TKO ŠTITI RODIĆE?

Povlašteni status kraljice parfema: tvrtke u blokadi, elitne državne adrese i neplaćeni najam

Žaneta Rodić i njena obitelj u posjedu imaju nekretnine zbog koje su zaratili zviždačica Maja Đerek i ministar Mario Banožić

Žaneta Rodić

 Vanja Nezirović, Tomislav Krišto/Cropix

"Dragi naši, kolektivni godišnji. Mirišemo se uskoro. Vaš Flores", piše u izlogu zatvorenom metalnom rešetkom u kojem je donedavno bila najluksuznija parfumerija u Zagrebu u kojoj su parfemi stajali i po nekoliko tisuća kuna. Taj ogromni lokal smjestio se u strogom zagrebačkom centru u Dežmanovom prolazu, i to u poslovnom prostoru u vlasništvu države, a u kojem i dalje stoje stvari nekadašnje parfumerije, čija je vlasnica poznata zagrebačka "kraljica parfema", kako su je mediji prozvali, poduzetnica Žaneta Rodić, iza čijih tvrtki su ostali milijunski dugovi.

No, koja je unatoč tome još uvijek u posjedu tog lokala, kao i ostalih prostora u državnom vlasništvu za koje godinama ni ona, ni tvrtke povezane s njom, nisu plaćale zakupninu.

Taj prostor 90-tih je bio poznat kao jedna od prvih zagrebačkih pizzerija Delfino, a sredinom 2000-tih bivši vlasnik prodao je tvrtku Rodićima, te su s njom ušli i u posjed lokala u kojem su kasnije otvorili parfumeriju.

image

Žaneta Rodić

Tomislav Kristo/Cropix

Upravo o uređenju tog prostora govorio je svojedobno i slavni arhitekt Nikola Filipović, koji je nedavno preminuo. Tjednik Nacional 2015. prenio je dijelove iz monografije o Filipoviću koja je napisana u obliku dijaloga između autorice Zrinke Paladino i njezina nekadašnjeg profesora.

- Dobio sam lepih mirisa od Žanet (investitorica Žanet Rodić) dok sam joj radil Institut u Prolazu.

Mislite na "Flores" u Dežmanovu prolazu?

- Da. Uredil sam Žanet pred nekoliko godina Institut u Dežmanovu prolazu (uređenje lokala/"Institut Parfumeur Flores"/u Zagrebu iz 2008–2009. godine, kataloška jedinica 247).U njegovo je uređenje strašno puno utrošeno.

Po najskuplje zidne tapete smo išli van. Na podu je u glavnom prodajnom delu kokos, ostatak je lepi kamen, a mesto pulta smo stavili nekoliko prvih, onih zelenih "Korbijevih" (francuski arhitekt, dizajner, slikar i pisac Charles-Édouard Jeanneret-Gris, Le Corbusier, rođen u Švicarskoj (1887–1965) stolova.

Sav furnir je radika (furnir od korijenja oraha ili topole), kaj su se od njega dugo radile kutije za cigarete. Sve tapete i materijali su naručivani od Alenke (Alenka Kaiser i "A&A INTERIOR" u "Oktogonu" Ilice 5), a lampe sam sam slagal.

Mislite na one višestruke bijele kuglaste visilice?

- Da, a i druge lampe smo pažljivo birali.

Tu su i "Bulbice" (stolna lampa "Bulb" talijanskog dizajnera Inga Maurera iz 1966. godine).

Imali smo Mića i ja dve takve i u Kavurićevoj. Radili smo s njima, ali sam ih ostavil tamo. Nedavno sam si ipak naručil još jednu i imam je doma na stolu.

Baš mi je lepa ta lampa. I danas.

Vidim da ste uživali u uređenju tog prostora. A to se i osjeti u njemu.

- Meni je to jedan od najljepših recentno uređenih zagrebačkih lokala. Spoj je naizgled nespojivog, no fantastično spojivog…Da. Sa Žanet je bilo ugodno radit, puno toga je i sama znala jer je volela lepe stvari, pa ih je i sama proučavala. I inače je opsjednuta modom, "Seksom i gradom" i trošenjem. Ona tak voli modu i lepe stvari...", prenio je tada tjednik Nacional.

Upravo za Žanet Rodić i njezine tvrtke, kako je ovih dana u medijima otkrila Maja Đerek, bivša Direktorica u državnim nekretninama, navodno se zauzeo i sam ministar Mario Banožić. Pokušali smo čuti i njegovu stranu priče, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor.

Naime, Đerek tvrdi da se njezin odnos s ministrom Banožićem drastično pogoršao upravo nakon što je naložila da se zapečate prostori kojim se koristila spomenuta obitelj i njihove tvrtke. Maja Đerek ovaj incident s ministrom nedavno je opisala u intervjuu za 24 sata, a zatim je ostalo ispričala i za Telegram, no i u razgovoru za Jutarnji list je kazala kako su se neplaćeni računi za te prostore samo nagomilavali.

Isto tako su rasli i računi za zakupninu, kako je otkrila direktorica Đerek, tvrtkama povezanim s Jozom Brkićem, koji slučajno ili ne, koristi prostore u blizini samih Rodića, u Tomićevoj je njegova tvrtka u najmu lokala, kao i na Dolcu 9, međutim kazao nam je da ih ne pozna te da nema daljnjih komentara.

Pokušali smo doći i do supružnika Rodić, ali oni s kojima su nekad surađivali tvrde da s njima više nisu u kontaktu, a do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor ni na mailove prijavljene na njihovim tvrtkama.

image

Žaneta Rodić

Tomislav Kristo/Cropix

Bivša direktorica Đerek, ispričala je da bi poduzetnica Rodić svaki put kad bi došla na razgovor, kako bi pokušali iznaći riješenje za podmirenje tih dugova koji su već bili milijunski, obećala da će to riješiti.

- Kazala bi da će podići kredit te to podmiriti, ali sve bi uvijek stalo na tome, a riječ je o atraktivnim prostorima na kojima je država već odavno mogla biti u plusu umjesto da stoje zapečaćeni - priča Đerek te dodaje da su u ovom slučaju ona i ministar Banožić trebali biti na istoj strani, zauzeti se za državni interes, a ne na suprostavljenim stranama.

No, tko su uopće Rodići i čime su se sve koristili oni i njihove tvrtke?

Imaju, naime, u posjedu tri nekretnine u državnom vlasništvu, i to na elitnim lokacijama u Zagrebu: Dežmanovom prolazu 2 i Petrićevoj ulici 1, potom stan, odnosno poslovni prostor, u Tomićevoj 4, a isto tako njihove tvrtke su se smjestile i u prostoru u vlasništvu Grada Zagreba - na adresi Dolac 9.

To možda i ne bi bilo neobično da njihovi poslovni pothvati, prijavljivani tijekom godina u svim tim prostorima, nisu većinom završili u stečaju s milijunskim dugovima.

Radilo se o poslovnim pothvatima poput kreditiranja, ugostiteljstva, trgovine luksuznim parfemima...U jednom od tih prostora, u Petrićevoj 1, godinama su držali lokal Flores, dok su u Dežmanovoj u prolazu imali parfumeriju s ekskluzivnim parfemima, te također lokal. Prostorom u Tomićevoj su se također koristili, doznajemo, do zagrebačkog potresa, a otada ih se, navodno na toj lokaciji može vidjeti tek ponekad, iako su svi članovi obitelji prijavljeni upravo na toj adresi.

image

Žanet Rodić i njena obitelj ima u posjedu tri nekretnine u državnom vlasništvu u: Dežmanovom prolazu 2 i Petrićevoj ulici 1, potom stan, odnosno poslovni prostor, u Tomićevoj 4, a isto tako njihove tvrtke su se smjestile i u prostoru u vlasništvu Grada Zagreba - na adresi Dolac 9. na slici Dežmanov prolaz 2

Vanja Nezirović

Uspjeli smo doći i do nepravomoćne presude iz 2019., a iz koje je vidljivo da je država tužila Branislava Rodića, Žanetu Rodić i K. Rodić "radi ispražnjenja i predaje u posjed stana u Tomićevoj 4".

"Nalaže se tuženicima isprazniti poslovni prostor na drugom katu ulične građevine površine 54,40 četvornih metara....", stoji u nepravomoćnoj presudi iz lipnja 2019.

No, ni to nije sve. Dio tvrtki povezanih s Rodićima bio je prijavljen i na adresi na zagrebačkom Dolcu, a tim se prostorom, čini se, koriste i dalje jer su na zvonu i dalje imena tvrtki povezanih s njima, a i od susjeda doznajemo da se koriste prostorom koji je u vlasništvu Grada Zagreba.

Zanimljivo je i da su sudski spor vodili i po pitanju stana koji je nekada pripadao ocu Branislava Rodića, potom je ugovorom o doživotnom uzdržavanju prenesen na Žanetu Rodić, a danas je njegov vlasnik tvrtka Eos Matrix koja je, čini se, na taj način naplatila potraživanje banke koja je imala na toj nekretnini od 2008., a očito se radilo o zabilježbi o kreditu u visini od 150 tisuća eura.

image

Žaneta Rodić

Tomislav Kristo/Cropix

Kako bi osporili to potraživanje čak je Branislav Rodić tužio Eos Matrix i svoju suprugu, radi utvrđenja bračne stečevine i proglašenja ovrhe nedopuštene, međutim iz nepravomoćne presude je očito da u tome nije uspio. Tijekom tog postupka je tvrdio kako je sve to napravljeno bez njegova znanja, kako prijenos vlasništva, tako i podizanje kredita.

U sudskom registru Žaneta Rodić svoj poduzetnički put započela je još krajem 90-tih, i to s tvrtkama Zagrej d.o.o. i Taga d.o.o. iza kojih su također ostali repovi.

Ali krenuti ćemo od kraja odnosno od jedine tvrtke, od njih desetak, s kojima je bila povezana, a koja je u sudskom registru još aktivna. To je tvrtka Nektar-posredovanje d.o.o, kojoj je račun blokiran od 11. siječnja ove godine, ali to se i prethodnih godina, koliko je vidljivo na poslovnim servisima često događalo, no ta tvrka prethodnih godina nije prijavljivala prihode, prijavila ih je tek 2020. u iznosu od 259,4 tisuće kuna (dobit od 132,9 tisuća kuna). U toj tvrtki Žaneta Rodić je direktorica, a tvrtka je prijavljena na adresi Dolac.

image

Žanet Rodić i njena obitelj ima u posjedu tri nekretnine u državnom vlasništvu u: Dežmanovom prolazu 2 i Petrićevoj ulici 1, potom stan, odnosno poslovni prostor, u Tomićevoj 4, a isto tako njihove tvrtke su se smjestile i u prostoru u vlasništvu Grada Zagreba - na adresi Dolac 9. na slici Dolac 9

Vanja Nezirović

Na adresi Petrićeva 1 isprva je bila registrirana tvrtka Vietro d.o.o., posljednja u njoj direktorica je bila K. Rodić, kćerka Žanete Rodić na koju je upisan cijeli niz firmi. Ta tvrtka pokušala je svojedobno i s postupkom predstečajne nagodbe koji je 2017. odbačen. Dug tvrtke tada je iznosio oko dva milijuna kuna, i to samo na teret Grada Zagreba potraživanje je bilo 1,01 milijun kuna, te upravo radi tog duga, predstečajna nagodba je odbačena. Grad Zagreb je u postupku "izjavio da se nije u mogučnosti očitovati jer je za to nadležna Skupština Grada Zagreba". Stoga je sud utvrdio da Grad Zagreb nije dao suglasnost. Pokrenut je postupak stečaja, a iz izvješća stečajnog upravitelja vidljivo je da zastupnik nije dostavio popis imovine, a "prema bilanci je 31.12. 2014. dužnik ima samo kratkoročnih obveza u iznosu od 3,5 milijuna kuna", a "iz potvrde Fine 6. svibnja 2020. u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imao je neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju 919 dana u iznosu od 4,8 milijuna kuna".

image

Žanet Rodić i njena obitelj ima u posjedu tri nekretnine u državnom vlasništvu u: Dežmanovom prolazu 2 i Petrićevoj ulici 1, potom stan, odnosno poslovni prostor, u Tomićevoj 4, a isto tako njihove tvrtke su se smjestile i u prostoru u vlasništvu Grada Zagreba - na adresi Dolac 9. na slici Petrićeva 1

Vanja Nezirović

Tvrtka je poslovala 2010., 2011., 2012, te nešto i 2014., prve dvije godine 2010. i 2011. prijavili su prihode od 2,8 i 2,4 milijuna kuna, ali kasnije su se oni smanjili te je posao otišao u stečaj.

S drugom tvrtkom, Flores d.o.o., također su pokušali sklopiti predstečajnu nagodbu 2015. ali je vjerovnici nisu prihvatili.

U slučaju tvrtke Flores radilo se o dugu od 6,5 milijuna kuna, a na ročištu je tvrtku predstavila, kako se navodi u rješenju, K. Rodić koja je "kazala da je tvrtka započela s radom 2007. i da su se orijentirali na parfemsku kozmetiku, sa željom da budu lider u tom segmentu".

Potom je objasnila, da je "2011. u segmentu luksuza došlo do pada, a društvo nije moglo servisirati svoje obveze te je naglasila da je 2011. blokada ostavila traga na njihovom poslovanju".

Uglavnom 2015. nagodba nije sklopljena, a subjekt je brisan iz registra 2016.

Preko tvrtke Flores je išao jedan dio poslova u parfumeriji, u kojoj se također radilo i preko tvrtke Delfino promet d.o.o. koja je jedina uspjela 2014. sklopiti predstečajnu nagodbu, a radilo se o ukupnom dugu od oko 3,5 milijuna kuna.

Međutim tvrtka očtio nije nastavila poslovati jer prihode nije prijavila, niti predala financijska izvjšća sve do 2019., kad su prijavili prihod od 218,4 tisuće kuna te je tvrtka danas u stečaju.

Prve tvrtke s kojima se povezivalo Žanetu Rodić bile su registrirane za financijske uslužne djelatnosti, a tvrtka Zagrej je 2017. otišla u stečaj, iste te godine je brisana iz registra i tvrtka Taga d.o.o. u kojoj je postupak za provedbu stečaja pokrenula Financijska agencija zbog "evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 545 dana, u ukupnom iznosu od 1,010 milijuna kuna", navodi se u zahtjevu za stečajem iz 2016. Tvrtku Verba-tim registrirala je 2002., ali i ona odlazi u stečaj, potom je imala i tvrtku Salvo u Rijeci koja je također završila u stečaju, a bila je registrirana za financijske uslužne djelatnosti.

Sve te tvrtke bile su također međusobno povezane. Na njezina supruga Branislava Rodića kojeg mnogi pamete iz afere s početka 90-tih povezanih s financijskim inženjeringom, a u kojoj je optužen bio Jadranko Smoljan zvani Suki, glasile su svih ovih godina tek dvije tvrtke. Posljednja od njih Petrićeva d.o.o. također je danas u stečaju. I to od veljače 2020. zbog duga od 370 tisuća kuna u razdoblju dužem od 120 danas.

image

Žanet Rodić i njena obitelj ima u posjedu tri nekretnine u državnom vlasništvu u: Dežmanovom prolazu 2 i Petrićevoj ulici 1, potom stan, odnosno poslovni prostor, u Tomićevoj 4, a isto tako njihove tvrtke su se smjestile i u prostoru u vlasništvu Grada Zagreba - na adresi Dolac 9. na slici Petrićeva 4

Vanja Nezirović

Na tim lokalim danas nema nikakve oznake da su zapečaćeni. U prostoru kafića Flores susjedi primjećuju da netko stalno boravi unutra, pa čak navodno i noću.

Uglavnom, bivša direktorica iz Državnih nekretnina Đerek kad je utvrdila da tome nema kraja, kaže da je odlučila zapečatiti oba prostora.

- Dala sam nalog da ih se zapečati, a od Grada Zagreba sam zatražila da im se ukinu minimalni tehnički uvjeti i tako im je onemogućeno poslovanje - kaže Đerek koja je u konačnici dobila otkaz.

Državne nekretnine: 'Koriste prostor bez osnove'

Državne nekretnine tvrde da obitelj Rodić i njihove tvrtke poslovne prostore u Petrićevoj 1, Dežmanovom prolazu 2 te Tomićevoj ulici 4 u Zagrebu koriste bez pravne osnove. U svom odgovoru navode da su "protiv bespravnih korisnika pravovremeno inicirali pokretanje pravnih postupka pred nadležnim državnim odvjetništvima radi naplate dugovanja i iseljenja iz prostora".

- Za tri navedena poslovna prostora od 2015. do danas utuženo je potraživanja iznosa oko 2,2 milijuna kuna. Riječ je o višegodišnjim sudskim postupcima koji su svi u visokom stupnju gotovosti, odnosno u većini su postupaka donesene pravomoćne sudske presude u korist RH, kako radi isplate, tako i radi iseljenja. Dug korisnika poslovnih prostora nije uvjetovan činjenjem Društva, već subjektivnim i objektivnim ponašanjem korisnika prostora koji unatoč raskidanju (ili ne postojanju) ugovora o zakupu svojim činjenjem ne vraćaju posjedi oglušuju se na pozive za naplatu - navode u svom odgovoru iz Državnih nekretnina te dodaju da oni "isključivo legalnim putem mogu naplatiti dugovanja i vratiti posjed nekretnine.

- To podrazumijeva višegodišnje sudske postupke na čiju brzinu rješavanja na sudu Društvo nema utjecaja već je u poziciji kao i sve druge stranke - stoji u njihovom odgovoru. Također dodaju da se "čeka izvršenje pravomoćnih presude za ovrhu (za Dežmanov prolaz 2 i Tomićevu ulicu 4) što znači da će korisnici prostora legalnim putem biti deložirani.

- Što se tiče prostora u Petrićevoj ulici, Društvo je donedavno bilo u mirnom posjedu nakon čega je provaljeno u prostor. Društvo je o provali obavijestilo policiju koja je obavila očevid, te smo pokrenuli tužbu radi ometanja posjeda - stoji u njihovom odgovoru.

Nadalje podsjećaju da zbog neispunjavanja uvjeta nikada s bespravnim posjednicima (Vietro d.o.o., Petrićeva d.o.o. i Delfino promet) nisu sklopljeni ugovori o zakupu te su pokrenuti pravni postupci za naplatu i iseljenje.

- Mirni posjed Društva nad nekretninom u Petrićevoj nasilno je prekinut provalom - navodi se u odgovoru iz Državnih nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:58