POČELO JE

Plenković HDZ-ovce pozvao na društvene mreže: Žestoko su tipkali po mobitelima, a onda mu je stigao jedan dokument...

‘Govorit će vam da niste dovoljno Hrvati, niste dovoljno domoljubi i niste dovoljno kršćani. Dapače, proglasit će vas izdajnicima...‘

Andrej Plenković, Krunoslav Katičić i Zoltan Kabok na mobitelima

 /Robert Fajt/ Cropix

Premijer Andrej Plenković iznenadio je danas popodne najavom raspuštanja Hrvatskog sabora najkasnije 22. ožujka, kao i izborima za Hrvatski sabor prije izbora za Europski parlament, a već u večernjim satima zajedno sa svojih oko 2000 kolega iz HDZ-a u Karlovcu je započeo predizbornu kampanju, i to po korištenom vokabularu dosta žestoko, kao da ona nije u začetku, već u finišu.

Formalno je to, doduše, bilo obilježavanje 34. godišnjice od osnivanje stranke u ovoj regiji, međutim svi govornici manje su evocirali uspomene iz 90‘, a više najavljivali pobjedu 2024. godine. Sve dvojbe oko retorike koja se svodila na red domoljublja, red branitelja, red uspjeha Plenkovićeve Vlade, red kritika prema bezidejnoj oporbu, razbio je predsjednik strane Andrej Plenković, koji nakon 20 minuta samohvale i pobrojavanja projekata žestoko kritizirao oporbu koja nema ništa za reći osim da su "HDZ-ovci lupeži i izdajnici zato jer uz ostale manjine imaju i srpsku manjinu, te da je to cijeli njihov program".

image

Andrej Plenković

Robert Fajt /Cropix

Plenković HDZ-ovce pozvao na društvene mreže

- Zato ćemo u ovoj kampanji koja je pred nama morati rasvijetliti te činjenice hrvatskim građanima i hrvatskim biračima, osobito na društvenim mrežama i modernom načinu komunikacije, nismo više u statičnom načinu komunikacije, moramo biti agilni i aktivni svaki dan tumačiti naše politike i ne dopustiti da nam kritizerstvo i lažne etikete lijepe oni koji nemaju nikakvo rješenje za Hrvatsku. Zato je ova sedma izborna jedinica posebno važna, i drago mi je da su ovdje naše kolegice i kolege iz Zadarske županije, prijatelji iz Ličko-senjske županije, Sisačko-moslavačke županije i svi iz Karlovačke županije i to s listom koju će voditi pobjednik, general pobjedničke Hrvatske vojske, moj zamjenik i najbliži suradnik, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja već osam godina (Tomo Medved op.a.) Ja sam uvjeren da ćete vi ostvariti najbolji rezultat od svih jedinica u Hrvatskoj na predstojećim izborima za Hrvatski sabor - rekao je premijer Plenković, pa pozvao sve skupa po "novo povjerenje hrvatskoga naroda i jasan smjer hrvatske budućnosti".

Posjetimo, po novom izbornom preustroju, Sedma izborna jedinica, ujedno i najveća, predstavlja središnju Hrvatsku, cijelu Ličko-senjsko županiju, sjeverni dio Zadarske, dijelove Primorsko-goranske, cijelu Karlovačku te zapadne i sjeverne dijelove Sisačko-moslavačke županije. Zasigurno predstavnici ovih županija nisu na karlovačkom skupu nazočili slučajno.

image

Nada Murganić

Robert Fajt /Cropix

Događaj je otvorila predsjednica HDZ-a Karlovačke županije, bivša ministrica Nada Murganić, koja je svojem stranačkom šefu najavila kako će Sedma izborna jedinica, "kao i uvijek, biti pobjednička u organizaciji i osvajanju mandata, te će ostati HDZ-ova". Njezin je govor trajao 9.30 minuta. Čitavo to vrijeme, pratili smo pozorno, premijer Plenković, glavni stranački tajnik Krunoslav Katičić i glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok čitavo vrijeme tipkali su na mobitelima, i to nakon što je prije govora Nade Murganić Kabok obišao jednog pa drugog u prvom redu sjedalica, Plenkovića pa Katičića i nešto im objašnjavao. Dojam je bio da su nešto koordinirali. Potom je premijer prestao gledati na mobitel, no ne i Katičić i Kabok, koji su žestoko tipkali.

Tajna lista papira

image

predsjednik Vlade Andrej Plenković

Robert Fajt /Cropix
image

glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić

Robert Fajt /Cropix
image

glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok

Robert Fajt /Cropix

Nakon nekog vremena, nakon što je svoje izlaganje završavao potpredsjednik Vlade Tomo Medved, glasnogovornica lokalnog poduzeća za naplatu komunalnih računa Romana Franjković je držeći papir u rukama nimalo diskretno prošetala između bine i prvog reda uzvanika tražeći Zoltana Kaboka, te ga potom i pronašla, on je očito pogledao papir, vratio joj ga, pa ga je ona potom odnijela do premijera Plenkovića i dala mu ga. Dojma smo da se tijekom skupa u Karlovcu pripremao brzinski odgovor oporbi na njihove reakcije koje su uslijedile na društvenim mrežama i u medijima nakon što je premijer najavio parlamentarne izbora, a iz njegova govora koji je uslijedio se dalo zaključiti da su Kabok i Katičić radili upravo na tome. Predsjednik stranke se, naime, prilično žestoko obrušio na oporbu, kako lijeve, tako i desne, referirajući im na kritike koji su mu objavili u tih nekoliko sati.

image

Andrej Plenković

Robert Fajt /Cropix

- Dopustite mi da danas, kada smo na Predsjedništvu stranke najavili odražavanje parlamentarnih izbora kažem nekoliko riječi o izazovima koji su pred nama, o postignućima koja smo ostvarili zajedno i o onome zašto smatramo da je HDZ s našim partnerima najbolji izbor za hrvatski narod i hrvatske građane u iduće četiri godine - kazao je Plenković, nakon čega je nabrajao izazove i postignuća, pa poručio okupljenima "nemojmo da se to zaboravi u kampanji koja je pred nama", te se očito okrenuo kritici desničarima.

- Da su možda državotvorniji od HDZ-a? Mi im možemo poručiti, gospodo, zakasnili ste tridesetak godina, HDZ je sve temeljne zadaće suverenističke politike Hrvatske davno riješio. Ovo govorim zato što postoje političke stranke desnije od HDZ-a, koje žele jednom dijelu naših birača kazati da svi vi koji ste ovdje niste dovoljno Hrvati, niste dovoljno domoljubi i niste dovoljno kršćani. Dapače, proglasit će vas izdajnicima, zato što više od 30 godina nakon samostalnosti, 29 godina nakon kraja Domovinskog rata, HDZ kao najveća i kao najodgovornija stranka surađuje s nacionalnim manjinama. Ti zaboravljaju da je i Tuđman uključivao nacionalne manjine, da su Vlade HDZ-a vodila iste politike prije nego smo mi 2016. godine pobijedili na izbora. Kako to da to nije bio problem prije, kako to i kome može biti problem sada? To je poruka koju šaljem, jer oni koji će birati opcije desnije od HDZ-a, rade za dolazak ljevice na vlak, to su oni nezreli koji su pomogli da se Milanovića izabere umjesto Kolinde Grabar Kitarović 2020. godine. Ne ponovimo tu grešku i poručimo svima da je jedina prava opcija na desnom centru HDZ - poručio je Plenković.

Naglašava kako moraju "pred birače staviti vrlo jasan odabir, između njihovih postignuća i rezultata, jasnog plana za razvoj Hrvatske u budućnosti i pouzdanja i legitimacije ono što su napravili, a nasuprot njima imate krajnje lijeve i desne skupljene zbrda zdola".

Medvedova vojnička poruka

image

Tomo Medved

Robert Fajt /Cropix

Nositelja liste u Sedmoj izbornoj jedinici Tomu Medveda, inače umjerenog u izjavama, također je ponijela atmosfera pa je "bezidejnu oporbu nazvao dokazano nesposobnom", kritizirao medije jer se u njima u posljednje vrijeme ne čuje dovoljno riječ "domoljublje", jer je "ona temelj i vodilja našim hrvatskim braniteljima".

- Molim vas, nikada nemojte ni korak ustuknuti kada čujete te grozote koje se izmišljaju prema HDZ-u, to je samo uslijed izostanka konkretnih programa. Pozivam vas da još više doprinesete HDZ-u, našoj stranci i našemu uspjehu na izborima. Jedna anegdota koja se odnosi na vojnike, ali može se preslikati i na nas, članove HDZ-a. Vojnik se ne bori zbog mržnje prema neprijatelju, nego zbog ljubavi onih koje čuva. Ne borimo se protiv oporbe zato što nekoga mrzimo, nego zato što želimo našem narodu uspjeh - poručio je ministar Tomo Medved.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 13:57