MARIO MEDAK

Odvjetnik uhićenih Boysa: ‘Čeferinova izjava je skandalozna! Istraga? Još nema konkretnih rezultata...‘

Čeferin je za uhićene Boyse rekao ‘to su kriminalci i idioti koji su se organizirali i napravili to što su napravili‘

Privođenje Dinamovih huligana, odvjetnik Mario Medak

 /Ronald Goršić/ Cropix/ Ivana Nobilo/ Cropix

Mario Medak, odvjetnik i pravni savjetnik obitelji Bad Blue Boysa koji su u zatvoru u Grčkoj, reagirao je na izjavu predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina koju je dao za N1 Slovenija. Među ostalim, Čeferin je za uhićene Boyse rekao "to su kriminalci i idioti koji su se organizirali, otišli u Atenu čak dva dana prije utakmice, i onda napravili to što su napravili".

- Ovakva izjava dolazi od osobe koja ima financijski, odgojni utjecaj i čelnik je UEFA-e. Čeferin je pravnik i smatram da je takav diskurs neprimjeren i ovakav način komuniciranja može izravno utjecati na tijek istrage. Nazvati nekoga kriminalcem, a radi se o mladim osobama, dok je još istraga u tijeku, i dok su te osobe još samo pod sumnjom, i pitanje je hoće li se i što dokazati, loša je poruka i nije poštivanje presumpcije nedužnosti. S druge strane, nazvati nekoga idiotom je uvredljivo i predstavlja kazneno djelo, rekao je Medak i upitao kakva se poruka šalje mladim osobama koje odlaze na utakmice.

- Mogu li i oni koji su bilo čime nezadovoljni onda vrijeđati suparničke navijače, igrače, suce?, pita Medak.

- Podsjećam da UEFA ima i odgojnu ulogu i poziva na poštivanje, a njezin čelnik šalje ovakve poruke. A svjedoci smo često da verbalno nasilje prethodi fizičkom, kaže Medak.

Kad je pak riječ o konkretnoj istrazi protiv Bad Blue Boysa, kaže da je svima određen istražni zatvor koji prema grčkom zakonu može trajati do 18 mjeseci, ali zasad još nema konkretnih rezultata istrage.

Dodaje i da treba prvo pričekati rezultate pa će se vidjeti kakvi su izgledi da neki od hrvatskih navijača koji su sudjelovali u neredima 7. kolovoza u Ateni, večer uoči utakmice AEK-a i Dinama, a u kojima je ubijen 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris, budu pušteni na slobodu.

Sve ostalo su, kaže, nerealna obećanja i očekivanja te dodaje da se ništa ne može znati prije prvih rezultata istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:29