‘KONTROLA MEDIJA‘

O aferi Mreža oglasio se i Gong: ‘Plenković se pravi da nije politički odgovoran, e pa je! Milijuni se slijevaju...‘

Kažu i da se "milijuni iz proračuna i državnih tvrtki slijevaju se u birane medije"

Andrej Plenković

 Miguel Medina/Afp

Gong je, reagirajući na aferu ‘‘Mreža‘‘, ocijenio da državno oglašavanje služi vladajućima kao oblik cenzure i kontrole medija, te da se premijer Andrej Plenković ‘‘pravi da nije politički odgovoran u ovoj situaciji‘‘.

‘‘U javnosti se provlači i floskula da afere ministara nisu premijerova politička odgovornost. Gong smatra da je premijer, kao onaj tko sastavlja Vladu i upravlja njenim radom, odgovoran za učinke i propuste rada Vlade i njezinih ministara‘‘, istaknuli su u objavi Gonga.

Kažu i da se "milijuni iz proračuna i državnih tvrtki slijevaju se u birane medije, a državno oglašavanje služi vladajućima kao oblik cenzure i kontrole medija što se pokazalo i u aferi Mreža" uslijed koje je smijenjen ministar gospodarstva Davor Filipović.

Iz Gonga su podsjetili da su na tu temu već proveli analize i više puta isticali da se mediji trebaju financirati transparentno i po jasnim kriterijima koji će vrijediti za sve jednako.

"Afera Mreža, osim kupovine i kontrole medijskog prostora, još jednom je podsjetila javnost da HDZ nije zaboravio stare metode zarobljavanja i izvlačenja novca iz vremena Ive Sanadera i slučaja Fimi Medija. Predsjednik Vlade u kojoj je smijenjen i 30. ministar pravi se da nije politički odgovoran u ovoj situaciji‘‘, ustvrdili su iz Gonga te ocijenili da se premijer Plenković "isto ponašao i u prethodnih 29 situacija" kada je smjenjivao svoje ministre ili kada su oni bili primorani dati ostavke.

I ranije su, kažu u Gongu, upozoravali da "političar koji kaže da ne poznaje ljude uključene u aferu ili da sam nije stekao korist želi skrenuti pozornost na površno razumijevanje korupcije i time zamagliti da javnim novcem kupuje političku lojalnost, ali i signalizira ostalima da trebaju njemu dati svoj glas".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:57