BEROŠ ZA JUTARNJI

‘Krizni plan funkcionira. Imamo ga još od proljeća, a sad ga samo prilagođavamo‘

Svi kojima je potrebna skrb, bez obzira na to radi li se o pacijentima pozitivnima na covid ili ne, dobit će je, tvrdi ministar
Vili Beroš
 Damjan Tadić/Cropix

Posljednjih dana Ministarstvo zdravstva i vi kao ministar dobivate brojne kritike varaždinskog župana Radimira Čačića da niste omogućili dovoljan broj respiratora i da je lokalna bolnica u kolapsu.

- Upoznat sam u potpunosti sa situacijom u svim regijama Hrvatske, pa tako i u Varaždinskoj županiji. Čim mi je kolega Čačić signalizirao mogući problem s respiratorima, odmah sam reagirao i poduzeo sve poteze kako bi što prije riješili situaciju. Dosad je osigurano tri respiratora i pet monitora za praćenje vitalnih funkcija varaždinskoj bolnici. Također, iz KBC-a Zagreb je privremeno raspoređeno osam medicinskih sestara na rad u OB Varaždin, a tijekom par dana bit će raspoređene još dodatno dvije medicinske sestre.

Zadnji podaci govore o 1598 pacijenata u bolnici, od čega ih je 178 na respiratoru. Evidentno je da će broj hospitalizacija, s obzirom na brojke, još rasti. Jesmo li blizu točke kada zdravstveni sustav više neće moći primati pacijente?

- Zdravstveni sustav je stabilan, krizni plan za bolnice funkcionira te provodimo pružanje zdravstvene skrbi svim pacijentima na svim razinama zdravstvenog sustava. Vidio sam neke komentare kako smo u zadnji čas krenuli s pripremama za drugi val. Naravno da to nije istina, jer planove kako organizirati bolnički sustav imamo još od proljeća. Sada ga samo prilagođavamo novonastalim situacijama i usklađujemo s potrebama.

Što govore procjene Vlade, koliko pacijenata sustav može zbrinuti s obzirom na broj raspoloživih kreveta, respiratora i medicinskog kadra?

- Naš bolnički sustav može i zbrinut će sve pacijente kojima bude potrebna medicinska pomoć i zdravstvena skrb i zato stalno organizaciju podešavamo potrebama. Imamo primarni covid-centar u KB-u Dubrava u Zagrebu, kao što su organizirani bolnički kapaciteti i u drugim gradovima u Hrvatskoj.

Ostali kapaciteti organizirani su za rad s drugim pacijentima kojima su potrebne medicinske usluge, posebno onima s težim dijagnozama. Ono što je najvažnije, liječnici i medicinske sestre, kao i sve drugo medicinsko osoblje raspoređuju se u cijeloj zemlji prema potrebama i tako će ostati.

Kakvo je stanje s covid-bolnicom KB Dubrava, s obzirom na negodovanje dijela kadra? Ima li kakvih novosti oko istrage vezano za događaj od subote i namjernog gašenja struje?

- Nedavni događaji jasno potvrđuju opravdanost postavljanja novog vodstva u KB-u Dubrava. Nadležne službe se obaviještene i pojačan je nadzor u bolnici svih vitalnih dijelova. Moram napomenuti kako sam duboko potresen i samom pomisli da bi netko učinio takvo što namjerno i najoštrije osuđujem takav nehumani čin. U KB-u Dubrava uvijek će se naći dodatni krevet, medicinska oprema i osoblje, ali - nema više mjesta diverzijama, pojedinačnim interesima i politikantstvu.

Koliko nas hospitaliziranih dijeli od trenutka kada će se pacijenti hospitalizirati u Areni i u šatorima pred KB-om Dubrava?

- Sve će ovisiti o broju pacijenata čije će zdravstveno stanje zahtijevati bolnički smještaj. Za sada se svi smještaju u KB-u Dubrava uz napomenu da se kapaciteti i dijelom prazne, jer dio bolesnika ne traži daljnju hospitalizaciju. Šatori i Arena su pripravni.

Koje su trenutno najkritičnije bolnice u Hrvatskoj?

- Stanje u bolnicama na sjeveru zemlje, u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji je dosta napregnuto, ali i tamo se povlače potezi da se odgovori svim potrebama. Nikome u Hrvatskoj u javnom zdravstvenom sustavu nije lako.

Koji je točan broj respiratora kojima raspolažemo?

- Na razini 33 akutne bolnice u Hrvatskoj, brojimo 867 respiratora. Kada se uzme u obzir cjelokupni sustav zdravstva, dolazimo do brojke od 1168 respiratora od čega je 945 invazivnih i 223 neinvazivnih. Oni su raspoređeni po državi. Hrvatska na 100.000 stanovnika ima jednak broj respiratora kao i razvijenije zemlje. Ministarstvo je financiralo dva respiratora za "Fran Mihaljević" i šest uređaja za ventilaciju za KBC Zagreb. Preko Europske komisije aplicirali smo za još 167 respiratora koji trebaju doći krajem godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:22