‘SHAKE IT, BABY‘

Profesor iz naše elitne gimnazije koji je na satu zgrozio učenike dobio - opomenu pred otkaz...

Ravnatelj škole, nastavničko vijeće i školski odbor zaključili su kako je riječ o apsolutno neprihvatljivom ponašanju

Sankcioniran profesor kemije koji je improvizirao seksualni odnos Billa Clintona i Monice Lewinsky pred učenicima elitne zagrebačke gimnazije

 Screenshot

Profesor kemije koji je tijekom izvedbe pokusa pred učenicima simulirao ejakulaciju sankcioniran je za svoj postupak. Kako su nam potvrdili iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, profesor elitne zagrebačke gimnazije dobio je opomenu pred otkaz, ujedno jedinu mjeru koju može izdati ravnatelj škole, a da nije riječ o otkazu. Uz opomenu slijedi i praćenje profesorova daljnjeg rada – stručno pedagoška služba škole pokrenula je nadzor nastave koji će biti nastavljen nakon proljetnih praznika, a trajat će do kraja nastavne godine, 21. lipnja.

Podsjetimo, prije desetak dana počela je kružiti snimka profesora kako u kabinetu kemije pred učenicima 2. razreda improvizira seksualni odnos bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i njegove tadašnje pripravnice Monice Lewinski (poznata afera iz 1998. godine).

„Začepim, držim čepom. Gore… Dolje će postati vruće… Shake it, baby… Shake it, shake it... I‘m shaking, sir… U, u… I‘m Bill Clinton… Oh, Monica, Monica“, govori uživljeno profesor tijekom prezentacije pokusa.

Ravnatelj škole, nastavničko vijeće i školski odbor zaključili su kako je riječ o apsolutno neprihvatljivom ponašanju. Kako nam potvrđuje ravnatelj škole, profesor kemije se odmah ispričao, prvo ravnatelju, potom kolegama nastavnicima i učenicima.

- Učinili smo sve moguće korake u komunikaciji kako se sličan događaj ne bi ponovio. Stručna služba naše škole pokrenula je nadzor nastave koji će biti nastavljen nakon proljetnih praznika, a i u stalnom je kontaktu i s učenicima za svaki vid pomoći koji im je potreban. Sam profesor je predložio da se osobno ispriča učenicima drugog razreda u kojemu se odvio neprimjereni događaj. Osobno sam prisustvovao njegovom prvom sljedećem satu i sve je bilo u redu, rekao nam je ravnatelj gimnazije (podaci u redakciji).

Potvrdio je da sankcije za snimatelja događaja neće biti jer profesor prethodno dao privolu učenicima za snimanje pokusa koje izvodi u nastavi.

- Da je i bila riječ o nedozvoljenom snimanju, s obzirom na to što se dogodilo na satu, ne bih bio za izricanje sankcije snimatelju. Inače, na ponašanje profesora dosad nije bilo prigovora, kaže ravnatelj.

Što o svemu kažu u školskim sindikatima?

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Nada Lovrić osuđuje profesorovo ponašanje.

- Svaki nastavnik u svome radu želi animirati učenike kako bi razumjeli i usvojili gradivo. Nažalost, kolega je prešao granicu dobrog ukusa nesvjesan kako njegovo predavanje utječe na mlade ljude. Možda se gradivo lakše usvojilo, možda su se djeca i zbunjeno smijuljila, ali kemijske procese poučavati simulirajući procese u ljudskom tijelu tijekom seksualnog odnosa neprimjereno je i neprihvatljivo iz niza razloga, komentira Nada Lovrić, upozoravajući – u ovom su slučaju prekršeni svi odgojni aspekti. Podsjeća da je škola obrazovna, ali iznad svega odgojna ustanova.

Sličnog su stava i u Školskom sindikatu Preporod.

– Ovakvo ponašanje zaslužuje svaku osudu i, sukladno vanjskim i internim propisima, primjerenu kaznu. No, važnije od težine same kazne, nameće se pitanje sprječavanja budućih sličnih situacija. U želji da se maksimalno približe svojim učenicima, nerijetko i u želji da im se svide, sve je više nastavnika koji prelaze granicu dopuštenog. Da se ovo ne bi događalo, jako je važno ovim pitanjima posveti veću pažnju, kako u školovanju za nastavnički posao, tako i u kasnijem stručnom usavršavanju, kaže predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Inače, profesor koji je prešao granicu dobrog ukusa je u godini pred mirovinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:57