojivog s njihovim diplomatskim statusom".

Austrijski kancelar jučer je otputovao u posjet Moskvi i Vladimiru Putinu kao prvi čelnik Europske unije koji je to napravio od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Tri diplomata ruskog veleposlanstva u Beču, a jedan u Salzburgu moraju napustiti Austriju do danas.

Moskva, koja tvrdi da su snimke smaknutih civila u Buči lažne te da su proizvodi ukrajinske i zapadne propagande radi diskreditiranja Rusije, rekla je da će uzvratiti na protjerivanje.

U Europskoj uniji još samo Mađarska i Cipar nisu protjerali ruske diplomate.

Hrvatska se, podsjetimo, 2018. pridružila zapadnim saveznicima i protjerala ruskog diplomata nakon što je ruska vojna tajna služba pokušala otrovati svog bivšeg obavještajca i njegovu kćer u Salisburyju u Engleskoj, a kolateralnom je žrtvom bila britanska državljanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:28