BEZ DOGOVORA

Mladi liječnici spremaju štrajk: ‘Ništa se nije promijenilo, robovlasnički ugovori i dalje su tu‘

Nakon štrajka su riješeni samo koeficijenti, za ostale probleme u zdravstvu nema pomaka

Prosvjed liječnika u ožujku

 Vanesa Pandzic/Cropix

Početkom prosinca moguć je štrajk liječnika, a ovaj put pokretač je Inicijativa mladih liječnika, uz punu podršku Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatske liječničke komore.

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, organizirana je dvotjedna akcija da se čim više liječnika upiše u Hrvatski liječnički sindikat (HLS), kako bi povećali brojnost i kako bi pokazali da je svatko svojim primjerom odlučio podržati štrajk. Inicijativa mladih liječnika u pozivu na učlanjenje u HLS ističe da u dosadašnjim pregovorima nisu uspjeli riješiti pitanje "robovlasničkih ugovora" specijalizanata.

- HLS je spreman na organizaciju štrajka u slučaju da se uspije učlaniti što veći broj liječnika u sljedeća dva tjedna kako bismo što ranije počeli s administrativnom pripremom koja, u slučaju da sve u postupku prođe bez problema, može trajati mjesec dana - stoji u pozivu mladim liječnicima.

Nema rokova

Naime, nezadovoljstvo liječnika, i to ne samo mladih, prvi put je iskazano prosvjedom u rujnu prošle godine, pa ponovo šest mjeseci kasnije, u ožujku 2023.

- Činjenica je da se ništa nije promijenilo. Konkretno, mi smo imali sastanak na kojem je bio predstavnik Ministarstva prije dva tjedna i nikakav konkretan odgovor nismo dobili. Nikakve rokove niti išta što bi ukazivalo na rješenja problema, počevši od robovlasničkih ugovora protiv kojih se pokušavamo boriti - kaže Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika.

Kako doznajemo, na sastanku je državni tajnik rekao da će se problem riješiti i da će se provoditi retroaktivno, odnosno da se neće ticati samo novih specijalizanata, nego i onih koji su već na specijalizaciji.

Na pitanje znači li to da postoji mogućnost da se ide u štrajk, dr. Smilović odgovara da ne želi ulaziti u detalje, ali da je svakako "pred nama vruća jesen".

image

Marin Smilović

Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Ne bih u ovom trenu detaljno otkrivao sve planove, ali činjenica je da smo nezadovoljni i da se ništa nije promijenilo unatoč brojnim sastancima - zaključuje.

U dopisu u kojem se liječnici među sobom dogovaraju za štrajk, među ostalim stoji kako su održana dva prosvjeda i u međuvremenu je obavljeno toliko sastanaka s predstavnicima Ministarstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da je "postalo tragikomično gledati kako se naočigled odugovlače bilo kakva rješenja".

Opće nezadovoljstvo

Dodaju i da niti jedan zahtjev nije zadovoljavajuće ispunjen.

To potvrđuje i dr. Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

- Jedino što se riješilo su koeficijenti, ostalo se ništa nije pomaknulo. Što se tiče Zakona o radnopravnom statusu, on nije riješen. Vremensko kadroviranje je kao napravljeno, ali to je toliko loše da bi bilo bolje da nisu ništa radili - govori Šmit.

Nadalje, pitanje robovlasničkih ugovora specijalizanata, ističe Šmit, uopće nije riješeno i upravo zato je i bio sastanak, na kojem se opet ništa nije riješilo.

- Vlada opće nezadovoljstvo. Svaki put kada nadležno Ministarstvo vidi da su se malo uzburkale strasti među liječnicima, organizira se sastanak, na kojem se stalno ponavlja ‘mi imamo želju‘, ‘mi ćemo napraviti‘... Ali ništa se ne mijenja - kaže Šmit.

image

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ranko Suvar/Cropix

Naglašava i da nije daleko opcija da se stvarno krene u organizaciju štrajka. Naravno, dodaje, to je u ingerenciji Sindikata, ali kaže kako su svi složni i kako neće biti nikakvih problema oko dogovora.

Neuspješno upravljanje

- Dosta je obećanja koja se ne ispunjavaju. Ministra nismo vidjeli od sastanka s premijerom Plenkovićem. Na sastanke gotovo nikad ne dođe jer je u gužvi, pa uglavnom razgovaramo s državnim tajnicima - zaključuje.

Iz Hrvatske liječničke komore kažu kako čvrsto stoje uz mlade liječnike. Smatraju da se trebaju ukinuti robovlasnički ugovori i da se mlade treba nagrađivati, a ne penalizirati.

Također navode da je puno pogrešaka kad je riječ o specijalizacijama, zbog čega dolazi do nepopunjavanja specijalističkih mjesta u manjim sredinama.

- Nerealno planiranje, neučinkovita provedba, raskorak između dokumenata i planova te stvarnih rezultata edukacije i nepostojanje evaluacije svih dionika u procesu neki su od ključnih uzroka nezadovoljavajuće kvalitete specijalističkog usavršavanja kojim sada neuspješno upravlja Ministarstvo zdravstva - navode iz HLK.

Iz Ministarstva zdravstva na naš se upit nisu očitovali o temi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:56