BADNJAK U SPLITU

‘Lijepo je ovo, iako bih radije da mogu doma skuhati! Zamisli da sam ga kupila za 300 kn, bila bi gladna cijeli mjesec‘

Uz brojne volontere te učenike sedam splitskih srednjih škola ali i štićenika Udruge Lastavica, brzo su “planuli” pjati s bakalarom

Badnjak u Splitu

 Saša Burić/cropix/

- Napokon, napokon se opet družimo, i jedemo ovaj slasni bakalar. Svaka čast ti našim kuvarima, baš je dobro, ukusno – kratko, bez previše mudrovanja zbori Marta, splitska umirovljenica, koja je kao i brojni Splićani došla na Badnjak kušati onaj tradicionalni bakalar, koji grad Split daruje svojim građanima.

A kako je vražja pandemija sve tradicije “pošemerila”, s veseljem su Splićani, redom starija populacija, dočekala povratak manifestacije “Splitu s ljubavlju”!, piše Slobodna Dalmacija.

image

Splitu s ljubavlju, manifestacija podjele 5000 porcija bakalara gradjanima na splitskoj Peskariji, na fotografiji gradonačelnik Ivica Puljak

Sasa Buric/Cropix

Te se točno u podne, ovog puta na Peškariji, podijelilo pet tisuća porcija slasne delicije, koja uvijek znači blagdansko vrijeme, uvod u svima nama najdraže druženje s obitelji.

I sve naravno starta s bakalarom na Badnjak!

- Hvala tim našim političarima koji se sjete i nas penzića. Lipo je ovo, iako bi radije da mogu i ja doma skuhati bakalar. No šinjorina moja, skupo je to za nas stare. Daju mi 1800 kuna penzije, mizerije s kojon ni struju više ne mogu platit. Štediš, štediš no nemam više kud i šta ušparat. I sad zamisli da sam kupila bakalar od 300 kuna, pa bila bi gladna cili misec – iskreno je otvorila dušu Vera 83-godišnja umirovljenica.

image

Ivica Puljak i župan Blaženko Boban

Sasa Buric/Cropix
image

Manifestacija podjele bakalara

Sasa Buric/Cropix
image

Manifestacija podjele bakalara

Sasa Buric/Cropix

Radila je u onoj famoznoj, legendarnoj "Jugoplastici", bila je i šefica krojačnice, no sada umirovljeničke dane – preživljava.

Nažalost, kao i većina njenih vršnjaka s malim mirovinama, pa ih itekako raduju i božićnice, podjele bakalara, sve što im može na bilo koji način “zakrpati” ionako “(pre)tanki” kućni budžet.

I teško im je u javnosti pričati o svojim problemima, ne žele s imenom i prezimenom u dragu im "Slobodnu", sada ogorčeni na svoju sudbinu osoba koje imaju puni radni staž, no mirovine nisu dostatne ni za osnovne životne potrebe.

- Dođen ti ja moja šinjorina ovdi malo uživat i u mirisu bakalara. Dok je moja sada pokojna bila živa, cila kuća je mirisala na bakalar i fritule. Sad sam sam, dica po svitu - sa suzama, sjetom u očima kazuje nam Ivan, broji 75-godina u životnom kalendaru, dite je “škvera”, cijeli radni vijek je tamo na navozima “otukao”.

- Drago nam je što i ovom gestom donosimo barem mali dašak blagdana našim građanima – koncizan je gradonačelnik Splita Ivica Puljak, koji je sa suradnicima dijelio porcije mirisnog bakalara, dogradonačelnikom Antoniom Kuzmanićem i predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Domazetom, koji su pohvalili ukusno jelo.

Ruku je dao i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, sa svojim suradnicima, pročelnicom za turizam i ugostiteljstvo Mateom Dorčić te predsjednikom Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Matom Šimundićem.

- Veselje je ovo za sve nas. I svima od srca čestit Božić i uspješnu Novu godinu želim. Hvala učenicima splitskih srednjih škola koji su nam pomogli u podjeli kao i kuharima ŠKMER-a u odličnoj organizaciji - pridružio se Boban željama, spretno dodajući Splićanima porcije bakalara, onog “jušnog” na brujet, te uspijevajući proćakulati sa svakim od njih.

A umješno su Splićanima, koji su željeli na Badnjak degustirati bakalar iz "velike teće", porcije dodavale i tri dame: saborska zastupnica Marijana Puljak, te čelnice Turističkih zajednica, Ivana Vladović Splitsko-dalmatinske županije i Alijana Vukšić Grada Splita.

Inače, manifestaciju “Splitu s ljubavlju” organiziraju Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Turistička zajednica grada Splita i Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija ŠKMER.

Upravo ovi potonji su najzaslužniji za spremanje 5000 porcija bakalara, piše Slobodna.

- Pet dana smo oko pripreme, "močili" smo 250 kilograma norveškog bakalara. A jutros 4 sata sve to kuhali. Na 40 litara maslinovog ulja stavili 200 kilograma kapule, 500 kg krumpira, 100 litara pelata, 8 kg konšerve, 15 kg začina i 25 litara bijelog vina uz 100 kg slanutka – referira nam chef Željko Neven Bremec, alfa i omega ŠKMER-a

On je zajedno s 28 kuhara predvođenih: Marijom Lulić, Petrom Vlakom, Dragutinom Mandićem i Josipom Vrsalovićem, spremio pet tisuća porcija u onoj velikoj “škverskoj” teći, koju su radnici Brodosplita prije par godina napravili baš za ovakve prigode.

Uz brojne volontere te učenike sedam splitskih srednjih škola ali i štićenika Udruge Lastavica, brzo su “planuli” pjati s bakalarom, koje je dijelila politička lepeza grada Splita, a sve uz pjesmu moćnih glasova članova Zbora Brodosplit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:18