NOVI UDAR NA GRAĐANE

Roditelji diljem Hrvatske ogorčeni zbog novog poskupljenja: ‘To je porast od 50 posto!‘

Roditelji učenika iz manjih gradova ističu - cijena drastično raste, a kvaliteta usluge pada

Ilustracija

 Luka Gerlanc/Cropix

U mnogim hrvatskim gradovima cijena produženog boravka u školama drastično je porasla. U četiri najveća grada cijene su iste kao prošle godine, a u manjim gradovima cijene su dvaput veće. Roditelji su ogorčeni, piše Dnevnik.hr.

Danijela je prije dvije godine za starije dijete istu uslugu plaćala upola manje. Kaže, cijene produženog boravka U Zadru variraju od škole do škole.

"Ukupno 90 eura mjesečno je ogromna cijena, recimo u tri mjeseca ću dobiti više od 100 eura", rekla je Danijela Marić iz Zadra.

"Ako 20, 22 radna dana pomnožite s tom cijenom jednog ručka, dobijete za puni mjesec oko 100 eura", objasnio je Davor Barić, ravnatelj OŠ Zadarski Otoci.

Isti problemi i na istoku zemlje, u Slavonskom Brodu. Roditelji plaćaju produženi boravak skladno dohotku kućanstva.

"Roditelji s najnižim primanjima plaćaju 25 eura, a roditelji čija su primanja najviša, više od 663 eura po članu kućanstva oni izdvajaju 125 eura mjesečno", istaknuo je Ivan Holik, privremeni pročelnik za društvene djelatnosti, Slavonski Brod.

"To je čak 25 posto više nego prošle godine", poručio je Mario Mikulić.

Za razliku od malih gradova, u najvećim hrvatskim gradovima cijena se većinom nije promijenila. U Zagrebu, Osijeku i Splitu cijena produženog boravaka ista je kao i prošle godine, a u Rijeci učenici plaćaju sukladno dohotku kućanstva, a cijena je u odnosu na prošlu godinu porasla od jednog eura i 10 centi do dva eura i 80.

Roditelji učenika iz manjih gradova ističu - cijena drastično raste, a kvaliteta usluge pada.

"Prošle godine smo za 25 posto manje novca dobili tri učiteljice na 67 djece, ove godine je 60 djece i dobili smo odluku da samo dvije učiteljice mogu raditi", napomenuo je Mikulić.

"Ako želimo da se usluga vrati na prošlogodišnju, tri učiteljice na 60 djece povećat će nam cijenu za još dodatno 25 posto. Što je 50 posto skok cijene u odnosu na prošlu godinu za istu kvalitetu usluge", dodao je.

"Ima roditelja koji imaju po dvoje, troje djece. Koji plaćaju po 340 eura mjesečno i oni su u problemu", rekao je Igor Vučić.

Iz Grada ističu kako su ove godine za sufinanciranje produženog boravka izdvojili 50 tisuća eura više u odnosu na lani. Kažu, zbog povećanja plaća učiteljicama.

"Mi ne znamo koliko je to sufinanciranje. Međutim, kad stavimo na papir broj djece, cijene koje roditelji plaćaju, kad se to sve zbroji i oduzme, mi ne sufinanciramo nego pokrivamo trošak te tri učiteljice u našoj školi", kazao je Vučić za Dnevnik Nove TV.

"Mi na ovu cijenu boravka plaćamo i cijenu prehrane. Ne postoji uopće oprema koju je grad kupio za učenike u produženom boravku. Interno, naše tete su same skupile novac i kupile nogom lopte kako bi se djeca imala s čime igrati na igralištu", istaknuo je Mikulić.

Roditelji grada prijatelja djece poručuju - ovakve odluke trebaju biti na razini države i za sve učenike iste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:02