IMENOVANJE ŠEFA SOA-a

Milanović objavio da će potpisati važnu odluku, nije propustio ‘bocnuti‘ Plenkovića: ‘Dobro što je opet svjestan...‘

Predsjednik Milanović potpisat će Rješenje o imenovanju Daniela Markića vršiteljem dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije
 Josko Ponos/Cropix

Nakon što je premijer Andrej Plenković izvijestio na početku sjednice Vlade da je uputio predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću prijedlog za privremeno produljenje mandata aktualnom ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije Danijelu Markiću, kojem mandat istječe 5. svibnja, stiglo je priopćenje s Pantovčaka u kojem se kaže da će predsjednik Milanović potpisati Rješenje o imenovanju Daniela Markića vršiteljem dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Markić će dužnost vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e obnašati od 6. svibnja do imenovanja ravnatelja, a najduže na rok od dva mjeseca, ističe se u priopćenju Ureda predsjednika. Milanović u priopćenju Plenkovića naziva tehničkim premijerom i kaže da je pohvalno to što je ‘svoje postupanje vratio u ustavne okvire‘.

image

Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas Rješenje o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije kojim se Daniel Markić imenuje vršiteljem dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije s danom 6. svibnja 2024., do imenovanja ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca.

Predsjednik Republike predložio je predsjedniku Vlade RH još 11. ožujka 2024. imenovanje Daniela Markića vršiteljem dužnosti ravnatelja SOA-e do imenovanja novog ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca. Imajući u vidu najavu raspuštanja Hrvatskog sabora, Predsjednik Republike upozorio je već tada predsjednika Vlade RH kako je izgledno da će mandat ravnatelja SOA-e završiti u trenutku kada vrlo vjerojatno još neće biti formirana nova Vlada RH te se zbog toga neće moći provesti ni zakonska procedura imenovanja ravnatelja SOA-e.

S obzirom da još nije formirana nova Vlada RH, a ravnatelju SOA-e Danielu Markiću 5. svibnja 2024. završava mandat na toj dužnosti, prijedlog Predsjednika Republike da se Daniela Markića imenuje za vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e pokazao se sada kao jedino racionalno i odgovorno rješenje. Iako je Rješenje o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e moglo i trebalo biti doneseno još u ožujku, odluku danas tehničkog predsjednika Vlade RH da prihvati njegov raniji prijedlog, Predsjednik Republike smatra jedinom mogućom i ispravnom odlukom.

Isto tako, dobro je pa i pohvalno što je tehnički predsjednik Vlade RH svoje postupanje vratio u ustavne okvire te što je opet svjestan da mora surađivati s Predsjednikom Republike kako to propisuju hrvatski Ustav i zakoni, priopćeno je s Pantovčaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:31