KULMINACIJA PREGOVORA

Ovo su svi scenariji za sastavljanje Vlade, Puhovski: Evo kolike su šanse za nove izbore, ali i za raskol u DP-u!

Domovinski pokret je u vezi sastavljanja Vlade pregovarao i s HDZ-om i sa SDP-om

Ivan Penava i Andrej Plenković

 Vlado Kos/Cropix

Domovinski pokret, stranka koja je na ovim izborima s osvojenih 13 mandata postala kingmaker u sastavljanju nove parlamentarne većine, u ponedjeljak je pregovarala s obje velike koalicije. Prvo su se ujutro sastali sa SDP-ovom koalicijom Rijeke pravde, a navečer u 19 sati s predstavnicima HDZ-a. Gotovo dva tjedna od završenih izbora Hrvatska nema dogovorenu većinu, a postoji nekoliko opcija koje bi dovele do dogovora oko nove Vlade.

Politički analitičar Žarko Puhovski veće šanse daje sastavljanju Vlade između HDZ-a i DP-a, ali ne isključuje ni nove izbore. Njegov omjer izgleda tako da 60 posto šanse daje novoj Vladi između ove dvije stranke, a 40 posto novim izborima. U varijanti da se DP i HDZ dogovore, onda 60 posto daje opciji da cijeli DP ide s Plenkovićem, a 40 posto da se raskole i da samo dio ide s HDZ-om. SDP-ovu kombinatoriku nije ni razmatrao.

1. HDZ, DP, 5 manjinskih zastupnika - 79 mandata

Domovinski pokret ne želi u novoj saborskoj većini tri zastupnika SDSS-a, ali im ne smetaju drugi manjinski zastupnici. U ovoj kombinaciji nova vladajuća većina imala bi 79 zastupnika, 61 iz redova HDZ-a, 13 zastupnika DP-a bez Mislava Kolakušića i pet predstavnika manjina. Ali, HDZ-ovi vjerni koalicijski partneri HSLS i HNS ne pristaju biti dio većine u kojoj ne bi bili svi zastupnici nacionalnih manjina, pa bi su u ovoj varijanti broj mandata smanjio na 76.

U ovom scenariju postoji i drugi bitan problem, a taj je da se zasad svi predstavnici manjina drže zajedno. Ako tako ostane, onda HDZ i DP ne mogu računati na osam ruku i ne bi imali dovoljno mandata za formirati novu većinu jer bi imali 74 zastupnika.

image

Mario Radić

Dragan Matić/Cropix

2. HDZ, DP, Vesna Vučemilović i Dario Zurovec - 76 mandata

Ako manjinski zastupnici ostanu složni, HDZ-u i DP-u nedostajale bi dvije ruke za slaganje nove većine bez manjina. Te dvije ruke mogli bi osigurati kod Vesne Vučemilović i Darija Zurovca.

Vesna Vučemilović, članica Hrvatskih suverenista koja je na listi Mosta preferencijskim glasovima ušla u Sabor, unatoč odluci Predsjedništva stranke da neće podržati HDZ-ovu većinu, javno je istupila i rekla da ne želi niti pregovarati oko formiranja većine sa SDP-ovim Rijekama pravde te da nitko u njezino ime ne može odlučiti što će. Nije odbacila mogućnost da podrži HDZ-ovu Vladu.

S druge strane, očito je došlo i do raskola u Fokusu, čija su stranačka tijela također odlučila da nema podrške HDZ-u, ali gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec nije tako isključiv. Zadnja izjava daje naslutiti da nije nemoguće da ipak da podršku HDZ-u.

image

Dario Zurovec

Damjan Tadić/Cropix

3. HDZ, sve manjine, liberali, Vesna Vučemilović i Željko Lacković - 76 mandata

Ako bi iz nekog razloga propali pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta, Andrej Plenković imao bi još jednu opciju na raspolaganju, a to je da pokuša složiti Vladu sa svih osam zastupnika manjina i pet zastupnika liberalnih stranaka koje su ušle u Sabor. Riječ je o dva zastupnika IDS-a, dva zastupnika Nezavisne platforme Sjever međimurskog župana Matije Posavca i Darija Zurovca iz Fokusa. Za većinu bi im nedostajala dva zastupnika.

To bi mogli biti Željko Lacković, nezavisni zastupnik koji je u Sabor ušao na listi Domovinskog pokreta, te Vesna Vučemilović, suverenistica koja je već iskočila iz službenog stava Predsjedništva stranke da neće u koaliciju s HDZ-om. Najveći problem u ovoj kombinaciji jest taj što IDS i Matija Posavec uporno odbijaju mogućnost da podrže HDZ.

Riječ je o dvije jake regionalne stranke i očito se njihovi predsjednici pribojavaju što bi im biračko tijelo poručilo na lokalnim izborima koji se održavaju sredinom iduće godine. Uz to, zajednički nastupaju na nadolazećim europskim izborima.

image

Marijan Pavliček i Vesna Vučemilović

Damjan Tadić/Cropix

4. SDP, Most, 5 manjina, DP, Suverenisti, liberali - 76 mandata

Ovaj scenarij je gotovo pa nemoguć, ali to je ono što Most zagovara. Ne žele u većini HDZ, SDSS i Možemo! i doista, ta je većina moguća bez ove tri stranke i imala bi potrebnih 76 ruku za većinu u Saboru. Uz 42 zastupnika izabrana na listi SDP-ove koalicije Rijeke pravde, tu bi bilo i 13 zastupnika DP-a, 11 zastupnika Mosta i Suverenista, pet zastupnika IDS-a, Posavca i Fokusa i pet zastupnika manjina.

Ova kombinacija pati od osnovnog velikog problema, a taj je da će se DP ipak prije odlučiti na ideološki bližu stranu, a to je HDZ, nego da većinu skupljaju s ljevicom. I Vesna Vučemilović jasno je rekla da neće u koaliciju s onima koji su izašli iz Sabora kada se glasalo o neovisnosti Hrvatske, misleći pritom na SDP, pa je jasno da je i njoj bliža koalicija okupljena oko HDZ-a.

image

Peđa Grbin

Tomislav Krišto/Cropix

5. SDP-ov oporbeni blok - 81 mandat

Sve stranke mogle bi sačiniti bivši oporbeni blok koji bi mogao zajednički dogovoriti većinu u Saboru i donijeti zakone koje žele i poslije ići na nove izbore.

Riječ je o 42 zastupnika Rijeka pravde, 13 zastupnika DP-a, 11 zastupnika Mosta, 10 zastupnika Možemo! i pet zastupnika liberalnih opcija, IDS-a, Nezavisne platforme Sjever i Fokusa. Imali bi 81 mandat, komotnu većinu za izmjenu lex AP-a i za zaustavljanje stupanja na dužnost glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

Ova kombinacija ima čak i nešto prostora da joj se ipak ne priključi netko od oporbenih opcija pa bi tako, primjerice, mogli ostati i bez liberalnog bloka i dalje bi imali većinu od 76 ruku.

Most je predložio da u ovoj varijanti predsjednik Sabora mora doći iz DP-a, dok Možemo! smatra kako bi SDP, kao najveća oporbena stranka, trebao dati predsjednika Sabora.

6. SDP, Možemo!, Most, manjine i liberali - 76 mandata

I u ovoj kombinaciji, koja je valjda najdalje od moguće, došlo bi se do većine. SDP sa svoja 42 zastupnika, Most s 11, Možemo! s 10, s osam zastupnika manjina i pet mandata liberalnog bloka mogli bi formirati većinu.

Kod ove varijante postoji ipak nekoliko prepreka. Kao prvo, stranka Možemo! je jasno rekla da neće podržati Vladu u kojoj bi bila desnica, odnosno podršku može dobiti manjinska Vlada SDP-a koju bi ove druge stranke podržavale samo iz Sabora.

Most je, s druge strane, rekao da oni žele većinu bez Možemo! i SDSS-a, pa je ovakva ideja u začetku osuđena na propast. A i svih osam zastupnika manjina već se izjasnilo da će podržati HDZ-ova Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora kada se on bude konstituirao.

"Koalicija s DP-om ne bi ugrozila hrvatski položaj u EU"

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je sudjelovao u Bruxellesu na konferenciji posvećenoj budućem višegodišnjem proračunu EU nakon 2027. te je imao sastanak s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. Nakon toga se odmah morao vratiti u Zagreb kako bi nastavio pregovore o sastavljanju nove vladajuće većine za što je uvjeren da će uspjeti postići u sljedećim danima.

- Cilj je nastaviti razgovore, približiti stajališta i ići korak dalje prema stvaranju parlamentarne većine - rekao je Plenković koji trenutačnu situaciju smatra sličnijom onoj 2016. godine kada je HDZ-u trebalo više od mjesec dana za sastavljanje Vlade, a 2020. samo dva sata.

Plenković je još jednom optužio političke suparnike da se služe onime što je nazvao "neargumentiranom mržnjom" prema HDZ-u.

- Još jednom poručujem da oni koji su poraženi na izborima, a to su prije svega predsjednik SDP-a Peđa Grbin i njegov stric Milanović, obojica su već trebali dati ostavku - izjavio je Plenković.

Odgovarajući na pitanje o mogućem utjecaju koaliranja s Domovinskim pokretom na položaj Hrvatske u EU i odnose prema Uniji, s obzirom na to da su dosad po tom pitanju imali razlike, Plenković je rekao da to neće imati utjecaj.

- Ne, to neće biti ugroženo. Hrvatska je u skoro 11 godina članstva stabilna, demokratska zemlja. Imali smo taj pokušaj Milanovića, notornog kršitelja Ustava, čovjeka koji ima antieuropske stavove, vodi prorusku politiku kada je riječ o agresiji Rusije na Ukrajinu i, nažalost, remeti taj logični politički odabir hrvatskog naroda i hrvatskih institucija, ali zato smo mi tu da držimo Hrvatsku na pravoj strani povijesti, čvrsto usidrenu u europske vrijednosti - izjavio je premijer Plenković. (Augustin Palokaj)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:00