‘JEDAN OD STOTINA‘

Njemački par na televiziji se hvalio bespravnom gradnjom, reagirao IDS: ‘Ovo je posljednji alarm!‘

Predsjednik IDS-a napomenuo je da se ovaj slučaj ne razlikuje puno u odnosu na stotine sličnih diljem Jadrana

U selu Peruški u općini Marčane na stotinjak metara od mora njemački par kupio je parcele na kojima su bespravno stavili kamper i montažne kontejnere a sve u namjeri, kako kažu, preseljenja u Hrvatsku

 Goran Sebelic /Cropix

- Slučaj bespravne gradnje na području Marčane, koji je ovih dana aktualan u medijima, posljednji je alarm da se hitno cijelo društvo mora uhvatiti u koštac s problemom bespravne gradnje, kao i da borba protiv devastacije prostora treba konačno postati apsolutni prioritet naše države. – istaknuo je predsjednik IDS-a Dalibor Paus na danas održanoj konferenciji za medije u Puli gdje je pričao slučaju o kojem je prvi pisao Jutarnji.hr.

Podsjećamo, hrvatski su mediji prenijeli prilog objavljen na njemačkoj televiziji ‘ZDF‘, u kojem jedan njemački par govori o planovima preseljenja u Istru. Na istarskoj su obali, u selu Peruški u općini Marčana, kupili 2,5 hektara šumskog zemljišta i započeli svoju bespravnu gradnju na zaštićenom obalnom pojasu.

Predsjednik IDS-a napomenuo je da se ovaj slučaj ne razlikuje puno u odnosu na stotine sličnih diljem Jadrana. - Obrazac je uvijek isti - kupi se zemljište, raskrči ga se i započne s bespravnom gradnjom. No, činjenica je da vlasnici iz jedne visoko uređene države poput Njemačke, na nacionalnoj televiziji, javno govore o tome kao o dobroj prilici, ispunjenju sna, i to bez zadrške i bez ikakvog srama, ukazuje koliko smo kao društvo zakazali‘, kazao je Paus.

- Simbolička je to pljuska svima nama zajedno: državi, općinama i gradovima, medijima, ali prije svega građanima koji poštuju zakone ove države.

- Žalosti nas što ovaj primjer vrlo zorno pokazuje koliko smo neučinkoviti, toliko da čak i prekršitelji, iako svjesni nelegalnosti, ne vide ništa sporno u svome ponašanju, kazao je predsjednik IDS-a, napomenuvši da hitno trebamo učinkovita rješenja. - IDS smatra da problem treba riješiti sustavno, na način da se nelegalne aktivnosti sasijeku u korijenu, a to možemo jedino ukoliko hitno spustimo ovlasti inspektorata na lokalnu razinu, pojednostavimo postupak i drastično povećamo kazne, poručio je Paus.

- Uspjeli smo senzibilizirati javnost za ovaj problem, a kako bismo potaknuli nužnu reakciju države, pokrenuli smo internetski portal www.bespravnagradnja.hr, sve kako bismo ilustrirati koliko je bespravna gradnja sveprisutna diljem Istre i Hrvatske te potaknuti državu da pravovremeno i temeljito radi svoj posao kako bi se zaustavila daljnja devastacija prostora. Prema mojim saznanjima, trenutno je 10 inspektora u akciji suzbijanja bespravne gradnje na području Južne istre, ali to nije ni približno dovoljno. Bespravna gradnja je bolest koja izjeda naš prostor, a bolesti se ne treba sramiti, već o njoj progovarati i boriti se. Bojim se da će pacijent izdahnuti ukoliko se hitno ne provedu mjere stabilizacije i pošalju jasne poruke prekršiteljima, rekao je.

Za kraj, podsjetio je da je IDS ove godine uputio u saborsku proceduru prijedlog dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji, kojim se ovlasti izdavanja rješenja o zaustavljanju bespravne čvrste gradnje izvan građevinskog područja daju komunalnim redarima, koji zaustavljaju gradnju i zatim pozivaju inspektora na teren.

- Već godinama IDS traži spuštanje ovlasti inspekcije na regionalnu, odnosno lokalnu razinu, pokrenuli smo portal www.bespravnagradnja.hr , putem gradskih i općinskih vijeća pozivamo državu da pošalje bagere, a sad pozivamo i sve medije da svojim kontinuiranim i upornim izvještavanjem vrše pritisak na Vladu kako bi se konačno riješio gorući problem bespravne gradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:50