ILEGALNI OBJEKT

Ovakva devastacija baštine u Dalmaciji se ne pamti, čak su i komunalni redari ostali zaprepašteni

Kaos u Kalalargi zavladao je već prije nekoliko godina kada su zidovi ispred trgovina postali "idealna" mjesta za ugrađivanje bankomata

..

 Grad Makarska/

U podrumu kuće u makarskoj Kalalargi nedavno su počeli radovi u aranžmanu vlasnice koja je na zidu razbila otvor na prozor što se nikako nije smjelo, jer je riječ o staroj gradskoj jezgri i zaštićenom dijelu grada, piše Slobodna Dalmacija.

Kaos u Kalalargi zavladao je već prije nekoliko godina kada su zidovi ispred trgovina postali idealna mjesta za ugrađivanje bankomata. Naime, komunalni redari ostali su u šoku kada su uvidjeli da se u toj ulici, kao jednom od najznačajnijih dijelova stare jezgre, odvijaju ilegalni radovi.

Kako je javnost izvijestio gradonačelnik Zoran Paunović, razbijeni su kameni blokovi u prizemlju objekta kako bi se postavio prozor.

- Utvrđeno je da se radovi izvode bez suglasnosti Konzervatorskog odjela u Splitu i Grada Makarske. Uz sav trud koji mnogi stanovnici stare jezgre ulažu u očuvanje i obnovu prema smjernicama stručnjaka, uz sve mjere koje gradska uprava ulaže u revitalizaciju srca našega grada, neprihvatljivo je da pojedinci samovoljom uništavaju sve kolektivne napore.

Sramotno je da radove nisu zaustavili ni nakon upozorenja, što jasno pokazuje da se ne radi o neznanju već o bezobraznom ignoriranju zakona i pravila. Grad neće tolerirati samovolju pojedinaca, stoga smo ovaj slučaj prijavili nadležnom Konzervatorskom odjelu i jednako ćemo postupiti za svaki pokušaj devastacije zaštićenog kulturnog dobra stare gradske jezgre - kazao je Paunović za Slobodnu Dalmaciju.

Nakon razbijanja prozora u kući u Kalalargi, obišli smo objekt i potražili vlasnicu koju, nažalost, nismo našli pa zasad nemamo njezino objašnjenje zahvata. Čim dobijemo bilo kakvu reakciju druge strane u ovom sporu, objavit ćemo je.

image

..

Grad Makarska/
image

..

Grad Makarska/
image

..

Grad Makarska/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:03