VREMENSKA PROGNOZA

Mali Vakula izradio veliku prognozu svibanj: ‘Svi smo pohrlili vidjeti što se događa, jedan tjedan mi je upao u oči‘

Pogled na sinoptičke karte za idući tjedan obećava još dan-dva mira, ali više ne toliko idilično vrijeme kao ovo sutrašnje...

Ivan Šolić, Mali Vakula

 Paun Paunovic/Cropix

"Zračna opasnost" od izraženijih proljetnih nestabilnosti uobičajenih za ovo razdoblje godine koje su nas pratile od poslijepodnevnih sati praznika rada pa do danas je, na opće oduševljenje dalmatinskog puka, prošla i meteoalarm konačno odlazi na (zasluženi) odmor, objašnjava ‘Mali Vakula‘, Ivan Šolić za Slobodnu Dalmaciju.

Vrijednost tlaka zraka u Splitu će sutra biti "školskih" 1016 hPa, a maksimalna temperatura zraka do ugodnih, proljetnih 23 celzijusa, što je izvrsno za izlet u prirodu i sve vrste rekreacije. Niske naoblake u Splitu sutra neće biti, srednje naoblake tek statistički, dok će visoke biti, ali nedovoljno da u opisu vremena za sutrašnji dan ne stavimo- pretežno sunčano i nedjelji, unaprijed, damo čistu peticu za prilike u atmosferi!

Uz obalu za sutra, nakon što smo dobro proučili meteorološke karte, možemo slobodno reći da nema opasnosti od oborina, dok bi se u poslijepodnevnim satima u dijelu Zagore vertikalno moglo razviti naoblaka i nekoliko minuta pljusnuti, za što je najveća vjerojatnost uz granicu s BiH. Vrijednosti vjetra za sutra su takve da je šteta trošiti dragocjene retke kartice teksta na isti. Biometeorološke prilike za sutra odlične i prava bi šteta bila ne iskoristiti ovaj atmosferski "poklon" i napraviti repeticije praznika rada...

image

Akumulirana koliČina oborina do 14. svibnja

Meteociel/

Vremenska prognoza za sljedeći tjedan

Pogled na sinoptičke karte za idući tjedan obećava još dan-dva mira, ali više ne toliko idilično vrijeme kao ovo sutrašnje jer oblaka će bivati sve više i više, a zapuhat će i zapadnjak i jugo koje bi utorak moglo "dignuti" meteoalarm s godišnjeg odmora. Od sredine tjedna, čini se sve nestabilnije, a od srijede i uz povremene oborine, koje bi u srijedu predvečer ponovno mogle biti i obilnije na našem području.

"Da nismo škrti na (meteo) epitetima pokazali smo vam na početku teksta nahvalivši nadolazeću nedjelju, dok je drugoj polovici idućeg tjedna teško dodijeliti neki epitet", govori Mali Vakula. (Uz pretpostavku da se ovakve projekcije vremena zadrže, naravno). Naoblake, u utorak južine, a od srijede i oborina (sve češće i konkretnijih) u Dalmaciji u nadolazećem tjednu nedostajati. Uz sve nabrojano, biometeorološke prilike će biti sve nepovoljnije, naročito u utorak (južina). Temperature u drugom dijelu tjedna, u odnosu na njegov početak, u padu pa će biti ugodno i svježije.

image

Ciklonalna aktivnost sredinom iduĆeg tjedna pokvarit će vrijeme u Dalmaciji

Meteociel/

Mjesečna prognoza za svibanj

Prošli tjedan, sjetit ćete se, analizirali smo dugoročnu prognozu Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena iz Readinga. U međuvremenu, model se ažurirao, a mi smo pohrlili vidjeti ima li kakvih novosti na dugoročnim prognostičkim kartama?

ECMWF je dosljedan u svom dugoročnom "razmišljanju", u razdoblju od 6.-13. svibnja temperature zraka će biti u okviru višegodišnjeg prosjeka i nema signala za njihova negativna ili pozitivna odstupanja i to će se vjerojatno tako sve i odviti. U razdoblju od 13.-20. svibnja ECMWF signalizira manja pozitivna odstupanja temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka iz čega možemo zaključiti da ni u tom razdoblju ne treba očekivati temperaturni "boom", dok nešto veća pozitivna odstupanja model "crta" u zadnjoj dekadi svibnja.

Kada je pak o oborinama riječ, u nastavku svibnja dugoročne prognoze signaliziraju prosječno kišovit svibanj pa do nekih 10-ak posto kišovitiji od prosjeka u Dalmaciji. Dobra je vijest što dugoročne prognoze ne signaliziraju, u ovom trenutku, nikakve ozbiljnije anomalije u svibnju, bilo da je riječ o temperaturama ili oborinama. Na temelju kratkoročne prognoze i ove dugoročne, sve polako ide u tom smjeru da će svibanj 2024. biti malo topliji od višegodišnjeg prosjeka, ali opet u nekakvim razumnim okvirima. Hoće li i kratkoročne prognoze "pratiti" dugoročne u njihovoj ideji, čitajte u idućim danima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 16:46