BORIS KALIN

Preminuo je profesor i autor legendarnog srednjoškolskog udžbenika: ‘Otišao je suviše tiho s obzirom na svoj značaj‘

‘Otišao suviše tiho s obzirom na njegov značaj za hrvatsku filozofiju i pedagogiju, kao i s obzirom na glasnoću njegova imena‘
 Cropix

Ugledni filozof i profesor filozofije, Boris Kalin umro je u 94. godini života, priopćilo je Hrvatsko filozofsko društvo.

Profesor Kalin je autor legendarnog udžbenika Povijest filozofije koje je doživjelo 34 izdanja, a ujedno je i jedan od osnivača Hrvatskog filozofskog društva, piše Srednja.hr.

Nakon studija je u Klasičnoj gimnaziji radio kao profesor filozofije i sociologije, a potom do 1980. radio na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Do 2004. predavao je metodiku nastave filozofije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, čak i nakon umirovljenja 1995. godine. Tijekom ’90-ih metodiku nastave filozofije predavao je i na tada novoosnovanim Hrvatskim studijima.

Generacije učenika upamtit će ga po udžbeniku za Filozofiju u gimnazijama, ‘Povijest filozofije (s odabranim tekstovima filozofa)’. Upravo taj uidžbenik se smatra Kalinovim životnim djelom – od 1973. do 2010. objavljen je u 32 izdanja Školske knjige čemu se pridodaju i dva izdanja znatno revidiranog udžbenika, pod naslovom Filozofija: uvod i povijest, također u Školskoj knjizi.

– Otišao suviše tiho s obzirom na njegov značaj za hrvatsku filozofiju i pedagogiju, kao i s obzirom na glasnoću njegova imena, rekao je predsjednik Hrvatskog filozofskog društva Hrvoje Jurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:04