‘SAV TERET NA POLICIJI‘

Milanović se oglasio o navijačkom nasilju u Splitu, otkrio koga smatra krivcima: ‘Sve se moglo spriječiti‘

Milanović kaže da je ministar Božinović posvećen isključivo politikantstvu i kampanji, umjesto svom poslu, a odgovorna je i Vlada

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je danas na svojoj Facebook stranici sinoćnje nerede na Poljudu nakon završetka nogometne utakmice Hrvatskog kupa, u kojoj je Dinamo slavio rezultatom 1:0.

Nakon posljednjeg zvižduka suca, dio navijača Hajduka provalio je na teren u, kako se činilo, namjeri da se obračunaju s navijačima Dinama, no jake policijske snage su spriječile takav razvoj događaji, da bi se naknadno nasilje i obračun policije i navijača preselili na splitske ulice.

Milanović smatra da se ovakav razvoj događaja mogao spriječiti ili barem svesti na minimum, ali da je za to potrebno odgovorno i promišljeno vođenje s vrha MUP-a što je, po njemu, nemoguće zbog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Predsjednikovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Nogometni stadioni, kao i sva sportska borilišta, moraju biti slobodni od nasilja i nereda, sigurni za sve ljude koji dolaze navijati, bodriti i slaviti pobjede. Hrvatska policija, uvjeren sam, ima sposobnost, iskustvo i ljude koji to mogu osigurati, što je i dokazala puno puta do sada pravovremenim i profesionalnim postupanjima. Jučerašnje nasilje i neredi u Splitu nakon utakmice, i to najvećim dijelom ispred i oko stadiona, sigurno su se mogli izbjeći ili barem svesti na minimum da je politički vrh Ministarstva unutarnjih poslova bio odgovorniji prema hrvatskim građanima i spremniji za djelovanje prema nasilnicima. Hrvatska policija u ovakvim situacijama može uspješno obavljati svoj težak posao samo uz odgovorno i promišljeno vođenje s vrha MUP-a. A to nije moguće sve dok je Davor Božinović posvećen isključivo politikantstvu i kampanji, umjesto svom poslu. Huliganizmom i nasiljem na sportskim terenima ne može se baviti samo hrvatska policija, to je posao i odgovornost Vlade i Andreja Plenkovića. Hrvatski navijači i građani žrtve su nebrige i nesposobnosti aktualne Plenkovićeve vlasti koja nije ni pokušala trajno riješiti problem nasilja na stadionima, već je uvijek sav teret padao na leđa hrvatske policije", naveo je Milanović.

Davor Božinović ranije je izvijestio da su u neredima nakon nogometnog derbija u srijedu između Hajduka i Dinama na splitskom Poljudu privedene ukupno 54 osobe, ozlijeđena su tri policajca, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Božinović je precizirao da su dvojica policajaca teže ozlijeđena, a jedan je pušten kući.

‘‘Niti jedan iskreni ljubitelj sporta nikako ne može biti zadovoljan s onim što se sinoć dogodilo. Dapače, ne smije biti razumijevanja za nasilje i vandalizam. Zbog nekolicine ljudi, svi ostali sudionici utakmice, igrači, sportski djelatnici, ali i navijači pretrpjeli su strah i ugrozu, ali to se neće dozvoliti‘‘, istaknuo je Božinović.

Glasajte u anketi:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 20:14