FRANE STANIČIĆ

Profesor prava o 9 neuvaženih žalbi maturanata: ‘Učenici nisu krivi, zašto im ti birokrati uništavaju živote?‘

Frane Staničić: ‘Nema racionalnog razloga da meni, ako sam učenik koji je predao žalbu u roku od 48 sati ne priznaju žalbu‘

Ilustracija

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Devetoro učenika ŠPUD-a, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna kojima nije uvažena žalba na rezultate državne mature sada mogu pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom i zahtijevati da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) odlučuje o njihovim prigovorima, smatra Frane Staničić, profesor Upravnog prava zagrebačkog Pravnog fakulteta.

- Ti su učenici nepravedno oštećeni, isto kao i maturantica kojoj je poništen cijeli ispit iz hrvatskog - smatra profesor Staničić.

Podsjetimo, devetoro učenika te škole je podnijelo prigovore na rezultate mature. Rok za podnošenje žalbe od 48 sati je počeo teći 11. srpnja u podne, a završavao 13. srpnja u podne. Učenici su žalbe predali u roku, ali ih ispitni koordinator nije u to isto vrijeme unio u sustav NCVVO-a. Sustav se zaključava po isteku roka, pa nije to mogao učiniti ni kasnije, iako je tog istog dana, 13. srpnja navečer, poslao molbu Centru za dodatno produljenje roka od 24 sata. Centar tu molbu nije uvažio.

- Učenici nisu krivi. Nema racionalnog razloga da meni, ako sam učenik koji je predao žalbu u roku od 48 sati, ne priznaju žalbu. To što ta žalba nije stigla do Centra u tom roku nije moj problem, što ja imam s time? Ja sam svoje napravio u roku - kaže profesor Staničić.

Očito je da Nacionalni centar ne zna tumačiti rokove na način na koji se oni tumače u Hrvatskoj.

- Nije važno je li portir zakasnio, jesu li bila dva portira, je li nestalo struje ili se dogodilo bilo što, ako sam predao žalbu na vrijeme, ona se mora razmatrati - tumači profesor.

- Uostalom, rok za odlučivanje o prigovorima je sljedećih pet dana, dakle sedam dana od završetka ispita - kaže Staničić i upozorava kako je jedini rok koji izaziva pravne posljedice onaj koji se odnosi na učenike.

- Učenici moraju predati žalbe u roku od 48 sati i taj rok je prekluzivan. O žalbama učenika se odlučuje u roku od sljedećih pet dana, ali je taj rok instruktivan. Zamislite situaciju da je nešto veliko ispalo pogrešno s maturom i da petnaest tisuća učenika uloži žalbu, Nitko to ne može riješiti u roku od pet dana. Zato je rok za odlučivanje o prigovorima instruktivan - smatra Staničić. Ističe kako to što škola nije na vrijeme proslijedila njihove žalbe Nacionalnom centru ne smije ići na štetu učenika.

- Svrha je uprave da pomaže, a ne odmaže građanima. Tako je i svrha Centra da pomaže učenicima, a ne da uništava mlade živote - kaže profesor upravnog prava Staničić.

- Isto je i u slučaju maturantice kojoj je poništen cijeli ispit jer se potpisala. Pravilnik nalaže poništenje dijela ispita, a ne cijeli ispit. Učenica je mogla proći maturu - govori profesor. Pritom upozorava da je odgovornost i na ministru koji je dopustio da pravila mature koja se određuju Pravilnikom donosi Nacionalni centar.

- U ispitnom katalogu se navodi da se potpisani esej neće vrednovati. Nula nije vrednovanje i učenica je mogla proći maturu - dodaje profesor Staničić upozoravajući kako je Centar koji bi trebao biti neovisan to shvatio na način da može raditi što hoće. Očito, pritom ne poštuje propise i norme kao što je tumačenje rokova.

- Učenici sada mogu pokrenuti spor pred Upravnim sudom i zatražiti od Upravnog suda da naloži Centru da uvaži predaju žalbi jer su one predane u roku. To što su žalbe predane u roku je jedino važno - kaže profesor Staničić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:02