POŠAST U SLAVONIJI

‘Ove godine nema kolinja! Pa znate li koliko može preživjeti virus u mesu? Samo je jedna sreća u ovoj nesreći...‘

‘Bilo kakvim propustom doći će do eksplozije bolesti. Mi smo jedina zemlja, gdje se bolest dosad pojavila, a koja ima ovako specifičan način uzgoja životinja‘
 /Cropix

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić je za N1 televiziju komentirao situaciju s afričkom svinjskom kugom u Slavoniji.

Do sada je na području Vukovarsko-srijemske županije eutanizirano 17.200 svinja, a uz one koje su uginule zbog bolesti to je ukupno 18.250 uginulih svinja. Zahvaćeno je oko 780 domaćinstava.

Nakon prijave na sumnju zarazom, eutanazija se obavlja istog dana, kaže Pavić, a to se radi na temelju simptoma i kliničke slike dvorišta, ili temeljem laboratorijskog nalaza. Virus afričke svinjske kuge je jedan od onih koji mogu dovesti do uništenja vrste. Osim toga, taj je virus neistražen i stalno se mijenja, objašnjava Pavić.

- Brojni stručnjaci su radili na detektiranju virusa da bi napravili cjepivo. Virus ima poznatih 168 bjelančevina, od njih se samo za osam točno zna čemu služe, a za osam se samo pretpostavlja. Prije mjesec dana izvađena je epruveta zaražene krvi iz duboko smrznutog nakon šest godina. Virus je i dalje bio aktivan i živ. Virusu pašu niske temperature. Ono što se zna je da virus preživi 500/600 dana u smrznutom, a na šunki i do 600/700 dana, rekao je Pavić za N1.

Dobra je vijest da se ljudi ne mogu zaraziti, a virus brzo ugine na visokim temperaturama: - To je jedina sreća u ovoj nesreći...

Pavić je pojasnio zbog čega se moraju eutanazirati i svinje u objektima gdje nema zaraženih, no objekt se nalazi u blizini zaraženog objekta.

- Zaražena svinja na jednom gospodarstvu je zaraza cijelog gospodarstva, cijelog uzgoja. Upravo zbog prirode bolesti, zbog izuzetno lakog prijenosa. U prva tri dana smo imali tri pojave koje nisu povezane. Tri potpuno odvojena slučaja, isključivo ljudski faktor. Bolest se odnese na kosi, na ruci, na cipelama, objašnjava Pavić.

Ističe i kako je od pojave polesti zabranjeno klanje svinja za vlastite potrebe. Naime, inkubacija traje i do 19 dana pa je rizik za širenje bolesti zaklati svinju u to vrijeme.

Ipak, to ne znači kraj svinjogojstva u Slavoniji već omogućuje ljudima da se prilagode i dignu visoke biosigurnosne mjere.

- Bilo kakvim propustom doći će do eksplozije bolesti. Mi smo jedina zemlja gdje se bolest do sad pojavila koja ima ovako specifičan način uzgoja životinja. Prije 10 dana se bolest pojavila kod divlje svinje u Švedskoj – na povrišini od tisuću kilometara kvadratnih ide eutanazija svih svinja i divljih i domaćih. Nema pregleda, nema dijagnostičkog ispitivajau u laboratariju, apsolutno sve ide na eutzanzaiju, dodao je Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:53