NEBO, MORE, KOPNO

Obilježen Nacionalni dan HHMS-a; Beroš: ‘Naši građani su ‘produžena ruka‘ na terenu‘

Javnozdravstvena akcija održana je u više od 30 gradova diljem Hrvatske

Ttim helikoptera Hitne helikopterske medicinske službe

 Vlado Kos/Cropix

- Nacionalni dan hitne medicinske službe ove godine nosi poseban značaj. Obilježavamo ga uz uspostavljenu helikoptersku hitnu medicinsku službu (HHMS), brze brodice pomorske hitne medicinske službe (brze brodice) kao i osnaženu mrežu zemaljske hitne medicinske službe. Zahvaljujući tim reformskim iskoracima i enormnim ulaganjima Vlade i EU od ukupno 72,6 milijuna eura u HHMS i brze brodice, naši građani i posjetitelji Hrvatske imaju sveobuhvatnu hitnu medicinsku pomoć – na nebu, moru i kopnu. Brojke financijskih ulaganja su velike, no u spašenim životima neprocjenjive. Do sada brojimo više od 50 intervencija HHMS-a, 140 intervencija brzim brodicama, dok samo prošle godine, djelatnici izvanbolničkog HMS-a imali su više od 670 tisuća intervencija, a djelatnici OHBP-a zbrinuli više od 970 tisuća pacijenata. Danas idemo korak dalje uključivanjem naših građana educirajući ih o tehnikama oživljavanja diljem Hrvatske - istaknuo je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. podržavajući javnozdravstvenu akciju Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM).

Osim u Zagrebu, navedena javnozdravstvena akcija održana je u više od 30 gradova diljem Hrvatske, a tom prilikom su djelatnici HMS-a educirali građane o osnovnim mjerama održavanja života uz primjenu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) koji je iznimno jednostavan za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje. Od iznenadnog srčanog zastoja u Hrvatskoj godišnje umre 9000 osoba, odnosno jedna osoba svakog sata, a može se dogodit bilo kome, bilo kad i bilo gdje. Bez brze intervencije neposrednih očevidaca, stopa preživljavanja manja je od 10 posto, dok se intervencijom unutar tri do pet minuta mogućnost preživljavanja povećava na više od 50 posto.

- Što više naših građana upoznamo s jednostavnim tehnikama oživljavanja, umjetnim disanjem i masažom srca, te upotrebom AVD--a, veće su šanse da će brzo reagirati u slučaju iznenadnog srčanog zastoja i spasiti život svojim bližnjima te tako postati svojevrsni ‘ambasadori života‘, naša ‘produžena ruka‘ na terenu“, istaknula je ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu gdje je povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe (HMS) održana javnozdravstvena akcija „Dan kada učimo spašavati živote“.

HZHM u suradnji s Ministarstvom zdravstva provodi program ˈPokreni srce – spasi životˈ još od 2013. godine u sklopu kojeg kontinuirano održava edukacije za građane, radi na povećanju dostupnosti AVD uređaja na frekventnim lokacijama i vodi njihov registar u Mreži AVD uređaja. Tim povodom ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. svim djelatnicima HMS-a čestitali su njihov dan i zahvalili im na svakodnevnom profesionalnom i odgovornom radu, kao i na entuzijazmu pri senzibiliziranju građana na ovaj velik javnozdravstveni problem.

Ujedno je standardizacijom postupaka, edukacije, vozila i medicinske opreme u djelatnosti hitne medicine, osiguran je jedinstven koncept rada u 25 objedinjenih hitnih bolničkih prijema (OHBP) i 21 zavodu za hitnu medicinu u kojima je danas zaposleno gotovo 4.500 djelatnika.

- Nedavnim uvođenjem HHMS-a i brzih brodica osigurana je brža i dostupnija hitna medicinska skrb i pravovremen pristup bolnicama svim građanima i posjetiteljima Republike Hrvatske, ma gdje god se oni nalazili. Time su novoustrojene službe opravdale ulaganje na najbolji mogući način – spašavanjem ljudskih života! - rekla je primarijus Grba-Bujević te naglasila njihovu važnost u aspektu turizma jer nas pozicioniraju kao zdravstveno sigurnu destinaciju na turističkoj karti svijeta.

Na inicijativu HZHM-a, Hrvatski sabor 2013. godine 30. travnja proglasio Nacionalnim danom HMS-a i tako pružio veliko priznanje i podršku svim djelatnicima hitne medicine u njihovom profesionalnom i predanom radu. Nacionalni dan HMS-a prilika je da se građane upozna s organizacijom i djelokrugom rada ove odgovorne i zahtjevne službe te da ih se senzibilizira i osvijesti o važnosti pravodobnog prepoznavanja hitnih stanja, pravilnog pozivanja HMS-a, kao i poznavanja jednostavnih postupaka pružanja pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:27