IVAN ANUŠIĆ

‘Plaće u vojsci rast će za 40 posto i to već u prvoj polovici godine‘

‘Vlada priprema izmjenu uredbe o koeficijentima zahvaljujući kojoj će se pripadnicima Oružnih snaga plaća povećati ‘

Ivan Anušić

 Ivan Perić/Cropix

Ministar obrane Ivan Anušić rekao je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru da će primanja pripadnika Oružanih snaga u prvoj polovici ove godine porasti za 40 posto, kao i da se do kraja 2026. godine predviđa povratak vojske u vojarnu u Belom Manastiru.

"Vlada priprema izmjenu uredbe o koeficijentima zahvaljujući kojoj će se pripadnicima Oružnih snaga plaća povećati za 40 posto u prvoj polovici ove godine" rekao je ministar Anušić na saborskom ‘aktualcu‘, odgovorivši na pitanje HDZ-ova zastupnika Stipana Šašlina o materijalnim pravima vojnika.

Osim toga, istaknuo je resorni ministar, već su povećane plaće djelatnika MORH-a za 10 posto te dnevnice za svih 312 pripadnika kontingenata koji se nalaze u misijama diljem svijeta, za 25 do 30 posto.

Od ostalih prioriteta, ministar je naveo povratak vojske u Beli Manastir. S realizacijom tog projekta, vrijednog 28 milijuna eura, kreće se ove godine, a bit će dovršen do kraja 2026.

"Radi se o povratku između 650 i 850 pripadnika na razini jedne bojne koja će vratiti u vojarnu u Baranji‘‘, rekao je Anušić koji kao prednosti ističe sigurnosne i demografske razloge.

‘‘U blizini je granica na kojoj imamo dosta problema kada govorimo i o migrantima i o sigurnosnim ugrozama koje su jasno definirane u današnjoj geopolitičkoj situaciji‘‘, kazao je.

Povratak vojske u Baranju imati će pozitivne demografske učinke zbog doseljavanja velikog broja ljudi koji će tamo živjeti i raditi, kaže ministar obrane, s obzirom da se radi o kraju koji je u zadnjih 20 godina izgubio mnogo stanovnika.

Premijer Andrej Plenković, odgovarajući na upit Franka Vidovića (Socijaldemokrati) o prijedlozima desnice da vojska zbog migranata treba biti na granicama, rekao je kako hrvatskoj vojsci nije mjesto na granicama.

‘‘Hrvatska policija je kvalitetno opremljena i obučena te onakva kakva treba biti, a ne onakva kakvom su je htjeli portretirati neki s lijevog političkog spektra koji su htjeli spriječiti ulazak u šengenski prostor‘‘, izjavio je.

Čuvanjem i nadzorom granica bavi se i Frontex (Europska agencija za graničnu i obalnu stražu), dodao je Plenković te najavio sastanak u Sarajevu na kojem će razgovarati o potpisivanju sporazuma između te agencije i Bosne i Hercegovine, kako više ne bi dolazilo do nekontroliranog kretanja nezakonitih migracija.

Na upit zastupnice Zeleno lijevog bloka Ivane Kekin o gospodarenju otpadom u Zagrebu, odnosno je li Resnik najbolja lokacija za gradnju centra za gospodarenje otpadom, predsjednik Vlade odgovara da će se problemom Jakuševca i otpadom u glavnom gradu pozabaviti ministar gospodarstva Damir Habijan.

"Imamo sjajnih primjera u Hrvatskoj kako su se u riješili centri za gospodarenje otpadom. Zagreb nije taj primjer, ali mi ćemo ga učinit da bude uspješan‘‘, poručio je.

Zastupnici Kekin premijer je kazao da se zagrebačka gradska vlast bavi jedino otpadom, dok se Vlada kojoj je on vodi računa o svim problemima i potrebama grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:14