VERBALNI NAPADI

Liječnici traže postupanje MUP-a: ‘Hoće li prosvjednici biti kažnjeni jer su nam prijetili?‘

Traže informaciju o postupanju MUP-a spram pojedinaca koji su na prosvjedu u Bjelovaru vrijeđali i prijetili jednoj liječnici.

Prosvjed u Bjelovaru

 Facebook

Hrvatska liječnička komora prošli tjedan zatražila je od Ministarstva unutarnjih poslova informaciju o postupanju MUP-a spram pojedinaca koji su na prosvjedu u Bjelovaru vrijeđali i prijetili jednoj liječnici. Podsjećaju kako je ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije u Bjelovaru 9. prosinca održan antivakserski prosvjed na kojem je snimljen i videozapis, koji je objavljen na Facebooku.

Iz videozapisa se vidi kako dio prosvjednika vrijeđa liječnicu zaposlenu u lokalnoj podružnici HZJZ-a, kako joj prijete, unose joj se u lice te pozivaju na nasilje.

Ističu kako ovo nije prvi takav slučaj i da je sličnih verbalnih napada i prijetnji spram liječnika bilo i ranije. Stoga Hrvatska liječnička komora traži od MUP-a informaciju o tome kako su okvalificirali ovo protuzakonito ponašanje prosvjednika te hoće li po završetku kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznenu prijavu.

image

Plakati na koje upozorava HLK

image

Plakati na koje upozorava HLK

Također, HLK ima saznanja da su se u više hrvatskih gradova, u blizini zdravstvenih ustanova, pojavili plakati koji sadrže prijetnje liječnicima i medicinskim sestrama da će im biti suđeno i da će „odgovarati“ zbog provođenja cijepljenja protiv covid-19.

Komora ove plakate smatra nedopustivim, očitim činom pritiska, uznemiravanja i poticanja na nasilje i mržnju prema zdravstvenim radnicima te poziva policiju i državno odvjetništvo da procijene postoji li u njima elemenata kaznenih djela, kako bi se izbjegla daljnja radikalizacija te moguće nasilje spram zdravstvenih radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:57