‘ON JE MALI MIŠ‘

Plenković nakon sastanka u HDZ-u: ‘Pregovori idu jako dobro, ali malo pogledajte što sada radi Milanović‘

Nakon sjednice predsjedništva HDZ-a novinarima se obratio Andrej Plenković

Sastanak u HDZ-u

 Lucija Očko/Cropix/

Nakon sjednice predsjedništva HDZ-a novinarima se obratio Andrej Plenković.

Na samom početku presice rekao je da su stranački kolege obaviješteni o tijeku i dinamici pregovora za sastavljanje nove vlade, a potom se osvrnuo na dolazak borbenih zrakoplova Rafale.

- Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bit će najjače na potezu od Njemačke do Grčke, rekao je.

image

Davor Božinović

Lucija Očko/Cropix
image

Tomo Medved

Lucija Očko/Cropix

Zatim je ustvrdio da je stopa inflacije najniža od prošle jeseni - 3,7 posto.

- Vlada je nastavila regulirati i cijene benzina, plina i struje, dodao je.

Potom je najavio let Rafalea.

- Sutra će hrvatski građani po prvi put imati prilike vidjeti Rafale od 9 do 11 sati. Dva će letjeli kontinentalnom Hrvatskoj, a jedan će preletjeti zapadnu i južnu Hrvatsku. Kad već imamo takve zrakoplove red je da ih i hrvatski narod vidi i doživi, naveo je.

A onda je na red došlo i ono što najviše zanima javnost. Tijek pregovora i sastavljanje nove vlade.

- Nastojimo približiti stavove i kad je riječ o većini u parlamentu i o strukturi nove vlade. Vode se razgovori, jučerašnji je sastanak bio jako dobar,rekao je.

- On je rekao da je to stav DP-a, ne HDZ-a. To je konstatacija, ne službeni stav HDZ-a, kazao je za Anušićev komentar o Domovinskom pokretu i SDSS-u.

Najavio je da sada slijedi pauza u pregovorima.

- Sad je pauza, sutra je 1. svibnja, obljetnica Bljeska. Čut ćemo se u četvrtak, dogovorit ćemo nove sastanke, rekao je.

Upitan je o Vesni Vučemilović.

- Ona je jasno rekla da neće ići s teško poraženim gubitnicama. Mi ćemo stalno podsjećati na afere koruptivne oporbe, kazao je.

image

Marko Pavić

Lucija Očko/Cropix
image

Krunoslav Katičić

Lucija Očko/Cropix

Ponovno je prozvao Milanovića.

- Predvodnik te politike je kršitelj Ustava Milanović. On sad ide po sajmovima i bježi od vaših mikrofona. Sakrio se kao mali miš. Đon obraz ima, došao je i hvalio Rafale, a kada se o njima trebao očitovati onda je šutio.

Rekao je i zašto stranačke pregovore vodi u zgradi vlade, zbog čega je HDZ i prijavljen.

- Tamo nam je praktičnije i zgodnije. Ništa se Banskim dvorima nije dogodilo, pitajte Milanovića gdje se sastajao sa svojim jatacima. Prijava GONG-a me ne zanima, kazao je Plenković.

Upitan je o Banožiću i optužnici za nesreću u kojoj je usmrtio čovjeka.

- Što se tiče prometne nesreće, mi smo reagirali momementalno. Ne kao neki koji su imali nesreće pa su bili potpredsjednici vlade. Nemojte se smijati, nije to za smijanje, kaže.

Okomio se potom na Bojana Ivoševića.

- Zato je smiješno da nam jedna ekipa puna korupcijaških afera, nepotizma, antisemitizma, a to je ovaj zamjenik splitskog gradonačelnika. Njih je Grbin, Milanovićev jatak, prošvercao kao dvoje Dalmatinaca u zagrebačke jedinice. Ja mislim da kuha u zagrebačkom SDP-u, kazao je Plenković.

image

Nada Murganić

Lucija Očko/Cropix
image

Gordan Grlić Radman

Lucija Očko/Cropix

Postavili su mu pitanje i fotografiji Ćipe, Dabre i Anušića s krizme.

- Pa oni su prijatelji, to nije tajna. Ne vidim nikakav problem, bili su na krizmi, kaže Plenković.

Je li Domovinski pokret uvjetovao deratifikaciju Istanbulske?

- Nismo o tome pričali. Ta je tema apsolvirana. Ona je ratificirana i potvrđena. Njen je bit da spriječimo divljake i primitivce da tuku i ne daj Bože ubiju članove obitelji, a zakone ćemo i dalje postroživati, kazao je.

- U politici, ako postoji dobra volja i temeljni poriv rada za opće dobro, da bi netko činio nešto dobro mora sagledati što je bila poruka naroda 17.4., a to je da je HDZ uvjerljivi relativni pobjednik. I mora formirati većinu s onima koji su dobili povjerenje, a to je DP koji je dobio respektabilnih 13 mandata. Kada postoji volja onda se uvijek može naći rješenje, dodao je.

- Sigurno se neće dogoditi da teško poraženi gubitnici koji nisu priznali poraz se i dalje ponašaju kao i zadnjih osam godina, bez ikakve ideje za budućnost Hrvatske i njihova točka se sastoji od bacanja blata. Sada se javio elektabilni Bojan (Glavašević op.a.) koji nije ušao u Sabor, niti će ući u EP, rekao je.

image

Gordan Jandroković

Lucija Očko/Cropix
image

Nina Obuljen Koržinek

Lucija Očko/Cropix
image

Nikolina Brnjac

Lucija Očko/Cropix

- To je teško poražena oporba, korumpirani SDP, korumpirani pojedinci manjih stranka koji godinama o HDZ-u govore isto, lažna teza da su institucije porobljene, lažna teza da je HDZ korumpiran, ne korumpirani su oni. Pustili smo DORH da radi svoj posao i onda imate uhićene visokopozicionirane ljude i na taj način se borite protiv korupcije, tvrdi Plenković.

Odbacio je nove izbore.

- Pobjednici formiraju vladu, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:33