NAKON MILANOVIĆEVE ‘PRESICE‘

Oporba na nogama oko Turudićeva imenovanja, traži se i odgoda glasanja: ‘Sve što se događa smo predvidjeli, lagao je!‘

Zastupnici bi u srijedu trebali glasati o Vladinom prijedlogu da se Turudića imenuje glavnim državnim odvjetnikom

Saborski zastupnici 

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što je predsjednik države Zoran Milanović danas iznio informacije Sigurnosno-obavještajne agencije koje kompromitiraju suca Ivana Turudića, kojega premijer Andrej Plenković predlaže za novog glavnog državnog odvjetnika, neki oporbeni zastupnici zatražili odgodu glasanja o Turudićevu imenovanju.

U planu je, naime, da saborski zastupnici u srijedu glasaju o Vladinom prijedlogu da se Turudića imenuje glavnim državnim odvjetnikom.

Zastupnica Možemo! Sandra Benčić istaknula je kako nije iznenađena razvojem događaja.

- Sve što se sada događa, a i što će se događati sljedećih dana, predvidjeli smo kroz naša pitanja Turudiću koja sam mu postavila na Odboru za pravosuđe - kaže Benčić koja je Turudića pitala o spisu njegova bratića, o Mamiću i o njegovu odnosu s Josipom Rimac.

- Je li se on zaista samo jednom s njom sastao ili je bilo više susreta, i oko kojeg slučaja je lobirala. On je tvrdio da je to bilo jednom, da se ne sjeća oko kojeg slučaja je to bilo, a moj je osjećaj da je i oko toga lagao i da je njegov rezultat "tri od tri" - kaže Benčić.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je kako javnost treba znati "o kakvim se kontaktima budućeg glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića s kriminalnim miljeom radi ako predsjednik države kaže da postoje ozbiljne sigurnosne zapreke da on postane glavni državni odvjetnik".

- Da se na čelo državnog odvjetništva predlaže osoba koja je poznata po kontaktima s bjeguncima od hrvatskog pravosuđa, s uskočkim optuženicima čije se ime provlači kroz uskočke spise, čovjeka koji je cijelim svojim političkim angažmanom pokazao da je više u politici nego u sudu i državnom odvjetništvu gdje je politički angažman apsolutno nedopušten, doista je neprihvatljivo - kaže Grbin.

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja rekao je kako "građani ovakvu okupaciju institucija Plenkovićeve korumpirane klike ne moraju trpjeti".

- Plenković će napraviti po svom, ali izbori su pred vratima i građani mogu osloboditi institucije i učiniti ih neovisnima. Mi smo spremni i odlučni da se obračunamo s korupcijom i svima onima koji je provode, podržavaju i održavaju - poručio je Nikola Grmoja.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić smatra kako se, nakon svega što se o Turudiću javno pričalo, saborsko glasovanje o imenovanju glavnog državnog odvjetnika predviđeno za srijedu - mora odgoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:12