govor mržnje

Policija uhitila 14 ljudi koji su u Borovom Selu vikali ‘Ubij Srbina‘: Svi će dobiti kaznene prijave

Skupina navijača pozivala je na ubojstva i pjevala ‘Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati‘
Incident u Borovom Selu
 Screenshot

Vukovarska policijska privela je 14 osoba zbog jučerašnjeg incidenta u Borovom Selu kod Vukovara, gdje je skupina navijača pozivala na ubojstva i pjevala 'Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati'.

Iz PU vukovarsko-srijemske danas su objavili kako su sve osobe iz grupe koje su skandirale antisrpske parole privedene ili se privode u službene prostorije te da je tijeku kriminalističko istraživanje.

- Vezano uz narušavanje javnog reda i mira jučer u Borovu, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske tijekom jučerašnjeg dana priveli su u službene prostorije 14 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju opisano u članku 325. stavku 1. Kaznenog zakona, skandirajući neprimjereni sadržaj, stoji u objavi policije.

- Svi osumnjičeni će danas tijekom dana biti predani pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, a policija će protiv njih podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, poručili su iz policije i dodali kako se u suradnji s drugim policijskim upravama kriminalističko istraživanje provodi nad još nekoliko osoba s područja drugih županija.

Incident u Borovo Selu dogodio se na obljetnicu ubojstva 12 hrvatskih policajaca u tom mjestu prije 30 godina, što je jedan od događaja koji su pokrenuli Domovinski rat, ali i na pravoslavni Uskrs. Video su snimili građani, a objavila ga je Općina Borovo na svojim Facebook stranicama.

Incident su osudili vukovarski HDZ i SDP, SDSS, Zajedničko vijeće općina i županijsko Vijeće srpske nacionalne manjine, Vlada, predsjednik RH Zoran Milanović, Srpsko narodno vijeće i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:09