POBROJALA MU AFERE

Puljak: ‘Plenković je s trona najkorumpiranijeg premijera srušio čak i Sanadera, čestitam!‘

Njegovu Vladu napustilo je 29 ministara. To je rekord u povijesti hrvatske, vjerujem i europske, ako ne i svjetske politike, rekla je

Marijana Puljak

 Damjan Tadic/CROPIX

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak poručila je u četvrtak da je Plenkovićevu Vladu, uglavnom zbog korupcije, napustilo 29 ministara te da je premijer šampion korupcije među svim premijerima Europske unije, a s trona najkorumpiranijeg je srušio čak i Ivu Sanadera.

"Uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, posebno ga čestitam predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, koji je šampion korupcije među svim premijerima Europske unije. Hrvatska je, pod vodstvom HDZ-a, premijera Plenkovića i njegove Vlade postala jedna od najkorumpiranijih zemalja u Europi. S trona najkorumpiranijeg premijera Plenković je srušio čak i Sanadera", poručila je na konferenciji za medije zastupnica Puljak.

Podsjećajući da je tijekom sedam godina Plenkovićeva Vlada bila suočena s brojnim korupcijskim aferama, uključujući Agrokor, Janaf, Vjetroelektrane te slučajeve Pave Barišića, Lovre Kušćevića, Gabrijele Žalac i Tomislava Tolušića, Puljak je istaknula da su u tim aferama nestale milijarde kuna, dok su mnogi ministri i dužnosnici bili optuženi za korupciju.

"Plenkovićevu Vladu napustilo je 29 ministara, dakle, puna dva nogometna tima uz zamjene, većinom pod optužbama za korupciju. To je rekord u povijesti hrvatske, vjerujem i europske, ako ne i svjetske politike", rekla je zastupnica.

Dodala je da se po posljednjoj aferi s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek vidi sva Plenkovićeva nervoza.

"Upire se, preko svake mjere dobrog ukusa, skrenuti europske tužitelje s tog slučaja, da nam svima dokaže kako je u redu krasti hrvatski novac, a nije bilo nikakve namjere krasti europski novac. Na njegovu nesreću, (europska javna tužiteljica) Laura (Codruta Kovesi) nije (glavna državna odvjetnica) Zlata (Hrvoj Šipek) i neće sigurno zaboraviti ovaj slučaj u nekoj ladici. Možemo otvoriti i kladionicu o tome kad će otići Obuljen Koržinek", rekla je.

Pravo pitanje, naglasila je, više nije gdje je Plenković u svim ovim aferama, nego što je on u njima i koja je njegova uloga.

"Plenković je postao šampion korupcije među premijerima svih vlada u EU. Podsjetit ću da je, prema podacima Transparency Internationala za prošlu godinu, Hrvatska od 180 zemalja po indeksu korupcije zauzela 57. mjesto, ispred samo 11 zemalja u EU, a gori smo od Ruande. Uz to, u 2022. godini u Hrvatskoj je otkriveno 13 korupcijskih afera u kojima je ukupno oštećeno javno dobro u vrijednosti od 1,5 milijardi kuna", izjavila je Puljak.

"Plenkovićeva Vlada postala je sinonim za korupciju, a sam Plenković, šampion korupcije, svojim postupcima i zataškavanjem afera pokazao je da korupcija za njega nije problem, već način poslovanja", zaključila je Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:12