SPECIJALIZANTI

Problem ‘robovlasničkih ugovora‘ mladih liječnika u Hrvatskoj uskoro bi trebao biti riješen, evo kako

HLK još jednom upozorava na protuustavnost odredbi robovlasničkih ugovora

Arhivska fotografija

 Vanesa Pandzic/Cropix

Problem "robovlasničkih ugovora" specijalizanata, koji bolnici u kojoj su dobili specijalizaciju, u slučaju napuštanja radnog mjesta prije isteka ugovora, moraju vratiti gotovo 120 tisuća eura, uskoro bi trebao biti riješen. Naime, Ustavni sud i Vrhovni sud potvrdili su protuzakonitost takvih ugovora.

Iz Hrvatske liječničke komore kazali su kako očekuju da izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje će ukinuti robovlasničke ugovore specijalizanata, najkasnije do 15. prosinca uđu u saborsku raspravu.

- HLK još jednom upozorava na protuustavnost odredbi robovlasničkih ugovora kojima se od specijalizanata, u slučaju ranijeg prestanka radnog odnosa, zahtijeva vraćanje odrađenih i zarađenih bruto plaća zdravstvenoj ustanovi - kažu iz HLK.

Stava su kako se nedostatak liječnika u sustavu ne može rješavati oduzimanjem ustavnih prava i novčanim kažnjavanjem mladih liječnika, nego isključivo i samo stimulacijom i nagrađivanjem, što vrijedi i za sve druge zaposlenike u RH.

Protuustavnost vraćanja plaća ustvrdio je Ustavni sud u odluci (U-III-2405/2022) iz srpnja ove godine, kojom je zaključeno da obveza liječnika da vraćaju plaće zarađene tijekom specijalizacije predstavlja kršenje Ustava. Ustavni sud izrijekom je utvrdio da plaće specijalizanata ne mogu biti uračunate u troškove specijalizacije.

Vrhovni sud počeo je svoje odluke o reviziji presuda temeljiti na navedenoj odluci Ustavnog suda. U rujnu ove godine Vrhovni sud je u postupku revizije (Rev 539/2022-3) ukinuo presudu Županijskog suda u Splitu koja je tuženom specijalizantu nalagala isplatu bruto plaća i zateznih kamata zdravstvenoj ustanovi, a zbog ranijeg prekida radnog odnosa, pozivajući se pritom na navedenu odluku Ustavnog suda.

image

Državni tajnik Tomislav dulibić obećao je brzu proceduru donošenja zakona

Vanesa Pandžić/Cropix

- Liječnici prihvaćaju, u slučaju prekida radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze, obvezu plaćanja stvarnih troškova specijalizacije, no to nikako nisu i ne mogu biti plaće niti izmišljeni paušalni iznosi u obliku proračunskih osnovica.

Nesporni troškovi specijalizacije su trošak poslijediplomskog studija, trošak završnog i specijalističkog ispita, troškovi glavnog mentora i komentora, i trošak knjižice i dnevnika rada za specijalističko usavršavanje. Ukupno se ti troškovi trenutačno kreću između šest i sedam tisuća eura - zaključili su iz HLK.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika navela je da specijalističko usavršavanje ili specijalizacija nije sjedenje u klupi i slušanje nastave. Specijalizanti tijekom pet godina specijalizacije, ističu u HUBOL-u, rade puno redovno i prekovremeno radno vrijeme.

- Liječe pacijente. Uz redovno radno vrijeme, specijalizanti odrađuju iznimno velik broj od ukupno tri milijuna prekovremenih liječničkih sati godišnje. Čak 27 posto liječnika koji trenutačno rade u hrvatskim bolnicama su specijalizanti i na njihovim vikendima, noćima i prekovremenim satima danas počiva hrvatsko javno zdravstvo - kažu iz HUBOL-a.

Što se tiče javnog nezadovoljstva specijalizanata nakon mnogobrojnih sastanaka u Ministarstvu zdravstva, državni tajnik Tomislav Dulibić rekao je kako je plan da se to uvrsti u saborsku proceduru do 15. prosinca te je ukazao na mogućnost brže saborske procedure, odnosno samo jednog saborskog čitanja.

- Još je oko 1200 liječnika s nepovoljnim ugovorima. Oni moraju platiti oko sto tisuća eura za prijevremeni odlazak iz bolnice u kojoj su odradili specijalizaciju - kaže Dulibić i zaključuje da bi se ih se retroaktivnom primjenom zakonskih izmjena oslobodilo te obaveze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:12