DRUGO IZDANJE

Knjiga ‘Diplomatski pečat‘ predstavljena u NSK u okviru Tjedna Sveučilišta u Zagrebu

Svečana promocija započela je čitanjem nekoliko ulomaka iz knjige u interpretaciji Željka Tomca, nakon čega su uslijedili pozdravni govori

Promocija knjige Diplomatski pečat

 Sveučilište U Zagrebu/

Drugo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje knjige ‘Diplomatski pečat – sasvim osobno‘, svečano je, u okviru Tjedna Sveučilišta u Zagrebu, predstavljeno danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Riječ je o knjizi urednika Gorana Bandova, Jelena Perlete i Ivane Petrović ​sastavljenoj od stotinjak kratkih diplomatskih mikromemorija koje govore o različitim razgovorima i anegdotama vezanima uz najznačajnije vanjskopolitičke događaje u Republici Hrvatskoj u zadnjih trideset godina. Izdavač knjige je Sveučilište u Zagrebu.

Drugo izdanje knjige Diplomatski pečat – sasvim osobno nudi novi i autentični izvorni doprinos znanosti i prakse međunarodnih odnosa, vanjske politike i suvremene svjetske i hrvatske diplomacije, posvećujući posebnu pažnju stvaranju hrvatske države, njezinoj međunarodnoj afirmaciji i obrani u Domovinskom ratu, međunarodnom priznanju te integracijama Hrvatske u zajednicu europskih naroda, institucija i vrijednosti, priopćeno je sa Sveučilišta u Zagrebu.

image

Promocija knjige Diplomatski pečat

Sveučilište U Zagrebu/

Svečana promocija započela je čitanjem nekoliko ulomaka iz knjige u interpretaciji Željka Tomca, nakon čega su uslijedili pozdravni govori rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića i predsjednika Hrvatskoga diplomatskoga kluba prof. dr. sc. dr. h. c. Emilija Marina. Istaknuvši kako drugo izdanje knjige Diplomatski pečat – sasvim osobno Sveučilište predstavlja u povodu svoje 355. obljetnice, rektor Lakušić posebno je naglasio kako je ono dodatno obogaćeno posebnim poglavljem u kojem se opisuje doprinos Sveučilišta u ostvarivanju ključnih međunarodnih ciljeva Republike Hrvatske te njegovoj ulozi u djelovanju hrvatske diplomacije.

Prisjetivši se nekih od najvažnijih trenutaka tijekom posljednjih 30 godina, rektor je rekao kako je Sveučilište u Zagrebu dalo neupitan doprinos stvaranju države, počevši od jasnoga odgovora na izvanredne okolnosti ratnoga stanja, do korištenja znanja i obrazovanja za potrebe hrvatskoga društva u mirnodopskim uvjetima. „Upravo to i jest glavna misao vodilja Sveučilišta – da svojim sveukupnim habitusom u znanstvenom, kulturnom, umjetničkom, vjerskom, ekonomskom, političkom i inom korpusu bude kreator i korektiv razvoja društva u cjelini.“

Skupu se potom obratio prof. dr. sc. dr. h. c. Emilio Marin koji je zahvalio autorima i urednicima knjige te se osvrnuo na nove elemente drugoga izdanja knjige. „Knjiga Diplomatski pečat donosi prožimanje sjećanja na najvažnije momente vezane uz događanja i djelovanje hrvatske diplomacije, objedinjujući aktere tih događanja, počevši od onih iz visoke politike, vanjskopolitičkih dužnosnika te diplomata, u prvom redu veleposlanika i generalnih konzula.“

Također, istaknuo je dobru suradnju između Hrvatskoga diplomatskoga kluba i Sveučilišta u Zagrebu, posebno se prisjetivši koncerta koji su zajednički organizirali u povodu obilježavanja 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, a koji je održan u novoj zgradi Sveučilišta u SEECEL-u.

image

Promocija knjige Diplomatski pečat

Sveučilište U Zagrebu/

Nazočnima u NSK potom su se obratili urednici knjige koji su zahvalili svima koji su im pomogli u pripremi knjige. „Zahvaljujemo autorima mikromemorija u knjizi na njihovim sjećanjima – bez vas danas ne bismo bili ovdje. Zahvaljujemo čitateljima jer pokazujete da imate snažnu želju da saznate nešto novo o hrvatskoj diplomatskoj povijesti i presudnim momentima koji su obilježili najvažnija zbivanja vezana uz našu zemlju, posebno ona koja pokazuju na koji se naša hrvatska diplomacija izborila za međunarodno priznanje i za međunarodno pozicioniranje. Mi smo desetljećima sanjali o našoj državi, a ova knjiga pokazuje kako smo taj san ostvarili.“, rekao je urednik knjige Goran Bandov.

Također, autori su posebno zahvalili bivšem rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. emer. Damiru Borasu i aktualnom rektoru prof. dr. sc. Stjepanu Lakušiću, te medijima koji su od samoga početka davali podršku ovom projektu. Također, prisjetili su svih autora mikromemorija u knjizi koji nažalost više nisu s nama. Na svečanoj promociji potom je novo izdanje knjige Diplomatski pečat – sasvim osobno predstavio prof. dr. sc. Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova i savjetnik predsjednika Vlade RH.

Prisjetivši se pojedinih prijelomnih trenutaka u hrvatskoj vanjskoj politici i diplomaciji, a u kojima je i sam aktivno sudjelovao, posebno je istaknuo ulogu akademske zajednice Sveučilišta u Zagrebu u ovim procesima.

„Iz akademske zajednice se regrutirao najveći broj diplomata i ljudi koji se bave vanjskom politikom.“, rekao je bivši ministar Granić te izrazio zadovoljstvo što upravo Sveučilište izdaje ovu knjigu koja će uskoro dobiti i svoju englesku verziju.

U glazbenom dijelu programa svečane promocije nastupili su studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetimo, predstavljanje knjige Diplomatski pečat – sasvim osobno samo je jedno u nizu događanja koje, u povodu početka 355. akademske godine, organizira Sveučilište u Zagrebu u razdoblju od 3. do 11 studenoga u okviru manifestacije Tjedan Sveučilišta. U nastavku Tjedna, tijekom sljedećih će se dana održati niz događanja – svečana Sjednica Senata, različiti paneli, 28. Smotra Sveučilišta u Zagrebu te sveučilišna brucošijada (1. BruTZGa), dodaje se u priopćenju Sveučilišta u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:05