ZAŠTIĆENA LAGUNA

Na Šćuzi dozvoljeno kupanje, no problem s fekalijama još nije otklonjen, uzrok onečišćenja i dalje nepoznat

Mogući izvor onečišćenja velik je broj novoizgrađenih objekata koji nisu spojeni na javni sustav odvodnje

Kanal kojim fekalije iz obližnjih kuća ulaze u zaljev Šćuza

 Goran Sebelic/CROPIX

Iako je prošlo već više od mjesec dana otkako je prvi put izašla informacija da je more u zaštićenoj laguni Šćuza kraj Premanture u Istri zagađeno fekalijama - i to u višestruko većim iznosima nego što je dopušteno - još se ne zna konkretan uzrok zagađenja. Doduše, sve upućuje na ilegalne ispuste kanalizacije privatnih kuća iz naselja Volme, no ni Državni inspektorat ni Općina Medulin još uvijek to ne mogu potvrditi.

- Vodopravna inspekcija utvrdila je kako uzrok onečišćenja mora nije crpna stanica, već je mogući izvor onečišćenja velik broj novoizgrađenih objekata koji nisu spojeni na javni sustav odvodnje te vodopravna inspekcija sukcesivno planira i provodi inspekcijski nadzor tih objekata radi utvrđivanja potencijalnog onečišćivača. Inspekcijski postupci su u tijeku - poručili su iz Državnog inspektorata.

image

Kanal kojim fekalije iz obližnjih kuća ulaze u zaljev Šćuza

Goran Sebelic/CROPIX
image

More u uvali Šćuza zagađeno fekalijama

Goran Sebelic/CROPIX

Općina Medulin je pak s Javnom ustanovom Kamenjak, državnim inspektoratom te svojim komunalnim poduzećem Albanež dodatno ispitivala kvalitetu vode, testirana je vodonepropusnost crpne stanice, pregledali su cijelu uvalu. Albanež je primjenom bojila pak otklonio sumnju da je onečišćenje došlo iz crpne stanice. I onda je odlučeno da se počne kontrolirati vodonepropusnost individualnih sustava za zbrinjavanje otpadnih voda, također primjenom bojila. Sumnjalo se da su se privatne kuće kanalizacijom spojile na oborinsku odvodnju, no oni to nisu utvrdili.

- Vizualnim pregledom postojeće oborinske kanalizacije utvrđeno je da ne postoji ilegalan spoj na nju, odnosno da ne dolazi do miješanja fekalne i oborinske kanalizacije. Zato je Albanež putem vodnog redara ispitao vodonepropusnost individualnih sustava zbrinjavanja otpadnih voda u naselju Volme-Šćuza. Dosad je pregledano 15-ak objekata primjenom boje te dosad nije utvrđen prodor otpadnih voda u more. U nadolazećem periodu očekujemo da će se izvršiti cjelokupni pregled svih objekata koji nisu spojeni na sustav kanalizacije u naselju Volme - Šćuza te će po završetku postupka o rezultatima javnost biti pravovremeno obaviještena - poručio je medulinski načelnik Ivan Kirac.

image

More u uvali Šćuza zagađeno fekalijama

Goran Sebelic/CROPIX

Isto tako, u zadnja dva uzorkovanja mora kroz protekla dva tjedna proširen je broj točaka koji su uzorkovani te je tako izvršeno ispitivanje dodatnih točaka u moru unutar same lagune. Prvotna onečišćenja evidentirana su u blizini crpne stanice koja je testirana te je utvrđeno kako ona nije razlog onečišćenja. Dodatno, opreza radi, uzeti su uzorci 30 metara lijevo te 30 metara desno od crpne stanice te isti nisu pokazali onečišćenje, a spomenuta točka je pokazala zadovoljavajuću kvalitetu, odnosno također onečišćenje više nije zabilježeno. Nastavit će se uzorkovanje na više točaka unutar lagune i u nadolazećem periodu prema dinamici na tjednoj bazi, poručuju iz medulinske općine.

A situacija je nešto bolja nego na samom početku ispitivanja, potvrdila nam je Vesna Kauzlarić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Voda je unutar lagune u redu po svim analizama i dozvoljeno je kupanje. No problema još uvijek ima upravo na lokaciji gdje odvodnja oborinske odvodnje ulazi u lagunu. Taj dio nije pod ekološkom mrežom Natura 2000 kao ostatak lagune.

- Ostao je problem na kopnu, a radi se o jednom kanalu sa strane ceste prema naselju Volme. U njemu je voda fekalnog karaktera. Još preostaje kontrolirati nadležnim službama o čemu se u tom slučaju konkretno radi - zaključila je Kauzlarić.

image

Kanal kojim fekalije iz obližnjih kuća ulaze u zaljev Šćuza

Goran Sebelic/CROPIX
image

Kanal kojim fekalije iz obližnjih kuća ulaze u zaljev Šćuza

Goran Sebelic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:19