KOLEGE BIJESNI

Nastavnik koji je zakasnio poslati žalbe na rezultate mature dobio opomenu: ‘Nije istina to što govori...‘

Ljudskom pogreškom zakinuto je pravo na žalbu devetero maturanata, od kojih je troje palo maturu

ilustrativna fotografija

 Tom Dubravec/CROPIX

Nastavnik u ulozi ispitnog koordinatora državne mature u zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD), koji je, kako je pisao Jutarnji, zakinuo devetero učenika za pravo žalbe na rezultate državne mature, dobio je opomenu iz radno pravnih odnosa, potvrdio nam je ravnatelj ŠPUD-a Filip Pintarić.

Ispitni koordinator nije na vrijeme predao žalbe učenika na rezultate mature, unatoč tome što su učenici na vrijeme predali svoje prigovore, no ispitni koordinator nije ih unio u sustav Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja u zadanom vremenskom roku. Nije to mogao učiniti niti kasnije, jer je riječ o sustavu koji se zaključava po isteku roka žalbe.

Rok za žalbe tekao je od 11. srpnja u podne do 13. srpnja u podne. Ispitni koordinator je po isteku roka (13. srpnja navečer) poslao Centru molbu za dodatno produljenje roka od 24 sata. Njegovu molbu u Centru nisu uvažili.

Pritom je koordinator, kako smo pisali, obrazložio kako žalbe nije mogao poslati u roku zbog "velikog broja prigovora i korištenja godišnjih odmora članova ispitnog povjerenstva", ali i zbog činjenice da je "značajan broj žalbi učenika predan u zadnji čas" te da se o svakoj žalbi mora očitovati školsko ispitno povjerenstvo čiji su članovi - napisao je koordinator - na godišnjem odmoru.

Kako doznajemo, članovi školskog ispitnog povjerenstva revoltirani su takvim navodom zbog netočne informacije. Kako nam je potvrdio ravnatelj škole Filip Pintarić, nisu bili na godišnjem odmoru. Konkretno, svih sedmero članova povjerenstva radilo je 11. i 12. srpnja, a na godišnjem odmoru su od 13. srpnja, potvrđuje ravnatelj.

- Iako članovi školskog ispitnog povjerenstva od 13. srpnja nisu fizički prisutni u školi, oni su i dalje dostupni unatoč godišnjim odmorima, odnosno stavili su se na raspolaganje - objašnjava Pintarić.

Problem u čitavoj situaciji jest što je ljudskom pogreškom zakinuto pravo na žalbu devetero maturanata, od kojih je troje palo maturu.

Inače, ispitni koordinatori državne mature, koje predlažu ravnatelji škole, a potvrđuje Nacionalni centar, imaju pravo na umanjenje norme rada u nastavi, ovisno o broju razrednih odjela maturanata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:35