RAT PRIOPĆENJIMA

Nakon Pantovčaka, reagirao i MORH: ‘Nije riječ ni o kakvom ‘čekanju‘...‘

Nije riječ ni o kakvom ‘čekanju‘ ili provođenju interne procedure u MORH-u, već je riječ o zakonskoj obvezi - navode u priopćenju

Mario Banožić

 Darko Tomas/Cropix

Imenovanje ravnatelja VSOA-e ne može biti uvjetovano imenovanjima na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci, navodi MORH u svom priopćenju koje je odgovor na priopćenje Ureda predsjednika Zorana Milanovića, a koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Nastavno na priopćenje Ureda predsjednika RH objavljenog u srijedu 2. kolovoza 2023. godine, Ministarstvo obrane radi točnog i objektivnog izvještavanja javnosti, dužno je reagirati.

Kako smo već više puta izvještavali, imenovanje ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije supotpisuju predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Republike Hrvatske uz prethodno mišljenje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.

Procedura imenovanja vojnih zapovjednika i drugih dužnosti u Hrvatskoj vojsci odvija se po drugačijoj proceduri, odnosno takve procedure propisane su Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Napominjemo pritom kako prijedlozi imena kandidata na dužnosti koje se navode u predmetnom priopćenju, kod Predsjednika Republike stoje već mjesecima.

Podsjećamo i kako je ministar obrane Mario Banožić više puta javno pozivao PRH na rješavanje pitanja imenovanja djelatnih vojnih osoba na nepopunjena zapovjedna mjesta i dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Međutim, zbog činjenice kako je do 10. kolovoza 2023. potrebno imenovati ravnatelja VSOA-e, to imenovanje je prioritet i ni na koji način ne može biti uvjetovano imenovanjem na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Za pojedina imenovanja koja se navode u predmetnom priopćenju, sukladno Zakonu o službi u OSRH, mora se provesti interni oglas.

Nije riječ ni o kakvom ‘čekanju‘ ili provođenju interne procedure u MORH-u koju ‘ministar obrane tvrdi kako je mora provesti‘, kako stoji u priopćenju Ureda PRH, već je riječ o zakonskoj obvezi. Isto tako, što se tiče VSOA-e, nakon usuglašenog prijedloga kandidata za ravnatelja, ministar Banožić ispunio je svoje zakonom predviđene ovlasti i u petak uputio formalni prijedlog kandidata predsjedniku Vlade i predsjedniku RH", stoji u priopćenju MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:28