KLJUČNO PITANJE

Ipak neće svi zastupnici DP-a podržati Plenkovića!?: ‘Pitajte tog čovjeka hoće li mu dati potpis. I nije jedini...‘

Manjine ‘daju potpisa koliko treba‘: ‘Ako fali ruku, onda i mi želimo svoje mjesto za stolom!‘

Pregovarački tim Domovinskog pokreta

 Goran Mehkek/Cropix

Andrej Plenković uspio je prikupiti dovoljno ruku za novu većinu u Saboru jer su mu u utorak preostali zastupnici nacionalnih manjina, nakon što je pristao na najvažniji uvjet Domovinskog pokreta - da u budućoj vladajućoj garnituri ne bude troje zastupnika SDSS-a - obećali dati potpise za mandatara.

Koliko će zastupnika manjina na kraju dati svoj potpis, to baš nije do kraja jasno. Ovisit će to o okončanju pregovora s Domovinskim pokretom. Doznali smo to nakon što je u utorak održan sastanak između svih osam zastupnika manjina i HDZ-a, na kojem je potvrđeno da SDSS neće dati svoje potpise za Plenkovića kao mandatara.

Izvori sa sastanka govore nam da će Plenković imati dovoljno potpisa, i to najmanje od još dvoje zastupnika manjina, dok su pak drugi sugovornici iz buduće vladajuće većine uvjereni kako će još četvero zastupnika, bez SDSS-a, biti potpisnici za Plenkovića kao mandatara.

Znakovita je u utorak bila i izjava Furija Radina, predstavnika talijanske nacionalne manjine, koji je rekao da će dati svoj potpis Plenkoviću ako to bude potrebno, ali će svakako glasati za novu Vladu.

- Najmanje su dvojica spremna dati svoje potpise, a ostali će vidjeti kako će se stvar dalje razvijati, odnosno ovisit će o tome koliko će potpisa nedostajati, ali i o strukturi Vlade. Ako nedostaje potpisa, onda i mi želimo svoje mjesto za stolom, a ne da se o nama pregovara - ističe naš sugovornik.

Koliko DP donosi ‘u miraz‘

Napominje i da nije jasno ni koliko potpisa Domovinski pokret donosi "u miraz". Je li to i dalje 13 zastupnika ili će se netko od njih odmetnuti?

- Pitajte Josipa Jurčevića hoće li dati svoj potpis za Plenkovića. Navodno ih ima još koji će izletjeti - upućuje nas sugovornik.

Jurčević je, podsjetimo, i nakon izbora aktualnu Vladu proglašavao veleizdajničkom, a nije imao ništa ljepše riječi ni za Plenkovića.

image

Josip Jurčević

Robert Fajt/Cropix

Pritom nam izvor koji je u utorak bio na sastanku spominje i koliko su se nekorektno IDS i Matija Posavec te ostali oporbeni liberali ponijeli prema SDSS-u i Miloradu Pupovcu. Naime, dogovorili su zajednički nastup na europskim izborima, a sad se, kad je DP očito uspio u naumu da izbaci predstavnike Srba iz Vlade i većine, od njih nitko ne oglašava. Da su liberali pristali na koaliciju s HDZ-om, podsjetimo, onda bi i SDSS bio dio te priče, a za većinu bez DP-a bi nedostajale tek dvije ruke.

- Razumijemo da ne žele s HDZ-om slagati Vladu, ali sad kad Srbe ‘cipelare‘, nitko ništa ne govori, a očekuju da Srbi glasaju za Flegu. Nas su poslali u većinu s DP-om, a oni šute - ljuti se naš sugovornik.

Zastupnik slovačke i češke nacionalne manjine Vladimir Bilek u utorak je nakon sastanka s Plenkovićem rekao da će ga za mandatara podržati više od jednog pripadnika Kluba manjina, ali među tim potpisima neće biti i troje SDSS-ovaca. Pritom je napomenuo kako je to odluka Kluba zastupnika nacionalnih manjina, koji će i dalje brojati osam članova, unatoč tome što neće svi glasati za Plenkovića.

Zajedničko djelovanje

- Što se tiče pregovora oko većine, dozvolite da HDZ i DP odrade svoj dio. Od nas danas nitko nije tražio potpise, ali smo se unutar Kluba dogovorili da će više od jednog zastupnika podržati Plenkovića za mandatara. Imat ćemo za većinu i bez Vesne Vučemilović. Daljnja potpora ovisit će o razgovorima između HDZ-a i DP-a, a onda i o programu Vlade i operativnom programu za nacionalne manjine - poručio je Bilek uz napomenu da će Klub manjina zajednički djelovati i dalje.

Svih osam zastupnika manjina, s druge strane, podržat će Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora, što je dogovoreno još prošli četvrtak.

- Klub manjina dat će dovoljan broj potpisa za mandatara da bi se mogla formirati buduća Vlada. Kad to pitanje dođe na stol i kad se od nas bude tražilo da fizički potpišemo, tad ćete znati sve ostalo. Ne pričamo još o programu Vlade, to tek slijedi zajedno s operativnim programom za nacionalne manjine, a o tome će ovisiti kolika će biti potpora Vladi, hoće li i ostatak Kluba dati potporu ili pojedini zastupnici - poručio je Bilek.

Nakon sastanka s manjinama izjavu je dao i Marko Milić, predstojnik Ureda predsjednika HDZ-a i dosadašnji glasnogovornik Vlade koji sudjeluje u pregovorima.

image

Marko Milić

Vanesa Pandzic/CROPIX

Na pitanje je li ovo poraz Andreja Plenkovića, budući da se odriče SDSS-a, Milić je rekao da Plenković nije poražen, nego je pobijedio na izborima, a poraženi su oni koji su kršili Ustav i koji su u ulozi predsjednika cijeli mandat vrijeđali manjine.

‘Ovo nije poraz‘

- Andrej Plenković nije poražen, nego je pobijedio na izborima 17. travnja, poraženi su oni koji su kršili Ustav, predstavljali se kao kandidat na izborima, vrijeđali s pozicije predsjednika predstavnike manjina... Ovo nije nikakav poraz ni odricanje. Poznati su rezultati izbora, HDZ je ostvario uvjerljivu pobjedu, ali nismo mogli sami formirati većinu. Jedina politička realnost je formiranje Vlade između HDZ-a i DP-a i zato vodimo pregovore s njima jer da bi Plenković postao mandatar, potrebno je dobiti povjerenje još nekoliko zastupnika. A logika je i da razgovaramo s predstavnicima manjina, s kojima smo imali izvrsnu suradnju - poručio je Milić.

O modelu potpore manjinama, dodao je Milić, odlučit će one same kad budu u fazi prikupljanja potpisa.

- To će biti vrlo skoro, uvažavajući činjenicu da nikoga nećemo izbaciti ili poniziti jer će se nastaviti provoditi visoki standardi zaštite manjina i naši zajednički projekti kroz operativni program. Ova odluka nacionalnih manjina nije stvar ničijeg pritiska ili ucjene ni plod slučajnosti. Rezultat je to povjerenja koje manjine imaju prema Andreju Plenkoviću i tu potporu cijenimo. Nastavit ćemo suradnju - poručio je Milić.

Saborska većina bez troje zastupnika SDSS-a, koji će i dalje biti u zajedničkom Klubu manjina i glasati za projekte i zakone nove Vlade ako oni budu i dalje štitili njihova prava, na kraju bi doista mogla izgledati tako da 61 mandat donose saborski zastupnici na listi HDZ-a, 13 mandata zastupnici Domovinskog pokreta, pet mandata zastupnici nacionalnih manjina i jedan mandat Vesna Vučemilović.

Predsjednik HDZ-a u ponedjeljak se sastao i s dosadašnjim koalicijskim partnerima iz HSLS-a, HNS-a, HSU-a, HDS-a te nezavisnom Marijanom Petir koji su mu dali podršku kao mandataru za sastavljanje nove Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:38