MALI VELIKI TALENTI

Naš veliki trgovački lanac školama ‘poklanja‘ opremu: Za drvene bojice treba potrošiti čak 17.000 eura!?

Jedan od ambasadora cijele akcije je i Joško Gvardiol...

Set od deset lopti vrijedi 650 kupona, odnosno 6500 eura, za tempere je u trgovinama Konzuma potrebno ostaviti 4000 eura, a za najskuplje artikle i više od 200 tisuća eura

S početkom školske godine neki su se trgovački lanci odlučili pohvaliti kako potpomažu škole. Kaufland, na primjer, već sedmu godinu zaredom organizira natječaj za osnovne škole putem kojeg pobjednicima do kraja školske godine osigurava voće i povrće.

Konzum, pak, ima malo drugačiji sistem koji je iznenadio neke naše čitatelje, pa su nam se obratili s preporukom da malo provjerimo uvjete darivanja.

Riječ je o programu "Mali Veliki Talenti" u trajanju od 31. kolovoza do 8. studenog, tijekom kojeg kupci za svakih utrošenih 10 eura dobivaju po jedan kupon koji onda mogu fizički ili online donirati osnovnoj školi po izboru. Osim toga, Konzum svaki tjedan ima i 20 proizvoda čijom se kupnjom ostvaruju dodatni kuponi, neovisno o tome koliko je kupac potrošio.

Škole nakon toga prikupljene kupone kupaca mogu zamijeniti za opremu koju je Konzum ponudio u sklopu akcije, međutim stvar postaje zanimljiva kad se pogleda koliko je kupona potrebno prikupiti za svaki pojedinačni komad. Recimo, set od 10 nogometnih lopti vrijedi 650, set tempera 400, a držač papira 500 kupona.

Kad to prevedemo u eure, da bi škola na poklon dobila 10 nogometnih lopti, potrošači moraju potrošiti 6500 eura, za tempere je u trgovinama Konzuma potrebno ostaviti četiri tisuće, a za držač papira čak pet tisuća eura.

Konzum bez odgovora

Evo još primjera: set trokutastih drvenih bojica vrijedi 1700 kupona, odnosno utrošenih 17 tisuća eura, gimnastički set za istezanje 800 kupona, odnosno osam tisuća eura, a element za odlaganje 1800 kupona, odnosno 18 tisuća eura.

Najskuplji su artikli poput interaktivnog monitora i 3D printera - za prvi je potrebno prikupiti 22 tisuće kupona, odnosno potrošiti 220 tisuća eura, a za drugi 16 tisuća kupona, odnosno 160 tisuća eura.

"Želimo omogućiti osnovnim i srednjim školama nabavu opreme koju koriste u svakodnevnom radu, kao što su prijenosna računala, mikroskopi, pribor za likovni, tjelesni i brojne druge stvari koje će pomoći u učenju i razvoju talenata naših školaraca... Pomozi i ti malim talentima da postanu veliki, doniraj kupon školi po izboru za nabavu opreme", stoji na stranici ovog trgovačkog lanca.

Konzumu smo poslali upit u vezi ove akcije i zamolili smo ih da nam kažu jesu li neke škole već osvojile kakvu opremu i koju te na koji su način određivali vrijednost opreme, a njihov odgovor objavit ćemo kad nam ga pošalju.

U međuvremenu, jedna je čitateljica ostala negativno iznenađena kad je za svoju kupovinu dobila sedam kupona, pa je išla provjeriti o kakvoj se akciji radi i kako može donirati škole.

Ambasadori akcije

"Dobila sam kupone, pa sam na njihovim stranicama pogledala o čemu je riječ i zaključila da ih je promidžba i organizacija cijele akcije vjerojatno koštala više nego što će iznositi vrijednost darovane opreme. Potrošila sam u konzumu 70 eura, a da bi škola dobila loptu, potrebno je da još 99 osoba potroši jednaki iznos. Ne znam kako se to može nazivati darivanjem...", kaže naša čitateljica koja je poželjela ostati anonimna.

Inače, Konzum je promociju ove akcije "podebljao" i takozvanim ambasadorima, odnosno poznatim osobama čije priče trebaju inspirirati buduće talente. To su nogometaš Joško Gvardiol, inovator Albert Gajšak, plesač Marko Mrkić, svjetska rekorderka u ronjenju na dah Mirela Kardašević te učenica i buduća astrofizičarka Ema Donev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:01