WHATSAPP PREPISKA

MUP dopunio priopćenje o akciji Koridor: Svaki događaj evidentiran u službenim evidencijama MUP-a

Za provjere četiri konkretna događaja, trebali s mo provjeriti najmanje 1300 događaja, objavio je MUP

Arhivska fotografija

 /Screenshot

Ministarstvo unutarnjih poslova je na medijske upite dopunilo priopćenje o policijskoj akciji Koridor protiv krijumčara ilegalnih migranata i komunikaciji policajaca putem kriptirane aplikacije u krugu ovlaštenih osoba, navevši da je svaki događaj evidentiran u evidencijama MUP-a.

MUP je ranije danas objavio opširno priopćenje vezano za 60 snimki zaslona s dijelovima navodne komunikacije hrvatske policije u grupi za dopisivanje na aplikaciji WhatsApp od kolovoza 2019. do veljače 2020., koja radi na zaštiti državne granice Republike Hrvatske.

Te snimke dostavljene su neprofitnoj istraživačkoj redakciji Lighthouse Reports u studenom prošle godine. Kako tvrde mediji, riječ je o chat grupi nazvanoj ‘‘Operativna akcija Koridor II – Zapad‘‘ po istoimenoj policijskoj akciji koja pokriva zapadne dijelove Hrvatske i čiji je cilj zaštita hrvatske državne granice od ilegalnih migranata.

U odgovoru redakcijama iz MUP-a su naveli kako ne posjeduju stvarne poruke i da se neće osvrtati na dostavljene pojedinačne poruke jer ne mogu potvrditi njihovu autentičnost.

‘‘Kao što vam je vjerojatno poznato, a trebalo bi biti poznato i vašim anonimnim vještacima i stručnjacima koje ste konzultirali, na Internetu postoje servisi koji stvaraju poruke po uzoru na aplikaciju za razmjenu poruka WhatsApp‘‘, priopćio je ranije danas MUP-ovom u svom odgovoru medijima.

U večerašnjem dopunjenom priopćenju o akciji Koridor usmjerenoj protiv krijumčara ilegalnih migranata, MUP ističe kako su "za provjere četiri konkretna događaja, pod pretpostavkom da su podaci koje su zaprimili točni, stručne službe ovog Ministarstva trebale u službenim evidencijama provjeriti najmanje 1300 događaja".

"Novinarka Nove TV je nakon zaprimanja našeg odgovora, a kojeg smo ranije objavili na postavljena pitanja u ime ‘konzorcija reporterki i reportera Lighthouse Reportsa, Der Spiegela, Nove TV, tjednika Novosti, portala Telegram i ORF-a‘, dostavila dopunu upita, u kojem traži podatke o detaljima postupanja prema migrantima u četiri odvojena slučaja - i to tri događaja iz 2019. i jedan događaj iz 2020. godine", naveo je MUP u dopuni priopćenja.

Odgovor koji je upućen novinarki Nove TV, kako ističe MUP, objavljuje se putem medija u interesu javnosti.

"U odnosu na dopunu Vašeg upita koji se odnosi na četiri konkretna događaja, možemo potvrditi da je svaki događaj evidentiran u službenim evidencijama ovoga Ministarstva. (...) U našem odgovoru naglasili smo Vam brojnost postupanja u razdoblju od Vašeg interesa za konkretne događaje: „… Možemo potvrditi iznimno puno događaja s nezakonitim migrantima u tome razdoblju na području Policijske uprave primorsko–goranske, odnosno na području policijskih postaja koje su teritorijalno nadležne u događajima koje navodite. Tijekom kolovoza 2019. evidentirali su 642 postupanja, a u studenom 2019. 558 postupanja, dok je tijekom veljače 2020. na području PU zagrebačke evidentirano 100 postupanja u kojima su nezakoniti migranti ili izražavali namjeru za traženjem međunarodne zaštite ili su, sukladno Direktivi o povratku, dobili Rješenja o povratku i napuštanju EGP“, odgovorili su iz MUP.

"Dakle, za provjere pojedinosti u četiri konkretna događaja iz Vašeg upita, pod pretpostavkom da su podaci koje ste nam dostavili točni, stručne službe ovog Ministarstva trebale su u službenim evidencijama provjeriti najmanje 1300 događaja", dodali su iz MUP-a.

Nadalje ističu kako je provjerama utvrđeno u sva četiri slučaja koja se problematiziraju, da je prema osobama/migrantima proveden postupak sukladno Zakonu o strancima, te su im izdana rješenja na temelju kojih su bili u obvezi napustiti Europski gospodarski prostor, jer nitko od njih nije iskazao namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.

Među navedenim osobama bio je 31 maloljetnik bez pratnje, prema kojima je postupano sukladno Protokolu o postupanju prema djeci bez pratnje, te su smješteni u domove za djecu, a za daljnje postupanje prema njima nadležno je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, naglašavaju iz MUP-a.

Jednako tako, jednom migrantu je zbog zdravstvenih problema pružena i liječnička pomoć, dodaju.

Proveden zakonom propisani postupak

Iz MUP-a zaključno obavještavaju kako, sukladno raspoloživim informacijama, niti jedna od ovih osoba nije napustila Europski gospodarski prostor, a da bi o tome obavijestila policiju ili hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva, a kako im je u izdanom rješenju i naloženo.

"Za pretpostaviti je kako su se nastavili nezakonito kretati u ciljne države članice EU, kao i tisuće drugih koji su na isti način zlouporabili najblažu mjeru Direktive o povratku i odredbe Zakona o strancima", dodaje se.

"Međutim, budući da je prema svim osobama koje navodite proveden zakonom propisani postupak te je u Schengenskom informacijskom sustavu (SIS) raspisano upozorenje u svrhu vraćanja, druge države članice, ukoliko ih zateknu, imaju tu informaciju i mogu izvršiti rješenje koje je izdalo ovo Ministarstvo", navodi MUP RH u dopunjenom priopćenju i odgovoru Novoj TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:48