TEŠKO JE I PREPRIČATI

MISTERIOZNI RUS SA STO LICA IZLUDIO SPLITSKU POLICIJU Uhitili ga u Imotskom, a identitet su mu raspetljavali Moskva, Varšava, Čečenija, Srbija, BiH...

 Dado Ruvic / Slobodna Dalmacija

Splitska policija i Općinsko državno odvjetništvo susreli su se krajem prošle godine s vrlo neobičnim slučajem navodnog krivotvorenja isprave, zbog čega je jedan državljanin Rusije nešto manje od mjesec dana proveo u istražnom zatvoru na Bilicama, piše Slobodna Dalmacija. Naposljetku je bio pušten jer je policijska kaznena prijava za krivotvorenje odbačena.

Sve je krenulo 2. studenoga 2018. godine, kad su u Imotskom, u jednom kafiću, policajci zatekli izvjesnog Arkadyja Frantsuza kod kojeg su pronađeni putovnica i vozačka dozvola te dvije bankovne kartice Sberbanka na ime Aleksandr Roff, kao i vjenčani list izdan u Poljskoj i iskaznica za azilante izdana u Grčkoj na ime Arkady Frantsuz. On im je tad rekao da su putovnica i vozačka dozvola krivotvorene.

Policija ga je prijavila utvrdivši da je preko osobe imena Shaman iz Kazahstana sredio nabavu krivotvorene putovnice i vozačke dozvole Ruske Federacije za tisuću eura. Dokumente je dobio u Beogradu, gdje se krajem listopada susreo s misterioznim Kazahstancem davši mu novac te je preuzeo putovnicu, "vozačku" i bankovne kartice na ime Aleksandr Roff.

Uhićeni Rus prvo je hrvatskim istražiteljima praktično priznao djelo, odnosno rekao je da je nabavio krivotvorene dokumente kako bi mogao normalno prijeći granicu Srbije i BiH, a ne da se smuca šumskim putovima kao ilegalac.

Kazao je da se s tim dokumentima mogao prijavljivati u hotel i kupovati karte za prijevoz, a da su mu azilantsku karticu izdali u Grčkoj, gdje je došao u siječnju ili veljači 2018. godine, i to iz Poljske.

Brzinski odgovor s istoka

Rekao je da se u Hrvatskoj htio prijaviti u prihvatilište za azilante u Zagrebu te da u Rusiji zaista postoji osoba imena Aleksandr Roff, koja mu je nalik, i da je plan bio da će u dokumentima zamijeniti fotografiju stvarnog Roffa onom svojom, a kad prijeđe granicu da će "pravi" Roff prijaviti gubitak isprava.

Splitska je policija potom od Interpola u Moskvi i Varšavi tražila provjeru identiteta. Rusi su im odgovorili da je putovnica na ime Aleksandr Roff, rođen 2. siječnja 1968. godine, izdana 25. rujna 2018. i vrijedi do 2028. godine, kao i da navedena osoba nije evidentirana u njihovim kaznenim i policijskim evidencijama.

Rusi su odgovorili i da je Frantsuz rođen kao Sergey Mischenko i da je u kolovozu 2010. godine formalno promijenio podatke u Arkady Frantsuz. Pod tim je imenom živio sedam godina, da bi sredinom listopada 2017. ponovno promijenio podatke i postao Aleksandr Roff.

Iz Varšave su, s obzirom na pronađeni vjenčani list, odgovorili splitskoj policiji da oni imaju zabilježenu osobu imena Arkady Frantsuz kao supruga izvjesne Malgorzate Beate Grzeszczak (44), državljanke Poljske.

Nakon tih izvješća malo je kome bilo jasno što se zbiva i tko je uhićena osoba. Uzeli su njegove otiske prstiju i poslali ih na provjeru u Moskvu. Ovi su, što je vrlo neobično za ovakvu suradnju, nakon samo nekoliko dana potvrdili da otisci pripadaju osobi imena Sergey Mischenko i da je on nekoliko puta mijenjao osobne podatke te da se sad vodi kao Aleksandr Roff.

Istražitelji su opet ispitali uhićenog, koji je "okrenuo ploču": sad je rekao da je on zaista Aleksandr Roff, da su pronađeni dokumenti autentični, a ne krivotvoreni. Rekao je i da već više godina bježi jer da nije htio ići u vojsku tijekom "čečenskog rata" pa je zato progonjen.

Dezerter, ma nemojte...

Kazao je i da mu je rođeno ime Sergey Mischenko, da se vjenčao Poljakinjom nakon promjene imena u Arkady Frantsuz, kao i da je krajem 2017. godine legalno ponovno promijenio ime, i to u Aleksandr Roff i zakonito dobio dokumente i kartice u Rusiji, piše Slobodna Dalmacija. Dakle, od istih onih vlasti od kojih navodno bježi i koje ga "proganjaju" kao dezertera. Čudno, zar ne?

Promjenu priče tumačio je prvotnim strahom da će biti vraćen u Grčku ako otkrije da tamo ima azil. Računao je da će biti zadržan ako kaže da su isprave krivotvorene i da želi azil u našoj zemlji. Napomenuo je i da nije kriminalac te da želi živjeti mirnim životom.

- Mogu potvrditi da je nad mojim klijentom ukinut istražni zatvor i da je, po mojim informacijama, obustavljen kazneni postupak, odnosno da je odbačena kaznena prijava. Vraćeni su mu dokumenti i mobitel - komentirao je odvjetnik Jadran Franceschi.

S obzirom na službene dopise ruskih vlasti koje su ustvrdile da otisci uistinu pripadaju osobi imena Aleksandr Roff, kao i dokumenti koji su izdani, odnosno fotografije u njima, nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu nije preostalo ništa drugo nego odbaciti kaznenu prijavu. Rusu je i krajem studenoga prošle godine ukinut istražni zatvor te je pušten na slobodu.

A tko je on uistinu, što je radio ili trebao raditi u Hrvatskoj, teško da će domaći organi gonjenja ikad sa sigurnošću utvrditi koliko god su se to trudili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 14:42