PREMIJER ODLUČIO

Plenković otkrio kada će Vlada donijeti novi paket mjera za građane: ‘Bit će sveobuhvatan‘

Imali smo sastanak i s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem, rekao je Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak u kasnim popodnevnim satima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a da će Vlada 14. rujna donijeti "sveobuhvatan paket mjera" kako bi pomogla najugroženijima i omogućila građanima da zadrže standard, javlja N1 Televizija.

- Govorili smo o problemu inflacije i imali sastanak i s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem - rekao je Plenković.

- Danas je prosječna plaća 1150 eura u Hrvatskoj, a prije sedam godina nila je 749 eura, to je 400 eura više.

Odgovarajući na pitanje o inflacije i paketu mjera te o restrikcijama prema onima koji su neopravdano podizali cijene, rekao je: “Oni koji su iskoristili krizu, kontekst povoljnijih cijena energenata, nisu dobro postupili. Važno je da paketi pomognu najugroženijima.”

- Protiv inflacije se možemo boriti mjerama monetarne politike, povećanjem kamatnih stopa, ili fiskalne politike, što radi Vlada, a to je porez. Tako smo prošle godine uveli dodatni porez na dobit i uprihodili oko 235 milijuna eura. To država može redistribuirati onima kojima je potrebno, recimo umirovljenicima - ustvrdio je premijer.

Napomenuo je da oni koji formiraju cijene moraju voditi računa o maržama, troškovima, itd.

Na pitanje treba li zbog tzv. afere jedan cent smijeniti predsjednik Uprave HEP-a Franu Barbarića ili ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, rekao je da će mediji biti prvi koji će saznati odgovor, a to će biti kad on odluči.

- Donijet ćemo odluke kad mi hoćemo, a ne kad drugi hoće - rekao je Plenković.

Upitan o svojem školovanju, rekao je da mu je danas u školu krenula kćer.

- Zaželjeli smo joj puno uspjeha. Jedna od glavnih tema na Predsjedništvu bio je početak škole. Ovo je godina u kojoj naši đaci idu svjesni da imaju besplatan obrok, prijevoz i udžbenike, to su ogromna postignuća. Idućih godina ćemo imati takva ulaganja da ćemo imati jednosmjensku nastavu. To znači više učenja, više boravka u školi, više znanja, više konkurentnosti. To su temelji za kvalitetniji obrazovni sustav - rekao je premijer.

Komentirajući temu veleposlanika, rekao je: “Postoje dvije ključne stvari. Prvo – mi smo željeli na vrijeme obaviti pravodobnu rotaciju veleposlanika, U jesen 2020., na prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, sastavljena je potencijalna lista. Predsjedniku nisu uručena napisana rješenja da ih samo potpiše, ali on je to odbio i rekao da neće listu nego "fifty-fifty". Pravilo "fifty-fifty" ne postoji niti je to dogovor. To bi značilo kao da imate dvije diplomacije. Razgovarati o kandidatima i pregovarati se podrazumijevalo s naše strane, ali oni su odbili. Nije Vladi stalo do toga da se ništa ne mijenja."

- Velik broj komentatora u javnom prostoru kaže da se predsjednik i Vlada moraju dogovoriti o vanjskoj politici. Ostvarili smo dublju integraciju. Je li tome pridonio predsjednik? Ne sjećam se. Jesmo li osigurali Hrvatskoj 25 milijardi eura za razvoj za ovo desetljeće? Jesmo. Je li tome pridonio predsjednik? Ne sjećam se. Jesmo li ostvarili velik korak naprijed u odnosu sa SAD-om? Jesmo. Ne sjećam se da je predsjednik tome pridonio. BiH – ključno pitanje za nas. Mi želimo osnažiti Hrvate kao ravnopravan narod, a on to radi tako da vrijeđa druge narode u BiH i čini štetu. On njemačkog političara naziva svinjarom. Sjećate se teze o Finskoj i Švedskoj ako uđu u NATO? A najvažnija tema, Putinova agresija? Mi imamo politiku potpore, a on ima politiku ruskog narativa. I sad pitam one koji kažu da se dogovorimo, kako ćemo se dogovoriti ako oko temeljnih pitanja imamo njegovo ignorantsko ponašanje? Uvjereni smo da je naša politika ispravna. Koliko je meni poznato, trenutno se ne pregovara ni o čemu - rekao je Plenković.

Dotaknuo se premijer potom situacije u Vojno sigurnosno-obavještajnoj agenciji.

- Šef VSOA-e bilo je jedino pitanje u kojem postoji direktan supotpis predsjednika Vlade i Republike. Ostala imenovanja u kojima je bio problem u okviru HV-a ni za vrijeme Milanovića ni ranije nisu bila predmet dogovora na razini Vlade jer je riječ o časnicima HV-a koji su profesionalci. Nisam se petljao prije, nisam ni sad - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:47