BORBA ZA KVART

NAJZANEMARENIJE NASELJE MOGLO BI POSTATI ELITNI KVART Mladi arhitekti uzeli su stvar u svoje ruke, potpuno besplatno Gradu ponudili impresivan projekt

 
Projekt 'Brezovica budućnosti'

Početkom prošle godine, Grad Zagreb je htio izgraditi kompostanu u Brezovici. Stanovnici rubnog zagrebačkog naselja su se odmah pobunili protiv te odluke, no mnogi su mislili da je to borba koju neće dobiti. Među njima je bila i Ines Balić iz susjednog Kupinečkog Kraljevca koja je u to vrijeme bila na studiju arhitekture u Pragu. Do tog trenutka se još dvoumila hoće li nakon fakulteta nastaviti karijeru u inozemstvu ili se vratiti u rodno mjesto, ali kada je čula za kompostanu prekrižila je Zagreb.

I onda se dogodilo nešto što nije očekivala. Njeni sumještani su prisilili Grad da pronađe drugu lokaciju, a ta pobjeda je i nju inspirirala da se aktivira za dobrobit svoga naselja. Ines, koja je sada na završnoj godini na prestižnom Milanskom politehničkom sveučilištu, je uz pomoć kolega Isidore Đurakić i Seana Wilsona napravila projekt radnog naziva “Brezovica budućnosti”.

Njime su, pa u najmanju ruku, u potpunosti preobrazili možda najzanemareniju gradsku četvrt u Zagrebu. Naime, veliki dio Brezovice i dalje nema kanalizaciju, bus ZET-a iz “grada” vozi svakih 45 minuta i stanovnici nemaju niti jedno mjesto za okupljanje, kao što je neki trg, centar ili slično. No, tu onda dolaze mladi arhitekti i njihove ideje.

Kao prvo, zamislili su novi trg koji će se nadovezati na obližnji ribnjak koji su pak pretvorili u jezero sa šetnicom. Na zelenoj površini oko jezera predvidjeli su dječji vrtić, starački dom, ali i pješački most, možemo čak reći nadvožnjak, koji će spojiti novi centar s budućim obnovljenim dvorcem.

Nadalje, ponudili su rješenje za Hipodrom koji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić želi ugasiti. Oni predlažu da se prebaci u Brezovicu gdje se oko njega može razviti stambeni dio sa zgradama te bogati športsko rekreacijski centar s bazenima, glamping resortom, nogometni, košarkaškim, odbojkaškim igralištima te ranim drugim sadržajem. Nisu se koncentrirali samo na razvoj Brezovice nego i na njenu prometnu povezanost s ostatkom Zagreba. U svom projektu su predvidjeli biciklističku stazu koja će spojiti četvrt s Jarunom, kao i proširenje tramvajske pruge od Srednjaka do centra Brezovice. Ima tu još niz manjih zahvata, no cilj je jasan – pretvoriti Brezovicu u mjesto gdje ljudi žele doći.

Brezovica budućnosti

Prezentacija projekta bit će u subotu u 17:30 sati u zgradi nogometnog kluba kraj igrališta u Brezovici. Pozvali su i ljude iz Grada da dođu vidjeti njihovu zamisao “Brezovice budućnost” te se nadaju kako će imati sluha za projekte koje su zamislili. No, tko su ti mladi arhitekti koji su odlučili uzeti stvari u svoje ruke i ponuditi Gradu gotov i besplatan posao? Kao što smo ranije spomenuli, kreatori su Ines Balić te Isidora Đurakić i Sean Wilson. Ines je rodom iz Zagreba, dok je Isidora iz srpskog Čačka, a Sean je iz Australije. I oni su ovo cijelo ljeto proveli u Brezovici, proučavajući naselje i crtajući njegovu novu vizuru.

Brezovica budućnosti

- Kada sam vidjela kako su se moji sumještani borili protiv kompostane i ja sam dobila volju boriti se za svoje naselje. Pozvala sam Isidoru k sebi za Uskrs i onda sam joj rekla za plan da pomognem svojoj četvrti. Ona je rekla da će mi pomoći, no kako se radi o jako puno posla pozvali smo u pomoć i Seana. On je, pa možemo reći, otet. Naime, on je mislio da će doći na tjedan dana u Hrvatsku na ljetovanje, no na kraju je ostao dva mjeseca – kaže Balić.

Brezovica budućnosti

Kako kažu, svi oni su mogli u to vrijeme biti negdje drugdje. Ili su mogli raditi i zarađivati ili se pak opuštati prije završne godine. No, oni su odlučili pomoći jednom naselju za koji pa dvije trećine tima prije toga nikada nije ni čulo. Koliko su dobar posao napravili najbolje pokazuju renderi te kratki film s vizualizacijom buduće Brezovice.

Brezovica budućnosti

Iako mladi, ova ekipa ima iza sebe već veliko iskustvo. Isidora je studirala na Oxfordu, radila je već u Kini, Hong Kongu, Dubaiju, Beču i Engleskoj, a dobitnica je i prestižne RIBA nagrade koju dodjeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata. Isto tako, Sean je nagrađivani arhitekt te član prestižnog kluba “Golden Key International Honour Society” i trenutno radi u Italiji. Ines je pak glavni pokretač ove akcije koja bi mogla promijeniti život svih stanovnika Brezovice na bolje.

Brezovica budućnosti

- Svjesni smo da predlažemo jako veliki i zahtjevan projekt, no dovoljno je da se samo jedan dio prihvati i da se napokon krene s unaprjeđenjem Brezovice. I nećemo sada stati na ovome. Moramo još u projekt uključiti Kupinečki Kraljevec, tako da nas čeka još posla – kaže Balić.

Brezovica budućnosti

Brezovica budućnosti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:09