PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Ovo je velika geopolitička poruka EU, a Hrvatska je bila ključna! BiH sada treba čvrsto uzeti Kairosov čuperak‘

Plenković je rekao da je ova odluka ključna za opstanak i funkcionalnost države

Andrej Plenković

 John Thys/Afp

Odluka o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom velika je geopolitička poruka Europske unije svim njezinim narodima, svim liderima i institucijama, izjavio je u četvrtak navečer hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Ovo nije samo tehničko pitanje, ovo je velika geopolitička strateška poruka Europske unije svim narodima, svim liderima i institucijama”, rekao je Plenković nakon što je Europsko vijeće usvojilo odluku o otvaranju pregovora s BiH.

Plenković je poručio da BiH sada treba “čvrsto uzeti Kairosov čuperak, ne dati mu da pobjegne i neka taj val koji smo danas pokrenuli unaprijedi život svih naših prijatelja u Bosni i Hercegovini”.

Dodao je da je ova odluka ključna za opstanak i funkcionalnost države.

Plenković je rekao da je Hrvatska bila ključna da bi se došlo do ove odluke i da to nije bio nimalo lak proces.

Podsjetio je da je da u veljači 2016., tada još kao zastupnik u Europskom parlamentu, pomagao tadašnjem predsjedatelju predsjedništva BiH Draganu Čoviću da preda zahtjev za članstvo, učinio velike napore da BiH dobije kandidatski status u prosincu 2022. godine, te da je hrvatska vlada snažno podržala napore predsjedateljice Vijeća ministar Borjane Krišto u ispunjavanju kriterija.

Kao primjer koliko je teško bilo doći do konsenzusa unutar Europske unije, Plenković je podsjetio na sinoćnju raspravu u nizozemskom parlamentu, gdje premijer Mark Rutte više nema većinu i gdje je niz stranaka bio protiv otvaranja pregovora. Prilikom glasanja čak 72 od 150 zastupnika u nizozemskom parlamentu bio je protiv otvaranja pregovora s BiH.

“Ali, uz dobru argumentaciju, a bili smo u stalnoj komunikaciji, uspjeli smo”, rekao je Plenković.

Dodao je da mu je posebno drago da su se sve ove odluke donosile u trenutcima kada su politički predstavnici hrvatskoga naroda bili na najistaknutijim dužnostima u Bosni i Hercegovini i kada je hrvatska vlada snažno podupirala i omogućila konsenzus u EU-u.

“Ovo je danas veliki dan za Bosnu i Hercegovinu, sva tri konstitutivna naroda i posebna poruka podrške Hrvatske. To je jedna od ljepših vijesti koju smo mogli imati za zaokruživanje naših međunarodnih aktivnosti na kraju drugog mandata”, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 12:26