RIHARD PERINOVIĆ

Liječnik nakon godina rada u Hitnoj: ‘Jednom su nas nazvali oko dva ujutro, bila mi je to jedna od najtežih noći...‘

Unatoč teškim pričama, Perinović pamti i one lijepe, poput uspješne reanimacije 19-godišnjeg mladića

Hitna pomoć, ilustrativna fotografija

 Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Jučer je obilježen Nacionalni dan Hitne medicinske službe. Vozilima je u Staru Gradišku stiglo oko 35 potpuno opremljenih timova HMS-a iz cijele Hrvatske kako bi prezentirali tehnike reanimacije i ostale vještine kojima raspolažu.

Za Danas.hr je o svojoj 43 godine dugoj karijeri u Hitnoj govorio liječnik Rihard Perinović (67). Radi dio radnog vremena i nakon što se umirovio pa i dalje spašava živote.

- Možda je najstresniji onaj dio što se tiče prometnih nesreća. Neke od tih situacija ne možete zaboraviti ni da živite tristo godina, rekao je Perinović, kojeg zovu ‘dobra duša požeške hitne‘.

Kaže da se sjeća svojih intervencija, a neke su mu posebno ostale u pamćenju.

- Najupečatljivija je bila kad smo oko dva ili tri sata ujutro dobili dojavu o prometnoj nesreći u kojoj, nažalost, nismo mogli ništa konkretno napraviti. Poginule su dvije mlade djevojčice od oko 15 godina. To su one smrti u kojima pogibaju mladi, zdravi ljudi. Kad smo se vratili s intervencije, jednu smo 45-godišnju ženu reanimirali 45 minuta, ali bezuspješno. Ta mi je noć bila jedna od najtežih, ispričao je Perinović.

Teško je bilo i za vrijeme pandemije koronavirusa, kada su morali raditi pod posebnim uvjetima. Oblačili su se za intervencije i po deset minuta, a zaštitna odijela su morali nositi i na +35 stupnjeva.

Unatoč teškim pričama, Perinović pamti i one lijepe, poput uspješne reanimacije 19-godišnjeg mladića iz BiH koji je imao rijetku bolest.

- Bio je ovdje na privremenom radu i srušio se na građevini. Uspješno smo ga reanimirali, bio je hospitaliziran. Imao je rijetku bolest u kojoj se razviju smrtonosne aritmije. Došao je s majkom nakon otprilike pet mjeseci i upoznao nas je, prisjeća se Perinović za Danas.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:40