VILA G

Neobična hrvatska vila zbog jedne je prostorije postala apsolutni hit među turistima: ‘Htjeli smo mistiku...‘

Izgrađena je velika kuća s devet soba, kuhinjom, dnevnim prostorima, kupatilima te ostalim popratnim prostorijama

..

Za našu Prostoriju iz Imotskog jedna vrlo neobična priča, o prostorima koji svojim korisnicima ponajprije čine zadovoljstvo, potom potpunu opuštenost i konačno, čarobnost. A sve to u nenametljivim detaljima izrađenim od onoga što se prikupilo iz netaknute prirode okružja tih prostora.

Spomenuli smo čarobnost. Mnogi će pomisliti da je čarobnost prostora moguće postići ogromnom količinom novca, luksuznim namještajem, skupocjenim detaljima. Možda, no toga u ovoj priči iz Imotskog iz prostora obiteljske kuće i njezina zanimljivog aneksa bračnoga para Nedjeljka i Dade Glavote nema, a opet je tako čarobno.

image

Bračni par Glavota

Još tamo 2017. bračni par Nedjeljko i Dada počeli su na samim južnim rubovima grada Imotskog graditi obiteljsku kuću za svoju obitelj u kojoj su još i tri sina. Teren lijep, podosta šumovit, ukupno oko 3500 metara četvornih, davao je nevjerojatne mogućnosti gradnje, ali zahtijevao i podosta novca. No, budući da su se Dada i Nedjeljko baš našli na istim valnim dužinama, nevjerojatno nadareni za oplemenjivanje prostora, ubrzo je niknula kuća, zapravo proširila se na već postojećoj, koja je bila daleko manjih gabarita...

image

..

Izgrađena je velika kuća s devet soba, kuhinjom, dnevnim prostorima, kupatilima te ostalim popratnim prostorijama. Vila je dobila naziv “G.” na 450 m2, a sve ostalo je prostor iz snova. Sve su to arhitektonski osmislili Dada i Nedjeljko uz pomoć prijatelja Slavka Medvidovića, vrsnog građevinskog tehničara. No, što se tiče posla, glavnu riječ je imao neumorni Nedjeljko, i sam vrstan građevinski meštar. Budno oko Dade uvijek je bilo prisutno i kontroliralo radove uz poneku novu opaskicu, koju bi onda Nedjeljko majstorski pretvorio u stvarnost, piše Slobodna Dalmacija.

Već tada su njih dvoje maštali kako bi se kuća mogla iznajmljivati za goste, pa su kupili i još prostora, zapravo podosta šumovitog terena, pa počeli uređivati okoliš. Prvi korak bio je bazen. No budući da su pametni Glavote računali i na polivalentnost cijelog prostora, uz kopanje bazena tik do njega iskopali su i veliki prostor za podrum, puno ispod razine bazena. U podrumu ispod zemlje, gdje je ljeti temperatura vrlo ugodna, mogu čuvati pršute, vino i sve ono što ide u taj prostor, no nemirni njihov stvaralački duh riješio je nešto u tom prostoru vrlo zanimljivo. I sada dolazimo do one riječi - čarobnost.

image

..

‘Htjeli smo neku mistiku‘

- Da - veli nam gospođa Dada Glavota, baš smo htjeli za goste, ali i za naš užitak imati neku mistiku i čarobnost te prostorije... Od materijala koji smo dobili iskapanjem, a on je, fala Bogu, premrežen našim čvrstim kamenom, izradili smo na ćemerima veliku prostoriju, skaline, mnogo kamenitih detalja, i to lijepo ispod samoga bazena, pa onda postavili velike prozore s debelim staklom tik uz vodu bazena, pa dobili perspektivu ispod samoga bazena, a plava boja vode daje nam očaravajuće plavo svjetlo na ovaj kamen koji vidite oko sebe.

image

..

image

..

Zatim smo iskoristili svaki kamen koji nismo htjeli dalje razbijati, pa smo napravili kamene ležaljke, jednostavno u živcu kamenu. Sve to zaliveno bijelim materijalom uz prostirku gostu čini zadovoljstvo da ležeći gleda bazen, odmarajući se. Također, izradili smo ručno prostor za smještaj kvalitetnih vina, mali bar i prostoru pridodali namještaj po našem izboru... Napor velik, velik i posao ali, vidite isplatilo se - veli nam Dada.

Da, isplatilo se!!! Toliko je taj prostor opuštajući da je nevjerojatno. Posebno ljeti. Vrućina, a vi ste u ugodnim temperaturama ispod zemlje, s pogledom na bazen, do kojega stignete tek s petnaestak stepenica, okupate se i ponovno na piće dolje u svijet tišine i ljepote kamena i plavetnila.

Uz to malo šampanjca, vina, jela s obližnjeg stola i odmor iz snova. Za one izbirljivije nedaleko su sauna i jacuzzi, ali zaista, od ovoga ugođaja nitko se ne odvaja, kako kaže Dada. Čak u tim podrumskim čarobnim prostorima nema ni televizije. Samo mir i mir, te promatranje onoga tko se kupa.

Znate, kaže za Slobodnu Dalmaciju Dada Glavota, i ja i moj Nedjeljko volimo prirodu, stabla, šumu, pa smo ostavili između bazena i sada malih sportskih terena za djecu podosta stabala. Imamo kućice za ptice, pa ih ima tijekom cijele godine, pa onda vjeverica, pravi mali zoološki vrt.

image

..

image

..

Krov od drveća

I sve to oplemenjuje ovaj prostor. Uostalom, ovaj aneks, ova kućica uz bazen u kojoj je podrum nema klasični krov, već krov na kojem je konstantno zasađeno drveće, zelenilo, imate tu raznih ukrasnih biljki, uredne trave, baš kako kažu Japanci, dobili smo šumovitu kupku. Išli smo na kamuflažu tih kamenitih prostora sa zelenilom, koje uostalom raste na cijelom prostoru našega imanja. Zelenilo opušta, priroda također.

image

..

Koji god nam je gost došao, a to je već od 2020., na početku pandemije počelo skromno, no prošle i ove godine vrlo ozbiljno, govore da će se ponovno vratiti isključivo zbog ove kućice uz bazen. Imaju oni, rekoh, i dodatnih sadržaja, ali najviše koriste upravo ove prostore zajedno s bazenom.

Uostalom tu im je i hrana, pa vino, ostalo piće koje ne trebaju hladiti već se prirodno hladi. Zapravo, sve smo mi to radili s onim motom kako bismo mi željeli da se odmaramo. Razumijete, stavili smo se u ulogu gosta. I eto, pogodili smo do sada sve želje gostiju. Pa i same njihove recenzije kažu da će ponovno doći samo zbog ove prostorije od kamena i čarobnih boja, ali i šumovitog parka tik uz bazen.

Sada nam je posao još urediti park, napravili smo igralište za djecu, ali ništa taknuli nismo u izvornost prostora. Šuma, mir, cvrkut ptica i zamislite sada ovo, veli nam na kraju razgovora Dada: Ove godine sezona je bila izvrsna i kada smo se spremali za nastavak uređenja i mislili da gostiju više neće biti, došla nam je jedna poveća obitelj iz Srime tamo između Vodica i Šibenika. Imaju ti naši ljudi čak pet kuća za odmor, rade junački i došli su se odmoriti.

I vidite koliko im se dopao naš ambijent da su najavili dolazak i sljedeće godine na svoj zasluženi odmor. I rekli su, samo nam ništa ne dirajte u onom čarobnom podrumu. Meni i mužu baš to je iznimno drago da vas pohvali onaj koji se bavi istim poslom - veli Dada Glavota.

image

..

image

..

image

..

image

..

image

..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:44