INICIJATIVA OPORBE

Ministar Vili Beroš ‘preživio‘ glasovanje u Saboru, zanimljivo je tko je bio suzdržan...

Vlada je poručila kako nema osnove da se Berošu izglasa nepovjerenje te Saboru predložila da odbije predloženu odluku
Vili Beroš
 Damjan Tadic/Cropix

Zastupnici u Hrvatskom saboru u srijedu su glasali o prijedlogu 41 oporbenog zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu iskaže nepovjerenje zbog nagomilanih problema i dugova u zdravstvenom sustavu te nepostojanja učinkovitog i transparentnog sustava cijepljenja.

Ministar VIli Beroš za jedan glas spasio se od opoziva. Ukupno je glasalo 133 zastupnika, 75 je bilo protiv, 57 ih je bilo za, a Natalija Martinčević iz Reformista je bila suzdržana.

Ta informacija je posebno bitna zbog jučerašnjih riječi prvog čovjeka Reformista, Radimira Čačića, koji je jasno poručio Plenkoviću da njihova suradnja ovisi o tome kako će se HDZ odnositi prema Čehoku.

- To znači, svaki dodir HDZ-a s Čehokom i njegovim listama za nas znači prekid svakog razgovora - rekao je Čačić dan ranije nego što njegova zamjenica nije 'digla ruku' za ostanak Beroša.

Podsjetimo, oporba je kao problem navodila i izbjegavanje javne nabave, korupciju i krađu javnog novca u doba pandemije covida kako bi se pogodovalo bliskim osobama ministra zdravstva Beroša te stranačko kadroviranje u sustavu.


RANIJE OBJAVLJENO

Razlozi za opoziv svima su bili jasni - nagomilani dugovi u zdravstvu koji su doveli do toga da je bolnicama u jeku pandemije obustavljena isporuka lijekova. Uz to, ogromni su problemi sa sustavom cijepljenja, a postoje i indicije za pogodovanje pri izradi sustava cijepise.hr., rekao SDP-ov Peđa Grbin govoreći o motivima za pokretanje inicijative koju su potpisima podržali svi oporbeni klubovi, osim Hrvatskih suverenista, no, najavili su da će glasovati za opoziv ministra Beroša.

Grbin je prije glasanja o opozivu podsjetio na niz afera koje su se događale u zdravstvu - nefunkcioniranje platforme "cijepi se", cijepljenje preko reda, dodjeljivanje posla informatizacije zdravstva tvrtki koja se bavi cvijećem i poslova bivšim ministrima, te slučaj dr. Dijane Zadravec iz Klinike za tumore pročitavši transkript razgovora između Beroša i Zadravec.

Umjesto upravljanja zdravstvenim sustavom - imamo dugove, obustavu isporuka lijekova, nefunkcioniranje sustava cijepljenja, javne nabave po klijentelističkim i koruptivnim metodama, unutarstranačko kadroviranje, i zbog toga Beroš mora otići, zaključio Grbin.

"Zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva Viliju Berošu Hrvatska postaje nenormalna zemlja", ustvrdio je Grbin.

Vlada je odbila oporbene navode, poručila kako nema osnove da se Berošu izglasa nepovjerenje te Saboru predložila da odbije predloženu mu odluku o iskazivanju nepovjerenja. Oporbene primjedbe navedene na nepunih deset stranica, Vlada je odbila na njih 13. Naglasila je kako je zdravstveni sustav od pojave covida svjedočio okolnostima kakvih nije bilo od Domovinskog rata, ali je "ostao na nogama".

Vlada je odbacila oporbene navode o financiranju zdravstvenog sustava, organizaciji sustava cijepljenja, procesu javne nabave, kao i navode vezane za platformu za cijepljenje te nabavu savjetodavnih usluga. Smatra i kako bi se reformskim mjerama koje slijede trebala uspostaviti kvalitetnija, učinkovitija i fleksibilnija organizacijska struktura i upravljanje zdravstvenim sustavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:22