BIJELI ŠTRAJK

Inspektori hitno stigli u provjeru ‘bolesnih‘ liječnika, splitski ortopedi poručuju: ‘Prekipjelo nam je!‘

Splitski ortopedi podsjećaju da su po ocjeni HZZO-a 2019. godine po broju operacija, pregleda i naplata, bili najbolji.
 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia

Samo dan nakon što su splitski ortopedi, njih devetoro od ukupno deset, otvorili bolovanja, o čemu smo javnost izvjestili jučer, u njihove ambulante obiteljske medicine stigle su kontrole HZZO-a. Tako nam javljaju neki od njih čudeći se brzini zdravstvene inspekcije, no jasno im je, kako kažu, da je riječ o pritisku.

Inače, sve što doznajemo o razlozima bijelog štrajka ortopeda u splitskom KBC-u je neslužbeno s obzirom na to da nijedan od njih nema pravo javno istupati bez dozvole Ravnateljstva. Čak ni dr. Luka Roguljić, jedan od njih, koji je ujedno i dopredsjednik Županijske skupštine, nije htio komentirati situaciju u splitskoj bolnici, piše Slobodna Dalmacija.

I dok u našu redakciju stižu reakcije i to prvenstveno pacijenata, reagirali su i iz KBC-a Split.

"Liste čekanja postoje godinama, još iz vremena dok je Odjel za ortopediju bio smješten na Križinama i nisu nastale preseljenjem Odjela na Firule. Činjenica je da su u uvjetima pandemije Covida-19 i angažmana osoblja na COVID odjelima elektivni operacijski zahvati morali biti reducirani što se događa u cijelom svijetu i odnosi se na sve kirurške specijalnosti", tvrde u dopisu dr. Bruno Lukšić, pročelnik Zavoda za ortopediju i traumatologiju, i dr. Zdravko Perko, predstojnik Klinike za kirurgiju.

"Reorganizacija Zavoda se planira kako bi se pružila bolja usluga pacijentima. Specijalizacija ortopedije više ne postoji, nego zajednička specijalizacija ortopedije i traumatologije, pa zbog toga nema potrebe za strogo odvojenim odjelima. Reorganizacija obuhvaća i objedinjavanje liste čekanja za operacijske zahvate koja će biti javno dostupna putem interneta i na kojoj će svaki pacijent imati uvid u svoj položaj. Do sada se na jednom odjelu vodilo više odvojenih lista, bez transparentnosti i mogućnosti javnog uvida. To je ostavljalo pacijente u nedoumici glede termina zahvata na koji su se prebilježili i produžavalo se vrijeme čekanja na zahvat.

Planiranom reorganizacijom Zavoda unaprijedit će se mogućnosti stručnog i znanstvenog usavršavanja svih djelatnika, otvoriti mogućnost suradnje s najboljim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu, a što će dodatno unaprijediti kvalitetu liječenja naših pacijenata kao jedini konačni cilj.

Odjel za ortopediju premješten je u prostore najnovijeg i suvremeno uređenog Zavoda za ortopediju i traumatologiju. Svi prostori koriste je podjednako prema potrebama pacijenata i u njihovom najboljem interesu. Tri operacijske dvorane novog operacijskog bloka Zavoda koriste se svakodnevno u punom opsegu, dok rad u ostalim dvoranama ovisi o mogućnostima anestezioloških timova koji su angažirani u Respiratorno-intenzivističkom centru KBC-a Split", pojašnjavaju dr. Lukšić i dr. Perko.

U dopisu, međutim, ne demantiraju činjenicu da je lista čekanja narasla preko nevjerojatnih 3200 pacijenata.

Splitski ortopedi podsjećaju da su po ocjeni HZZO-a 2019. godine po broju operacija, pregleda i naplata, bili najbolji.

"Radili smo u tri ambulante kroz jutro, jednom mjesečno za bolesti kralježnice i četiri tjedna dječje ambulante, a zadnjih dana se u potpunosti otkazuju pregledi djece", prisnažuju i ističu kako je jasno da ortopedije u splitskoj bolnici više praktično nema.

- Ambulante su i dalje ostale na Križinama, ako trčimo tamo taj dan onda ne možemo obići svoje pacijente na Firulama, to je kaos i za nas i za naše sestre. Tijekom pandemije smo radili i čak održavali uredno sedam do devet operacija dnevno u dvije dvorane. Od dvije operacijske sale, sada nam je ostala samo jedna i ta je upitna, a od predviđenih 43 kreveta za naše pacijente niti polovina. Prekipjelo nam je - kaže jedan od "bolesnih" ortopeda.

Na primjedbu Ravnateljstva bolnice kako nikome nisu javili da neće doći na posao, oni odgovaraju da su se javili glavnoj sestri te da su to inače morali prijaviti šefu, no njihov šef dr. Darko Sršen je, kako smo i pisali, u ostavci. Na poslu je ostao samo jedan od ortopeda i pitanje je kako uspijeva održavati rad u ambulantama na Križinama.

Na optužbe da rade privatno, ortopedi odgovaraju kako u privatnim ambulantama ne postoje operacijske dvorane pa je taj posao minoran.

S druge strane, doznajemo od dr. Sande Stipić Stojanović, predstojnice Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje u KBC-u Split, da su ortopedima kolege anesteziolozi, koji su prenapregnuti zbog covid pacijenata nudili svoj slobodan dan kako bi priskočili ortopedima za njihove pacijente subotom, ali nisu ni trepnuli na te prijedloge.

Uglavnom, pacijenti su ogorčeni. Neki su odavno potražili pomoć za novac i uvjereni su da je to upravo ono što država priželjkuje jer je ortopedija skupa.

- Sve je dobro dok ti ne kažu da ćeš pomoć dobiti za godinu i po dana, a ti od bolova ne možeš više čekati ni dan - ljut je jedan Splićanin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:04