SKUPA REHABILITACIJA

Magdalena bi uskoro mogla učiniti svoje prve samostalne korake. Ali za to joj treba vaša pomoć!

Rođena je prerano, u 32. tjednu trudnoće. Već u inkubatoru doživjela je moždani udar, s pet mjeseci počeli su i epileptični napadi

Magdalena Štimac

 Jl Urednici/

Magdalena Štimac (23) iz Broda na Kupi u ovim trenucima u zagrebačkoj Poliklinici Glavić uči hodati uz pomoć robota, u četvrtom je tjednu dvanaestotjedne terapije. Sretna je jer se vidi napredak, a sretni su i ponosni roditelji Zdravko i Tea Štimac. Nadaju se da će njihova kći uskoro odbaciti štake i samostalno učiniti desetak koraka, što bi za nju bio ogroman iskorak. Ipak, postoji problem. Neurorobotska rehabilitacija je skupa te zasad imaju pokriveno tek sedam tjedana, odnosno za to su prikupili oko 7200 eura, a još toliko nedostaje kako bi se uspješno okončala.

image

Magdalena Štimac

Jl Urednici/

- Krenuli smo prvi put na ovaj tip rehabilitacije 2020. godine, međutim na pola nas je prekinuo zagrebački potres, a onda su uslijedile dvije godine korone. Nismo mogli nastaviti gdje smo stali, jer je prošlo puno vremena, te smo morali cijeli proces započeti iznova. Jako je dobro krenulo, međutim nemamo sredstava da sami financijski izguramo rehabilitaciju do kraja. Napominjem da smo i prvi put to učinili uz značajnu pomoć donatora, a nemamo izbora nego i sada zamoliti dobre ljude da nam pomognu - rekla nam je Magdalenina majka Tea Štimac.

image

Magdalena Štimac sa svojom obitelji

Robert Fajt/Cropix/Cropix

Magdalena od rođenja boluje od cerebralne paralize i epilepsije, te je od kolijevke ovisna o tuđoj pomoći zbog motoričnih smetnji. Rođena je prerano, u 32. tjednu trudnoće. Već u inkubatoru doživjela je moždani udar, s pet mjeseci počeli su i epileptični napadi, dijagnosticirana joj je cerebralna paraliza i epilepsija, a točno tada počela je i borba roditelja da Magdaleni olakšaju svakodnevicu.

S dvije i pol godine bila je na liječenju u Njemačkoj, u Zagrebu su joj operirali kukove, a s tri godine je uz pomoć razboja uspjela prohodati. Unatoč lakšim intelektualnim teškoćama, uspjela je završiti osnovnu školu prema prilagođenom programu, a intenzivnim vježbama prohodala je uz pomoć pomagala, hodalice.

image

Magdalena Štimac

Robert Fajt/Cropix/Cropix

- Magdalena će ostati poslije nas i željeli bismo joj olakšati ostatak života, pomoći joj da samostalno prohoda, a uz pomoć robotske neurorehabilitacije to je moguće. Dobro napreduje, nadamo se da ćemo skupiti novac da se terapija uspješno privede kraju - kažu roditelji.

Ako želite, donacijama možete pripomoći uplatama na zaštićeni Magdalenin račun otvoren kod Erste banke - IBAN HR2424020063103454456; SWIFT/BIC ESBCHR22

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:57