PORUKA S PANTOVČAKA

Milanović se oglasio o izboru novog šefa DORH-a: Nije spomenuo ni jedno ime, ali je jasno na koga misli

Lani je predsjednik Milanović za suca Turudića rekao kako je proizvod HDZ-a i ‘politička propalica koja je sudila konjokradicama i švercerima duhana‘

Predsjednik RH Zoran Milanović 

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Nakon što je Državnoodvjetničko vijeće jutros objavilo da su se na natječaj za novog glavnog državnog odvjetnika javili zagrebački odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutni zamjenik glavne državne odvjenice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić, predsjednik države Zoran Milanović poručio je kako bi "povezanost glavnog državnog odvjetnika s politikom i stranačkim interesima značila kršenje samostalnosti i neovisnosti DORH-a".

- Prema Ustavu RH, članku 125., "Državno odvjetništvo je samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i prava". Takav ustavni položaj i zadaća Državnog odvjetništva, zajedno s ustavnom dužnošću koju imam kao Predsjednik Republike - a to je briga za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti - razlozi su zbog kojih držim potrebnim ukazati na veliku važnost izbora i imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika RH. Ne ulazeći u proceduru izbora i imenovanja glavnog državnog odvjetnika - koja je propisana Ustavom i koja će, vjerujem, biti poštovana - dužnost mi je upozoriti: DORH svoj ustavni položaj i zadaću može cjelovito ispuniti samo ako se na tu dužnost imenuje osobu koja je, naglašavam, politički i stranački posve neovisna, dokazano stručna i kvalificirana te neokaljanog profesionalnog i osobnog ugleda - stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Stoga bi, nastavlja Milanović, svaka (današnja ili ranija) povezanost glavnog državnog odvjetnika s politikom i stranačkim interesima značila opasno kršenje samostalnosti i neovisnosti DORH-a što bi nedvojbeno otvorilo i sumnju u buduća postupanja te institucije.

- Jer, glavni državni odvjetnik mora imati slobodne ruke za bespoštednu borbu protiv kriminala, korupcije i zlouporabe javnog novca bez obzira tko bio počinitelj, ali mora imati i hrabrosti - što je jednako važno - oduprijeti se svakom utjecaju i pritisku bez obzira od koga dolazio - poručuje Milanović.

Iako predsjednik države u svom priopćenju nije spomenuo ime niti jednog od četiri kandidata za novog čelnika DORH-a, važno je napomenuti kako se Milanović prošle godine brutalno obrušio na suca Turudića poručivši kako je on proizvod HDZ-a.

U proljeće 2023. predsjednik Milanović rekao je da je Turudić s Općinskog suda u Virovitici do Županijskog suda u Zagrebu došao uz pomoć HDZ-a.

- Turudić je politička propalica koji je sudio konjokradicama i švercerima duhana pa je preko HDZ-a došao na najkompleksniji sud u Hrvatskoj bez ikakvih preporuka. Tko ga je doveo? Doveo ga je HDZ. Kakve je on imao reference kao sudac? - rekao je Milanović.

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić uzvratio je poručivši kako je riječ o "čistom napadu ad hominem".

- Milanović ima veliki i nerješiv problem što nikada nije bio sudac i što nije bio sudionik Domovinskog rata, već je u to vrijeme bio u Azerbajdžanu gdje je zarađivao novac. Milanovićev moralni integritet jako upitan kada napada na takav način - poručio je sudac Turudić predsjedniku Milanoviću u travnju 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:13