KEŠ NAŠ SVAGDAŠNJI

Imamo podatke o prometu na bankomatima nakon uvođenja eura. Brojke bi vas mogle iznenaditi

Raste udio računa plaćenih karticom, ali i broj transakcija na bankomatima. Manji dio otpada na strance

Bankomat van funkcije

 Damir Skomrlj/Cropix

Iako se udio računa plaćenih karticama, kao i broj trgovaca koji ih primaju, povećava, Hrvati se i dalje ne odriču gotovine i bankomata.

Prema podacima koje smo dobili iz HNB-a, broj transakcija i ukupna vrijednost novca podignutog na bankomatima u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine veća je nego 2020., a znatno je veći i broj bankomata.

U prvih šest mjeseci ove godine na bankomatima u Hrvatskoj tako je napravljeno ukupno 48,3 milijuna transakcija ukupne vrijednosti 6,2 milijarde eura, što je povećanje broja transakcija od 9 posto, a u vrijednosti podignutog novca za čak 19,6 posto. Prema statistici središnjih bankara, prosječna vrijednost transakcije tako trenutno iznosi 129 eura, za razliku od prije tri godine, kada je iznosila 117 eura, a u istom periodu broj bankomata povećao se s njih 4894 na čak 5328, što je povećanje od gotovo 9 posto. U posljednje tri godine trend smanjenja ovisnosti o bankomatima zabilježen je tek u odnosu na lani, i to gotovo na razini statističke pogreške. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine Hrvati su napravili 5,4 posto manje transakcija u odnosu na lani, a ukupna vrijednost podignutog novca manja je za samo 1,3 posto, što i u središnjoj banci karakteriziraju kao "statistički manje značajno smanjenje broja i iznosa transakcija".

image

Bankomat, ilustracija

Duje Klaric/Cropix

Novi apoeni

"Na to su svakako utjecali novi apoeni u bankomatima, ali i činjenica da se navike potrošača razvijaju u smjeru stalnog i ubrzanog rasta broja i vrijednosti bezgotovinskih plaćanja, odnosno da potrošači sve češće odabiru platnu karticu kao sredstvo plaćanja umjesto gotovine", kažu u HNB-u. Tome u prilog, tvrde, ide statistika Ministarstva financija, koja kaže da je od ukupnog broja fiskaliziranih računa u Hrvatskoj udio onih plaćenih karticom 2020. godine iznosio 20,5 posto, a u prvih osam mjeseci ove godine popeo se već na 26,75 posto, što znači da se karticom plaća svaki četvrti račun. U HNB-u su ipak optimistični kad je u pitanju istiskivanje gotovine. "Podaci iz sustava fiskalizacije upućuju na to da potrošači sve češće odabiru platnu karticu kao sredstvo plaćanja te da bi udio računa plaćenih karticom uskoro mogao biti veći od jedne trećine", poručili su.

Plaćanje karticama

Tome bi svakako trebao pridonijeti trend povećanja broja trgovaca koji na svojim prodajnim mjestima nude mogućnost plaćanja karticama, a koji je i dalje prilično nizak iako sustavno raste.

Naime, prema podacima HNB-a, od ukupnog broja trgovaca (službene brojke kažu 28.565), njih tek 5370 nudi mogućnost primanja kartica, što znači da karticu prima tek svaki peti trgovac. Zanimljivo, do tog smo udjela uspjeli doći tek nakon što je u odnosu na godinu prije njihov broj narastao za gotovo 19 posto, što najbolje pokazuje kakva je situacija s kartičnim plaćanjem u Hrvatskoj općenito. Aktivnih je POS uređaja u Hrvatskoj, prema statistici HNB-a, u prvih šest mjeseci ove godine bilo ukupno 131.671, što je povećanje za njih više od 17.000.

image

Bankomat van funkcije

Damir Skomrlj/Cropix

Iz HNB-a su objasnili da je podizanje gotovine na vlastitim bankomatima za sve građane besplatno te da je upravo bankomat dominantan kanal za podizanje gotovog novca. To se vidi i iz usporedbe vrijednosti transakcija podizanja gotovog novca u poslovnicama u odnosu na bankomate. Naime, u prvih je šest mjeseci ove godine na bankomatima podignuto ukupno 6,2 milijarde eura, u poslovnicama je taj iznos u istom razdoblju bio 4,5 milijardi eura.

Iz HNB-a upozoravaju da se iz zaprimljenog broja bankomata iščitava da su oni sezonskog karaktera te da se njihov broj značajno povećava tijekom ljetnih mjeseci, za vrijeme turističke sezone, iako je iz statistike vidljivo da na transakcije koje su na bankomatima u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine napravili stranci otpada manji dio iznosa, točnije 431,4 milijuna eura od 6,2 milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:44