EPILOG PRIČE IZ 2015.

Roditelji se posvađali u parku u Velikoj Gorici i otišli, a djevojčica ostala sama: Otac je sada osuđen

Vjerovalo se da je zaostala za migrantskom kolonom jer je tjednima nitko nije tražio. Majka je otišla u Italiju bez nje
 Marko Todorov/CROPIX

Sjećate se trogodišnje Sare, djevojčice koja je u jeku migrantske krize početkom listopada 2015. godine pronađena sama u parku u Velikoj Gorici i koju doslovno tjednima nitko iz obitelji nije tražio pa se vjerovalo da je nesretnim slučajem zaostala za migrantskom kolonom?

Tražile su je i međunarodne institucije, a na kraju se ustanovilo da su je domaći roditelji "zaboravili" nakon svađe u parku - svaki je mislio da je dijete otišlo s onim drugim - te da joj baka i djed žive nedaleko od Velike Gorice. Javili su se nakon što je, kao krajnja mjera potrage za djetetovom obitelji, u medijima objavljena djevojčičina slika.

Slučaj te danas 10-godišnjakinje kojoj su ime Sara nadjenuli u domu, dobio je pravosudni epilog.

Ishod suđenja

Ali i ono što je najvažnije, sretan završetak za tu, danas veselu školarku, koja je nakon boravka u dječjem domu, a potom i u udomiteljskoj obitelji, u konačnici pronašla pravu obitelj. Iz Centra za socijalnu skrb Velika Gorica potvrdili su nam da je "od ožujka 2019. službeno posvojena nakon zakonske procedure, a njezini biološki roditelji nemaju više mogućnost nikakvih kontakata s njom".

Otac je osuđen za napuštanje djeteta, odnosno povredu djetetovih prava, ali neće u zatvor: dobio je godinu dana uvjetno i mora platiti 265.45 eura troškova suda. Majku hrvatsko pravosuđe punih sedam godina nije uspjelo naći pa joj se nije ni sudilo.

Tužna priča djevojčice počinje u švicarskom zatvoru u ljeto 2012., gdje je rođena dok joj je majka služila jednogodišnju kaznu zbog krađe parfema i hrane. Nije rođena sama, ima i sestru blizanku. Kad je majka izašla iz zatvora brzo su se zahuktale razmirice između nevjernčanih partnera. Blizanka svjetlije kose ostala je živjeti s majkom, a otac je sa sobom k svojim roditeljima u velikogorički kraj poveo drugu.

Očeva izjava

Nakon što su fotografije ostavljene curice u jesen 2015. postale udarna vijest u hrvatskim medijima i nakon što su institucije poduzele sve da se otkrije njezino podrijetlo, Jutarnji list je uspio doći do oca, djeda i bake djevojčice. Svi redom su nam negirali krivnju svalivši je na majku malene kojoj hrvatsko pravosuđe, pak, do danas nije uspjelo ući u trag. Ono što su rekli nama, ponovili su i tijekom sudskog postupka.

- Kad sam vidio sliku svoje kćeri na naslovnicama i u medijima, protrnuo sam od straha jer sam pomislio da se nešto dogodilo bivšoj ženi. Onaj dan u parku dijete nisam ostavio ja, nego moja bivša supruga koja ju je i dovela u park da je vidim.

Nakon što smo se posvađali, otišla je s malom iz parka. A na kraju ispada da je bez moga znanja ostavila dijete i vratila se u Italiju. Od toga dana njezin broj telefona je ugašen - rekao je prije sedam godina za Jutarnji list otac ostavljene curice.

Kako je utvrdio sud, otac djevojčice neodgovorno je mislio da je majka uzela dijete i odvela ga sa sobom, svjestan da je dijete ostavljeno napušteno i gladno.

Otac je na grub način povrijedio djetetova prava

Nadležni sud je zaključio da je otac djevojčice na grub način povrijedio djetetova prava. Olakotno mu je uzeto u obzir dosadašnju neosuđivanost te da je otac troje maloljetne djece, a otegotno društvena opasnost predmetnog djela.

Sud je zaključio da se u ovome slučaju, i bez izvršenja zatvorske kazne, uvjetnom osudom može ostvariti zakonom propisana svrha kažnjavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 18:40